avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Suntem 2 frati. In 1992 a murit unul dintre parinti.Succesiunea nu s-a facut.Parintele supravietuitor sta cu unul dintre copii si ar vrea sa lase apartamentul acelui copil.Care este baza legala pentru a putea lasa apartamentul?
Daca este obligat sa dea partea de mostenire (al parintelui decedat)celuilalt copil .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters224434 , utilizator 18:59, 15 Octombrie 2011
Trebuie mai intai dezbatuta succesiunea parintelui decedat.
Parintele ramas in viata nu poate dispune decat de cota lui din apartament.
Da, rezolvati problema cu succesiunea.
Pe de alta parte, pana nu rezolva succesiunea este mai dificil sa faca un act juridic pe tot ce ar vrea.
Poate ca ar trebui sa mergeti sa consultati un avocat pentru a se analiza in concret toate ipotezele.
Dezbateti procedurala succesorala intai, daca bunul este comun, 1/2 apartine mamei dvs iar restul de 1/2 se imparte intre mama dvs care va avea o cota de 1/4 din 1/2, adica 2/8 si descendentii impreuna 3/4, adica 3/8 fiecare.
Atentie ca decesul a avut loc in 1992, deci mama si unul din copii au acceptat succesiunea tacit daca au facut acte de administrare ale bunurilor succesorale, in schimb daca celalalat copil nu a acceptat in termenul de optiune succesiunea s ar putea sa se iveasca probleme.
Dupa dezbatere faceti partajul si se poate ca unul din mostenitori, respectiv unul din copii, contra unor sulte achitate celorlalati mostenitori sa obtina dreptul de proprietate asupra intregului apartament.
In plus la succesiune veti plati si impozit de1% calculat la masa succesorala pt ca a trecut mai bine de 2 ani de la deces.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
angajati un avocat
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters224434, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune - fara dezbaterea succesiunii catalina2019 catalina2019 un parinte decedat acum 10 ani, in urma cu 7 ani s-a facut acceptarea succesiunii pentru un apartament cumparat de ambii parinti, succesiunea facandu-se doar ... (vezi toată discuția)
Mostenire germi germi Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie.Parinti au un apartament impreuna , tata a decedat ,noi suntem trei frati ,doi buni si unul doar dupa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)