avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptare succesiune - fara dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptare succesiune - fara dezbaterea succesiunii

un parinte decedat acum 10 ani, in urma cu 7 ani s-a facut acceptarea succesiunii pentru un apartament cumparat de ambii parinti, succesiunea facandu-se doar pentru jumatatea parintelui decedat.

un frate nu vrea sa deschidem masa succesorala gandidu-se ca si dupa celalalt parinte ii v-a reveni mai mult! dar nu a contribuit cu absolut nimic la nici o pomana si nici in relatii bune cu parintele celalalt nu este!

intrebarea este: ce poate face parintele in viata sa-i lase copilului care are grija de el partea lui de drept fara a dezbate masa succesorala ?(pentru ca asta implica judecata)

multumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2019
catalina2019, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalina2019 , utilizator 21:09, 11 Ianuarie 2019
Succesiunea de dezbate la deces.
In timpul vietii, nu se face nici o dezbatere.
Parintele poate incheia un contract de intretinere pentru cota sa din imobil.
mai multe detalii imi poti da, te rog?

raluk0207 a scris:

Succesiunea de dezbate la deces.
In timpul vietii, nu se face nici o dezbatere.
Parintele poate incheia un contract de intretinere pentru cota sa din imobil.

Cand s-a dezbătut succesiunea după părintele decedat (jumătatea lui), au rămas moștenitori toti 3?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideea care e? Presupunând că bunul a fost dobândit în comun de părinți și că la dezbaterea succesiunii după părintele decedat au rămas toti 3...
Părintele in viata are 5/8, iar fiecare copil câte 3/16 (Nu detaliez modul de calcul al cotelor, ca nu asta interesează).
Părintele poate încheia cu unul dintre copii un contract de întreținere (Ma intretii pana la deces, în schimbul cotei mele de 5/8), dar copilul respectiv in final va rămâne în indiviziune cu fratele său.
E adevarat ca va avea o cota mai mare, dar daca nu vor reuși să se înțeleagă, tot in instanta vor ajunge, pentru partaj.
Aceeași este situația și dacă părintele decedeaza și se dezbate succesiunea pe cota sa de 5/8, diferenta constând în faptul că frații vor avea parti egale.
Deci ori ca încheie un act în timpul vieții, ori ca la decesul părintelui dezbat moștenirea, tot amândoi vor fi și tot la instanța ajung.
Sugestia mea ....contactati un avocat, deschideți o acțiune pentru iesire din indiviziune și solicitati atribuirea imobilului către părinte. Bineinteles cu obligația de a achita fratelui o sulta.
Ii dati banii, iar ulterior încheiati cu părintele un contract de întreținere pe întregul imobil.
nu s-a dezbatut succesiunea, ci doar o acceptare a succesiuni, unde da.. suntem toti 3 mostenitori

raluk0207 a scris:

Cand s-a dezbătut succesiunea după părintele decedat (jumătatea lui), au rămas moștenitori toti 3?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea dreptului de proprietate a unui parinte spre unul dintre copii ContSters419558 ContSters419558 Buna seara, va rog sa ma lamuriti care este cea mai buna cale juridica prin care un parinte poate dona partea de mostenire doar unuia dintre copii (acesta ... (vezi toată discuția)
Părintele supraviețuitor vrea să îi dea unuia din cei doi copii toată partea lui din moștenire. ce poate face, în această situație, cel dezmoștenit? Aticj Aticj Bună ziua! Sunt intr-o situatie in care unul din părinți a decedat, iar conform succesiunii intocmite la notar parintele mosteneste 66% din masa ... (vezi toată discuția)
Unul dintre cei doi soti a decedat, cel ramas in viata trebuie ... florinm58 florinm58 Unul dintre cei doi soti a decedat cel ramas in viata trebuie sa faca succesiunea ,au 2 copii iar parintele in viata ar vrea sa-i lase casa celui care a avut ... (vezi toată discuția)