avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Părintele supraviețuitor vrea să îi dea unuia din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Părintele supraviețuitor vrea să îi dea unuia din cei doi copii toată partea lui din moștenire. Ce poate face, în această situație, cel dezmoștenit?

Bună ziua!
Sunt intr-o situatie in care unul din părinți a decedat, iar conform succesiunii intocmite la notar parintele mosteneste 66% din masa succesorala( casa+ teren intravilan) si cei doi copii 33%, adica eu am dreptul la 16,5% din masa succesorala. Eu sunt in alta localitate si imi vizitez ocazional parintele, iar celalalt copil este in aceiasi localitate cu parintele si il viziteaza saptamanal. Din discutia avuta cu ei am inteles ca parintele ar vrea să treacă toata partea lui catre celalalt copil. Doresc să stiu daca este legala aceasta situatie, si daca da, ce se intampla cu partea din succesiune care imi revine? Aceasta parte o pot solicita cand vreau eu sau celalalt copil poate să ma constranga sa o primesc? Dacă da, cum se stabeste valoarea despagubirii? Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:31, 14 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricine poate cere iesirea in indiviziune, dvs, fratele, tatal.. daca nu va intelegeti asupra sumei ce vi se cuvine pt aia 16%, va indreptati catre instanta, se va evalua casa si veti primi sulta cat vi se cuvine. Asta poate insemna mai mult, la fel sau mai putin decat vi se ofera.
Parintele nu a mostenit 66%, ci avea el 50% si a mai mostenit 1/4 din ce avea celalalat parinte. Cu partea lui, tatal poate face ce doreste. Daca doneaza insa, trebuie sa tina cont de rezerva dvs succesorala. Probabil ca vor semna un contract de intretinere, adica il va ingriji in schimbul casei.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
Vă mulțumesc pentru clarificari. In succesiune apare ca parintele are 1/3 din masa succesorala adica o casa de cca. 100 mp si terenul de cca. 1100mp de langa casa.(curte si gradina). Din partea parintelui decedat in succesiune apare: cota de 2/8 parte pentru sotul legal, 3/8 si 3/8 cota parte pentru noi copiii lor. Din cate am inteles vor sa faca contract de vanzare cumparare intre parinte si celalalt copil cu intretinerea parintelui pana va fi in viata(parinte peste 70 de ani, dar sanatos mental). Dacă eu nu doresc să imi primesc partea de 3/8 acum, dupa ce ei fac acest contract, pot să mă oblige sa primesc sulta sau pot să o iau cand vreau eu? Pot solicita cota parte si in natura sau trebuie să primesc doar partea de bani din valoarea masei succesorale? Mă gandeam sa o las să fie revendicata de catre copiii mei atunci cand vor dori ei să beneficieze de ea. Vă mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti solcita impartirea in natura daca nu se imparte comod in natura. adica partea dvs sa fie o parte din teren si o parte din casa, sa fiti cumva separati de restul.
Dvs puteti solicita cand doriti si daca doriti iesirea din indiviziune, dara pana solicitati dvs, poate solicita fratele de ex si nu va puteti opune ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O cereti in natura sau sulta, nu conteaza, conteaza ca in timp drepturile se pierd. Daca lasati sa treaca timpul fara sa va ocupati de un bun, acesta poate fi pierdut, legal. Dezinteresul proprietarului se sanctioneaza de lege.
In aceasta situatie, copiii ar putea sa nu aiba ce sa ceara.
Va multumesc si pentru aceste clarificari. Inteleg in aceasta situatie ca după ce ei incheie acel contract de vanzare cumparare eu trebuie să cer partea de succesiune cat mai repede( 1an, 2 ani?)? Dacă vreau să cer partea in natură, aceasta este imposibil de realizat ci doar contravaloarea in bani, fiind vorba si de teren si de casa. In acest caz pot solicita partea care mi se cuvine la pretul de piață sau la valoarea care o va spune un evaluator imobiliar? Vă mulțumesc pentru lămuriri!
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
Aticj, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)