avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Părintele supraviețuitor vrea să îi dea unuia din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Părintele supraviețuitor vrea să îi dea unuia din cei doi copii toată partea lui din moștenire. Ce poate face, în această situație, cel dezmoștenit?

Bună ziua!
Sunt intr-o situatie in care unul din părinți a decedat, iar conform succesiunii intocmite la notar parintele mosteneste 66% din masa succesorala( casa+ teren intravilan) si cei doi copii 33%, adica eu am dreptul la 16,5% din masa succesorala. Eu sunt in alta localitate si imi vizitez ocazional parintele, iar celalalt copil este in aceiasi localitate cu parintele si il viziteaza saptamanal. Din discutia avuta cu ei am inteles ca parintele ar vrea să treacă toata partea lui catre celalalt copil. Doresc să stiu daca este legala aceasta situatie, si daca da, ce se intampla cu partea din succesiune care imi revine? Aceasta parte o pot solicita cand vreau eu sau celalalt copil poate să ma constranga sa o primesc? Dacă da, cum se stabeste valoarea despagubirii? Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:31, 14 Noiembrie 2019
Situația in cazul nostru e clară. Sora îmi va plati partea si ei vor incheia un contract de vanzare cumparare. Interesant este ca daca ei fac contract de vanzare-cumparare, pe ce valoare trebuie să se incheie ca eu să nu pot ataca acest contract? Mentionez că exista deja raport de evaluare pe casa si teren.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dv. nu trebuie sa va dea nimic, tatalui trebuie sa ii plateasca pretul. Mi-e ca nu faceti lucrurile cum trebuie si faceti un pact acolo asupra unei mosteniri viitoare...
Nu inteleg. Partea mea din succesiune nu o mai primesc?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partea dvs din succesiunea este in momentul de fata doar o cota ideală și abstractă.
În urma dezbaterii succesiunii, fiecare dintre dvs este proprietar exclusiv pe cota moștenită. Prin urmare poate sa o doneze, să o vândă, să o transmită cui și în orice condiții dorește.
Părintele dvs are 5/8, iar dvs si fratele care 3/16 fiecare.
Dvs sunteti moștenitor rezervatar. Asta înseamnă că aveți dreptul la jumătate din cota legală, care vi s-ar cuveni din succesiunea tatălui.
Adică 5/32.
Practic, dvs ati "ataca" un potențial act pentru 5/32.
Dacă credeți că merită efortul și cheltuiala....este decizia dvs.
Însă nu puteti "ataca" nimic, cât timp părintele dvs traieste. Va puteti pretinde rezerva succesorala in termen de 3 ani de la decesul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)