Bună ziua!
Sunt intr-o situatie in care unul din părinți a decedat, iar conform succesiunii intocmite la notar parintele mosteneste 66% din masa succesorala( casa+ teren intravilan) si cei doi copii 33%, adica eu am dreptul la 16,5% din masa succesorala. Eu sunt in alta localitate si imi vizitez ocazional parintele, iar celalalt copil este in aceiasi localitate cu parintele si il viziteaza saptamanal. Din discutia avuta cu ei am inteles ca parintele ar vrea să treacă toata partea lui catre celalalt copil. Doresc să stiu daca este legala aceasta situatie, si daca da, ce se intampla cu partea din succesiune care imi revine? Aceasta parte o pot solicita cand vreau eu sau celalalt copil poate să ma constranga sa o primesc? Dacă da, cum se stabeste valoarea despagubirii? Vă mulțumesc!
Situația in cazul nostru e clară. Sora îmi va plati partea si ei vor incheia un contract de vanzare cumparare. Interesant este ca daca ei fac contract de vanzare-cumparare, pe ce valoare trebuie să se incheie ca eu să nu pot ataca acest contract? Mentionez că exista deja raport de evaluare pe casa si teren.
Dv. nu trebuie sa va dea nimic, tatalui trebuie sa ii plateasca pretul. Mi-e ca nu faceti lucrurile cum trebuie si faceti un pact acolo asupra unei mosteniri viitoare...
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Partea dvs din succesiunea este in momentul de fata doar o cota ideală și abstractă.
În urma dezbaterii succesiunii, fiecare dintre dvs este proprietar exclusiv pe cota moștenită. Prin urmare poate sa o doneze, să o vândă, să o transmită cui și în orice condiții dorește.
Părintele dvs are 5/8, iar dvs si fratele care 3/16 fiecare.
Dvs sunteti moștenitor rezervatar. Asta înseamnă că aveți dreptul la jumătate din cota legală, care vi s-ar cuveni din succesiunea tatălui.
Adică 5/32.
Practic, dvs ati "ataca" un potențial act pentru 5/32.
Dacă credeți că merită efortul și cheltuiala....este decizia dvs.
Însă nu puteti "ataca" nimic, cât timp părintele dvs traieste. Va puteti pretinde rezerva succesorala in termen de 3 ani de la decesul acestuia.