Bună ziua!
Sunt intr-o situatie in care unul din părinți a decedat, iar conform succesiunii intocmite la notar parintele mosteneste 66% din masa succesorala( casa+ teren intravilan) si cei doi copii 33%, adica eu am dreptul la 16,5% din masa succesorala. Eu sunt in alta localitate si imi vizitez ocazional parintele, iar celalalt copil este in aceiasi localitate cu parintele si il viziteaza saptamanal. Din discutia avuta cu ei am inteles ca parintele ar vrea să treacă toata partea lui catre celalalt copil. Doresc să stiu daca este legala aceasta situatie, si daca da, ce se intampla cu partea din succesiune care imi revine? Aceasta parte o pot solicita cand vreau eu sau celalalt copil poate să ma constranga sa o primesc? Dacă da, cum se stabeste valoarea despagubirii? Vă mulțumesc!
InspResurseUmane
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Am patit exact la fel. Tata a decedat si mama a vrut sa ii faca acte fratelui pe tot. Dupa discutii interminabile si certuri cu mama (cam 3 ani), s-a finalizat astfel : fratele mi-a dat partea mea in bani, scria in actul de mostenire cat valora mostenirea (apartamentul) si am inmultit cu cota mea parte (mi s-au cuvenit 20000 lei). Am mers la notar si mama i-a facut act de vanzare cumparare fratelui ,cu habitatie viagera (impusa de notar, ca ea era capoasa si a spus ca nu are nevoie de nimic). Fratele , repet, mi-a dat numai cota mea, el beneficiind gratis de partea ce i se cuvenea mamei (ca asa a vrut ea). Un avocat ma invatase ca in fiecare an eu sa trimit fratelui ,recomandata cu confirmare de primire, o hartie prin care il instiintez ca doresc sa ne intelegem amiabil la sulta ce mi se cuvine si ca nu renunt la ea, asta in eventualitatea ca ii trecea prin cap sa ma duca multi ani, pana la "prescriere". Cu fratele ma inteleg in continuare foarte bine iar cu mama a ramas o relatie de ...un telefon , din partea mea , pe luna.....
Aticj
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Din păcate la noi se va finaliza in felul următor: tatăl meu ii va lăsa surorii mele partea lui cu conditia de intretinere pana la deces. Mâine ma duc la un notar ca să imi spună clar care este partea mea de mostenire( intre timp s-a facut si evaluarea casei și terenului de un expert autorizat). Iar apoi să vedem cum procedam mai departe ca să imi primesc mostenirea după mama decedata. E trist cand se preferă mai mult banii decât relatia amiabilă cu rudele de gradul I.
A mai fost o discutie cu fratele meu care l-a convins sa faca mai repede rost de bani si sa imi dea partea. Si anume ca eu, dupa decesul mamei ( in cazul vostru tatei), voi face parte la tot ce ii apartine daca intre timp nu face nimic. I-am garantat ca daca isi fac ambitia si mama ii face act de vanzare chiar si numai pe partea ei, eu o voi ataca ca si mostenire mascata si voi castiga.
Daca e donatie mascata. daca ambii copii isi intretin parintele, atunci nu e intretinere, dar totul depinde de situatia de fapt care are multe detalii. E necesar sa fie vazut si dovedit ce a intentionat fiecare dintre parti: se dea gratuit? Sa isi asigure batranetile? S-a platit ceva in loc? Si tot asa.
Scrisorelele personale nu intrerup prescriptia.