Buna ziua, ,
Suntem doi frati si unul dintre parinti a decedat si nu am dezbatut succesiunea. Nu ne-am inteles si a ramas ca dezbaterea sa se faca abia dupa decesul celuilalt parinte. Parintele in viata ar dori sa faca un act de donatie a partii legale care i se cuvine din apartamentul proprietate doar cu fratele meu in schimbul intertinerii.
1.Este posibil acest lucru daca succesiunea nu s-a facut adica proprietatea se afla in devalmasie si nu au fost stabilite cotele pentru fiecare? Un notar mi-a spus ca se poate, este legal? Ar trebui acest act de donatie sa fie inscris in cartea funciara la sarcini?
2.Chiar daca parintele in viata are o pensie foarte mare si economii care au ramas in urma decesului sotului, ce ar inseamna legal intretinerea din actul de donatie? Cumparaturile cotidiene din pensie sunt suficiente care sa justifice un act de donatie? Mentionez ca fratele nu doreste sa il duca pe parintele nostru in casa lui sa il ingrijeasca, mai mult ce ar insemna sa il interneze intr-un camin de batrani, mai este acoperit de acel statut ca il " intretine" pentru a beneficia de donatie?
Cu multumiri.
Citez:"Parintele in viata ar dori sa faca un act de donatie a partii legale care i se cuvine din apartamentul proprietate doar cu fratele meu in schimbul intertinerii".
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre soti nu are determinata o cota-parte ideala, abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.
Aceasta, insa , poate fi determinata, prin imparteala.
Poate fi partajat bunul comun, urmand a fi determinate cotele -parti din dreptul de proprietate.
Numai dupa ce are loc aceasta operatiune, a partajului , cota-parte poate fi instrainata.
Va sugerez sa perfectati un contract de intretinere, acesta se impune, in functie de vointa partilor semnatare.
Cata vreme este indeplinita obligatia contractuala, nu poate opera sanctiunea rezolutiunii.
Intretinerea poate fi realizata dupa cum stabilesc partile:prin asigurarea unor servicii medicale, remiterea unor bunuri, asigurarea medicamentelor, asigurarea unor servicii medicale , sau a altor servicii solicitate.(clauza contractuala trebuie sa fie una clara, explicita).
In fata notarului public, puteti fi asistat de avocat, pentru a cunoaste, in concret, efectele contractului pe care doriti sa il perfectati.
Revin si mentionez ca nu am reusit sa vizualizez raspunsul dat de catre d-na avocat Ioana Stoica, se pare ca e o eroare. Multumesc anticipat administratorului sau moderatorului care ar putea remedia problema, sau poate un alt consultant are amabilitatea sa intervina cu un raspuns.
Multumesc.
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
mesajul e postat fix mai sus, nu stiu de ce nu il vedeti. Nu ati pierdut nimic ca d-na avocat nu a fost atenta cand a raspuns.
Pana nu dezbateti succesiunea parintele in viata nici nu poate dona partea sa ca nu se stie care e partea aia si nici nu poate semna un contract de intretinere, asa ca deocamdata, sunteti la adapost, in sensul ca parintele in viata nu poate instraina, poate lasa doar testament
Daca dezbateti succesiunea, parintele poate dona sau da in schimbul intretinerii. Dupa decesul parintelui, puteti ataca ambele acte.
Multumesc pentru remedirere, si d-nei avocat pentru raspuns.
1. Am inteles ca fara dezbatere succesorala si partaj parintele supravietuitor nu poate dona sau vinde nici un drept de proprietate ipotetic. Dar daca face testament doar in favoarea fratelui meu?
2. Ce se intampla cu sumele de bani aflate in banca? Se pare ca fratele a fost imputernicit sa faca operatiuni, Exista obligativitatea legala sa raspunda ce face si cum administreaza banii?
3.Fratele meu l-a internat pe parintele nostru intr-un camin pentru varstnici deoarece are dementa senila cu probleme de cognitie si memorie destul de avansate. Ar fi trebuit sa i se faca o evaluare medicala pentru a vedea gradul de discernamant? Cat de legala este imputernicirea notariala data in aceste conditii medicale?
Eu initial am crezut ca il va lua la el sa il ingrijeasca deoarece s-a pus problema donatiei tuturor bunurilor cu o forma de contract de intretinere, acum daca e internat la azil despre ce fel de intretinere poate fi vorba? Mentionez ca pensia pe care o are e suficienta pentru plata azilului.
Ce ma sfatuiti sa fac in cazul de fata, exista vreo procedura legala pe care ar trebui sa o fac pentru ca se pare ca lucrurile au cam scapat de sub control.
Multumesc.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
daca e cu dementa, nu ii poate face nici testament. Doar daca pare sanatos, notarul va accepta sa autentifice un testament, insa il puteti ataca si pe acesta, aveti nevoie de dovezi ca nu avea discernament la data intocmirii,
cereti in instanta punerea sub interdictie a parintelui, in acest fel, nu va mai putea semna acte de vreun fel, cereti sa fiti numit tutore, sau char fratele poate fi tutore, in acest fel da si socoteala pt ce cheltuie.