Buna seara.
Am un vecin din al carui apartament se emana un miros de mizerie, loc care este un focar de gandaci. Se pare ca apartamentul nu a suferit nici o imbunatatire sau renovare.
Practic imi este imposibil sa stau cu geamurile deschise, datorita mirosului de imbacseala si pe langa asta gandacii care colcaie in tot apartamentul vecinului incep sa ma viziteze.
Nu vreau sa intru in prea multe amanunte , dar as vrea sa stiu care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmez.
Am inteles ca in apartamentul omului nu se poate intra usor....totusi trebuie sa fie o metoda de a forta un om sa isi igienizeze, sa isi curete casa si mai ales sa elimine gandacii.
Apreciez orice sfat bun.
Multumesc anticipat!
in 99% din cazuri betonul vine preparat. cu toate acestea exista cazuri in care probele de beton ies prost.in acest caz NUMAI proiectantul iti spune ce ai de facut.
Nu ai voie sa faci modificari la fatada!!!! fatadele fac parte din proiecul DTAC care sta in spatele autorizatiei de constructie.
plansele de arhitectura, implicit fatadele, sunt stampilate de primarie ''spre neschimbare''.
exista portite, dar nu le pot spune ''in direct'':D
Cartea tehnica este intocmita de diriginte cu sprijinul constructorului!
Constructorul este cel care are actele si datele necesare intocmirii proceselor verbale de executie.
De exeplu:
- pentru otel beton trebuie intocmite procesele verbale de trasabilitate otel beton; actele de calitate sunt la constructor, iar procesul verbal trebuie intocmit de CQ/RTE. Daca otelul beton vine direct fasonat nu sunt necesare incercari sumplimentare.Insa, daca otelul beton vine nefasonat, constructorul trebuie sa aiba un contract cu un laborator autorizat si sa faca incercari pe otel beton.
- pentru beton trebuie intocmita cartea de beton; aceasta are in spate contractul constructorului cu un laborator autorizat de incercari beton, sa se preleveze probe de beton si sa fie transmise laboratorului. In urma incercarilor se emit acte care certifica calitatea betonului. Toate aceste date se trec in condica de betoane. La sfarsitul lucrarii se face buletinul unic pe lucrare, la nivelul betoanelor turnate.
Aceste lucruri sunt putin stiute de ....constructorii de rand si un contract bun ar trebui sa cuprinda faza magica '' constructorul sa se respecte legislatia in vigoare. Oricum aceste detalii trebuie stabilite de comun acord, deoarece nu toti constructorii sunt si constructori!!!!
Daca pentru finisaje nu va permiteti un diriginte de santier (insa legea spune ca dirigintele trebuie sa fie prezent si in stadiul de finisaj) este obligatoriu sa aveti indrumarea dirigintelui pe parte de rezistenta. Greseli se fac peste tot, insa daca faianta, rigipsul, finisajul in general se poate repara fara ...colaps, la structura de rezistenta greselile nu sunt permise!!!
Nu uitati, ca daca autoritatiile si-ar face treaba, la receptia finala aveti nevoie de acordul arhitectului si al dirigintelui in ceea ce priveste executia. daca s-au facut modificari fata de proiect....eu unul nu semnez, sunt diriginte si nu imi risc diploma pentru nimic.
Legea 10 spune ca exceptia este mediul rural pentru P+1+Pod, insa tu ai subsol!!!!!!
Legal trebuie diriginte!!!!!
cat despre celelalte sfaturi?
1. arhitectul nu cunoaste executie pe parte de rezistenta. cine te poate ajuta din partea proiectantului? numai proiectantul de specialitate, adica proiectantul structurist.
2. daca ne apucam sa le facem singuri pe toate o sa ajungem sa nu ne mai ducem nici la dentist/medic
eu sunt diriginte de santier si sunt satul de mesteri care stiu sa faca de toate, dar din pacate le fac prost.
Daca credeti ca executia unei case este treaba de copil....va inselati.