Au trecut mult peste 30 zile, am primit doua raspunsuri, dar nici unul nu spune nimic dupa parerea mea. Va rog sa-mi spuneti daca dumneavoastra intelegeti ceva sau ce se mai poate face. Suntem in Kafka !!
E penibil. Sunt obligati sa dea un raspuns dar nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie si coerent ... Arunca pisica si-mi dau citate din lege de parca eu n-as fi in stare sa le citesc. Acum spun ca asteapta punct de vedere de la Ministerul Justitiei,
Mai concret, raspunsurile:
1. primit pe 20 februarie : La solicitarea dvs., prin care solicitaţi eliberarea unui certificat de naştere al fiului dvs. cu numele de familie reunite conform art. 450 alin 2 din Codul Civil, vă comunicăm că, la data de 02.02.2012, am solicitat punct de vedere de la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, urmând ca după primirea răspunsului să vă anunţăm.
2. primit pe 8 martie : La solicitarea dvs., prin care solicitaţi eliberarea unui certificat de
naştere al fiului dvs. cu numele de familie reunite conform art. 450 alin 2 din Codul Civil, vă
comunicăm că Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, prin adresa nr.,,,/20.02.2012 ne-a comunicat următoarele :
Conform dispoziţiilor art 5 alin 2 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii
nr. 287/2009 privind Codul Civil „ Dispoziţiile codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil iar conform art.47 din acelaşi act normativ,, Stabilirea filiaţiei, tăgăduirea paternităţii sau orice altă acţiune privitoare la filiaţie este supusă dispoziţiilor Codului civil şi produce efectele prevăzute de acesta numai în cazul copiilor născufi după intrarea lui în vigoare."
Totodată precizăm că, instituţia susmenţionată a solicitat Ministerului Justiţiei comunicarea
unui punct de vedere cu privire la modalitatea de punere în aplicare a dispoziţiilor art. 450 din Legea nr.287/2009, în referire la recunoaşterea şi încuviinţarea purtării numelui a unui copil născut din afara căsătoriei, urmând ca după primirea răspunsului să vă informăm.
Cf. art. 6 Cod civil, prevederile legale referitoare la filiatie, stare civila etc. sunt de aplicabilitate imediata. Asta inseamna ca nu conteaza cand a fost nascut copilul, recunoscut de dv.
Asa incat mergeti cu solicitarea clara ca in cf. cu art. 6 rap. la 450 sa va schimbe numele minorului.
In caz de refuz, solicitati un document din care sa reiasa acest lucru.
Am facut exact cum m-ati sfatuit. S-au scarpinat, s-au plimbat cu cererea mea de la un birou la altul si mi-au spus ca nu se poate (ceea ce mi s-a mai spus si alta data) Acum justificarea a fost Art 47 din Legea 71 / 2011 -"Stabilirea filiaţiei, tăgăduirea paternităţii sau orice altă acţiune privitoare la filiaţie este supusă dispoziţiilor Codului civil şi produce efectele prevăzute de acesta numai în cazul copiilor născuţi după intrarea lui în vigoare."
La insistentele mele mi-au dat numar de inregistrare la cerere si a ramas ca voi primi si raspunsul scris in 30 zile.
Sunt tare descurajat. In tara asta orice lucru simplu devine foarte greu. Nu mi se pare ca solicitam ceva nemaipomenit, ca am fi un caz unic in istoria omenirii. Vrem doar sa ne poarte numele copilul ! Este si dorinta lui. E jenant sa nu stiu ce sa-i spun de cate ori ma intreaba daca i-am adaugat numele meu...
Ca sa afirm in instanta ca Oficiul Starii Civile a refuzat inregistrarea numelui nu mi-ar trebui si o dovada , ceva ? Este suficient sa spun ca am fost acolo? Nici nu stiu cum o cheama pe doamna cu care am discutat.
Chiar nu exista o cale mai simpla de a rezolva problema ?
Sunt tatal unui minor pe care l-am recunoscut anul trecut la varsta de 5 ani. Am convenit cu mama minorului (nu suntem casatoriti) sa poarte numele reunite ale ambilor parinti.
In prezent are in certificatul de nastere numele de familie al mamei pentru ca la data recunoasterii paternitatii nu intrase in vigoare noul Cod Civil si nu a fost posibil sa-i adaugam numele meu.
Dupa ce am fost adaugat pe CN am fost indrumati catre instanta, sa facem cerere de incuviintare de nume. Ne-am interesat si am aflat ca nu se poate adauga numele meu in instanta ci doar schimba numele mamei cu cel al meu pentru ca Art 64 din Codul Familiei (atunci in vigoare) spunea clar : "În cazul în care filiatia a fost stabilitã ulterior si fatã de celãlalt pãrinte, instanta judecãtoreascã va putea da încuviintare copilului sã poarte numele acestuia din urmã."
Am fost indrumati inapoi catre primarie sa cerem schimbare pe cale administrativa a numelui. Nu ne-am grabit, am zis sa termine gradinita cu numele cu care a inceput-o. Cand am ajuns, anul acesta, ni s-a spus ca nu mai este de competenta lor daca am recunoscut paternitatea inainte de 1 octombrie 2011 chiar daca Art.450 (2) din noul Cod Civil spune ca " În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea" si nici pe cale administrativa nu se poate pt ca nu ne incadram in nici unul din cazurile prevazute la Art 4 din OG 31/2003, nici macar la litera h pentru ca nu suntem casatoriti.
Mai mult, ca nici nu e de competenta dumnealor, ci sa mergem noi la una din instante sau primariile unde avem domiciliu (avem domicilii diferite intre noi si diferite de cea la care a fost inregistrata nasterea).
Nu stim ce sa mai facem. Un ajutor din partea dumneavoastra ne-ar fi de mare folos !
Seful ierarhic nu mai exista conform noii fise de post. (desi organigrama arata altceva si , din cate stiu eu, se poate modifica doar de Guvern ) Cel care mi-a fost sef ierarhic pana in acest moment cunoaste problema dar nu a avut ce face. Se afla intr-o situatie oarecum similara.
Ma simt prins in menghina. Sper sa-mi fac suficient curaj pentru sesizare. Nu stiu ce voi face pana primesc un raspuns. Daca refuz sa indeplinesc sarcinile inteleg ca imi poate fi desfacut contractul de munca, daca incerc sa le execut sunt sanse foarte mici sa reusesc si iar mi se poate desface contractul de munca.
Varianta incetariii c.i.m. cu acordul partilor nu cred ca este aplicabila atat timp cat exista deficit de personal in institutie.
In concluzie imi raman doua variante - sa plec de buna voie sau fortat. Exista avantaje / dezavantaje intre concediere si demisie ?
Nu a fost intentia mea sa va ironizez. A fost o modalitate, nepotrivita poate, de a-mi exprima frustrarea. Imi cer scuze si va multumesc pentru sfaturile pe care mi le acordati.
Inteleg ca se mai poate face ceva doar cu actiune in instanta si cu riscul pierderii locului de munca. Oricum locul de munca este ca si pierdut. Mai am vreo varianta in afara demisiei ? Ce sanse credeti ca as avea in urma unei actiuni in instanta ? Ce as mai putea castiga ?
Inteleg ca daca am semnat fisa postului nu mai pot refuza nici una din atributiile inscrise acolo, indiferent daca apartin sau nu de departamentul in care functionez ... Inseamna ca ar trebui sa fiu multumit ca nu m-a pus sa spal treptele institutiei.
Nu am nici o dovada ca am semnat fisa postului sub presiune dar se poate vedea cu ochiul liber ca este aberanta. Dumneavoastra ati auzit de functie de director fara subordonati si doar cu atributii executive ? Cunoasteti institutii / societati in care presedintele / directorul general cheama angajatii in biroul sau pentru a semna fisele de post ? Nu este cumva treaba RU ? Chiar nu se poate face nimic impotriva abuzurilor ?
Locul de munca a ramas neschimbat in FP, intr-adevar. Faptul ca mi-au fost adaugate atributii de la alt departament ma impiedica sa refuz mutarea la acel departament ? Daca refuz, nu ar putea foarte bine sa-mi dea ordin de delegare ?
Da, teoretic nimeni nu este deasupra legii. Nu stiu daca se aplica si practic...Memoriile sugerate de d-voastra poate vor rezolva problema dar ce fac pana atunci ? Daca incerc sa rezolv noile sarcini care mi se pun in carca am toate sansele sa gresesc si sa fiu tras la raspundere. Am posibilitatea sa refuz sarcini care nu apar in ROF la atributiile specifice departamentului ? Ce mi se poate intampla daca refuz ? La ce loc de munca ma prezint luni daca mi se solicita sa parasesc directia pe care ar trebui, teoretic, sa o coordonez ?