avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume minor

Buna ziua,

Sunt tatal unui minor pe care l-am recunoscut anul trecut la varsta de 5 ani. Am convenit cu mama minorului (nu suntem casatoriti) sa poarte numele reunite ale ambilor parinti.

In prezent are in certificatul de nastere numele de familie al mamei pentru ca la data recunoasterii paternitatii nu intrase in vigoare noul Cod Civil si nu a fost posibil sa-i adaugam numele meu.

Dupa ce am fost adaugat pe CN am fost indrumati catre instanta, sa facem cerere de incuviintare de nume. Ne-am interesat si am aflat ca nu se poate adauga numele meu in instanta ci doar schimba numele mamei cu cel al meu pentru ca Art 64 din Codul Familiei (atunci in vigoare) spunea clar : "În cazul în care filiatia a fost stabilitã ulterior si fatã de celãlalt pãrinte, instanta judecãtoreascã va putea da încuviintare copilului sã poarte numele acestuia din urmã."

Am fost indrumati inapoi catre primarie sa cerem schimbare pe cale administrativa a numelui. Nu ne-am grabit, am zis sa termine gradinita cu numele cu care a inceput-o. Cand am ajuns, anul acesta, ni s-a spus ca nu mai este de competenta lor daca am recunoscut paternitatea inainte de 1 octombrie 2011 chiar daca Art.450 (2) din noul Cod Civil spune ca " În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea" si nici pe cale administrativa nu se poate pt ca nu ne incadram in nici unul din cazurile prevazute la Art 4 din OG 31/2003, nici macar la litera h pentru ca nu suntem casatoriti.

Mai mult, ca nici nu e de competenta dumnealor, ci sa mergem noi la una din instante sau primariile unde avem domiciliu (avem domicilii diferite intre noi si diferite de cea la care a fost inregistrata nasterea).

Nu stim ce sa mai facem. Un ajutor din partea dumneavoastra ne-ar fi de mare folos !

Multumim.
Incercati totusi o actiune in instanta , in care va judecati in contadictoriu cu Consiliul Local - Oficiul Starii Civile, solicitand instantei sa il oblige la inregistrarea numelui asa cum doriti dvs. , conform art.450 alin.2 NCC
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
Georgeta Anghel (Rusu), Avocat
Va multumesc pentru sugestie.

Ca sa afirm in instanta ca Oficiul Starii Civile a refuzat inregistrarea numelui nu mi-ar trebui si o dovada , ceva ? Este suficient sa spun ca am fost acolo? Nici nu stiu cum o cheama pe doamna cu care am discutat.

Chiar nu exista o cale mai simpla de a rezolva problema ?
Cf. art. 6 Cod civil, prevederile legale referitoare la filiatie, stare civila etc. sunt de aplicabilitate imediata. Asta inseamna ca nu conteaza cand a fost nascut copilul, recunoscut de dv.
Asa incat mergeti cu solicitarea clara ca in cf. cu art. 6 rap. la 450 sa va schimbe numele minorului.
In caz de refuz, solicitati un document din care sa reiasa acest lucru.
Oricum, spuneti-i ofiterului sa discute si cu un superior inainte, ca daca platiti un avocat veti cere cheltuieli de judecata...
Mie imi pare stupid sa nu va admita, nu conteaza cand ati recunoscut minorul.
AVLIL a scris:

Cf. art. 6 Cod civil, prevederile legale referitoare la filiatie, stare civila etc. sunt de aplicabilitate imediata. Asta inseamna ca nu conteaza cand a fost nascut copilul, recunoscut de dv.
Asa incat mergeti cu solicitarea clara ca in cf. cu art. 6 rap. la 450 sa va schimbe numele minorului.
In caz de refuz, solicitati un document din care sa reiasa acest lucru.


Am facut exact cum m-ati sfatuit. S-au scarpinat, s-au plimbat cu cererea mea de la un birou la altul si mi-au spus ca nu se poate (ceea ce mi s-a mai spus si alta data) Acum justificarea a fost Art 47 din Legea 71 / 2011 -"Stabilirea filiaţiei, tăgăduirea paternităţii sau orice altă acţiune privitoare la filiaţie este supusă dispoziţiilor Codului civil şi produce efectele prevăzute de acesta numai în cazul copiilor născuţi după intrarea lui în vigoare."

La insistentele mele mi-au dat numar de inregistrare la cerere si a ramas ca voi primi si raspunsul scris in 30 zile.

Sunt tare descurajat. In tara asta orice lucru simplu devine foarte greu. Nu mi se pare ca solicitam ceva nemaipomenit, ca am fi un caz unic in istoria omenirii. Vrem doar sa ne poarte numele copilul ! Este si dorinta lui. E jenant sa nu stiu ce sa-i spun de cate ori ma intreaba daca i-am adaugat numele meu...
Nu trebuie sa fiti deloc descurajat, art. 6 Cod civil si legea de aplicare au dispozitii conexe care par a fi contradictorii.
Astfel, art. 6 zice despre efecte viitoare derivate din starea civila, filiatie etc., iar legea 71 zice despre filiatie si tagada si restul similare, nu DERIVATE din ele. E o diferenta.
Ori faceti completare scrisa la cerere ori asteptati raspunsul si mergeti in instanta. Nu descurajati, e bine ca aveti cerere inregistrata.

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie al minorului nãscut într-o relaþie de concubinaj n_adina n_adina Buna ziua, In urma unei relatii de concubinaj am un copil recunoscut ulterior nasterii. Copilul poarta numele meu de familie. As vrea sa poarte numele de ... (vezi toată discuția)