avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Activitate Viatrix

Activitate Viatrix

Răspuns la discuția Donatie catre parinti
Multumesc pentru info! O sa intreb si aici cum se poate face mai bine astfel incat sa nu fie probleme pe viitor.
Stiu ca in SUA au multe legi idioate referitor la bun comun si toate astea.

Alexandru Surcel a scris:

Cel mai sănătos, discutați cu un avocat american, chestiunea e în primul rând una ce ține de dreptul din statul în care rezidați, apoi de legislația federală și abia apoi de România sau Republica Moldova (depinde unde transferați de fapt banii). Donația se efectuează în SUA, deci forma ei este supusă legislației de acolo. Mama are de verificat ce obligații de declarare are în România/RM cu un avocat sau un fiscalist local.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, banii sunt realmente salariu (sau ce a mai ramas din el de-a lungul timpului :)) ), taxati la momentul respectiv.
Multumesc pentru perspectiva! O sa incerc saptamana viitoare sa ma duc la un avocat in SUA, sa vad ce perspectiva au si ei, si o postez aici, in caz ca o sa mai fie cineva intr-o situatie similara.

tomaion a scris:

Stimata doamna Viatrix
Atita timp cat banii dvs din cont sunt castigati legal, nu aveti nimic a declara nimanui...nu este nevoie de nici o procura
Tot ce trebuie sa faceti este sa ii trimiteti banii din contul dvs in contul mamei. Daca suma este considerabila, s-ar puta ca IRS-ul sa intre pe fir (desi nu cred, fiind deja bani declarati/impozitati in US).
Nu va trebuie nici un fel de contract notarial ori alt act....doar sa scrieti la detaliile transferului ce reprezinta suma (imprumut, donatie etc). Si atit...
Am locuit si in State si in Canada... si am efectuat asemenea tranzactii catre familie/apropiati. Nu aveti de dat nimanui socotela (nici macar sotului), nici in US si nici in RO atita timp cat banii provin din fonduri legal castigate de catre dvs.

@trandafir2
Tara - SUA
Cetatenie - RO + MD, rezidenta permanenta in US
Sursa banilor - Economii pur si simplu, nimic provenit din surse dubioase, doar salariu si o vanzare de masina.
Transfer - Ar fi de tip donatie, mentionand ca maica mea trebuie sa foloseasca banii doar pentru a-si cumpara casa unde doreste. Motiv - este abuzata de taica meu constant si nu are unde sa se duca. Are cateva zeci de rapoarte de la politie, judecatorie si ce se mai face in cazuri de genu. Deci banuiesc ca ar fi ok.
Suma este mult mai mare de 25k lei, da.

@raluk0207
Multumesc pt raspuns! Super utile informatiile referitoare la procura.
1. Da, salariu + o vanzare de masina... Contul este doar pe numele meu, taxele ni le declaram separat. Super dubios sa fie bun comun tinand cont ca eu am mereu am avut cate 2-3 joburi si in momentul de fata sotul nu lucreaza, fiind student momentan. Dar banuiesc ca multe legi sunt aiurea...
2. E ok, am justificare pentru tot.
Va rog ajutati-ma cu un sfat, am plecat din tara de ceva vreme si nu mai stiu care sunt procedurile.
Sunt maritata in alta tara, lucrez aici de ceva ani.
------
Vreau sa donez o suma de bani mamei, via transfer bancar.

1. Fiind banii mei, banuiesc ca pot face orice cu ei (aici ramane sa ma documentez eu, sa vad ce legi sunt aici). RO nu cred ca are nici o lege de tipu asta, sa ai acordul sotului sa faci ce vrei cu banii tai.

2. Este o suma mare de bani, daca ii fac transfer pur si simplu si mentionez "Donatie", exista risc de impozitare? Sau imi trebuie neaparat contract de donatie?

3. Daca imi trebuie contract la notar, se poate face o imputernicire cumva? Pentru ca nu ma pot deplasa in tara, ar trebui ceva online... Stiu ca se poate cu um fel de "Power Of Attorney", nu stiu ce avem echivalent in RO...

Va multumesc!
Buna ziua,

In momentul de fata, firma la care lucrez face plata angajatilor printr-o anume banca (niste comisioane nesimtit de mari si servicii foarte proaste). Eu, impreuna cu cativa colegi vrem sa solicitam ca plata salariului sa se faca printr-o alta banca sau "in mana", cu semnarea tuturor documentelor necesare care sa faca dovada primirii salariului.

Referitor la modalitatea de plata a salariului, Codul Muncii nu spune decat ca "Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar. " - art. 166, pct. 2. As vrea sa stiu daca mai exista pe undeva prevazuta aceasta problema, precum si posibilitatea ca angajatul sa isi aleaga modalitatea prin care primeste salariul.
Sau daca exista alta posibilitate de convingere a anagajatorului (dar conform legii), eu sunt bucuroasa sa o aud. :)

Va multumesc!
Răspuns la discuția Concediu de studii platit
Va multumesc!
Răspuns la discuția Concediu de studii platit
Imi puteti spune, va rog, si care este sursa celor de mai sus?
Este un articol din codul muncii, este reglementat undeva?

Ma intereseaza pentru ca si eu sunt in aceasta situatie si nu am gasit nicaieri astfel de articole de lege, pe care sa le pot folosi.

Va multumesc!