Va rog ajutati-ma cu un sfat, am plecat din tara de ceva vreme si nu mai stiu care sunt procedurile.
Sunt maritata in alta tara, lucrez aici de ceva ani.
------
Vreau sa donez o suma de bani mamei, via transfer bancar.
1. Fiind banii mei, banuiesc ca pot face orice cu ei (aici ramane sa ma documentez eu, sa vad ce legi sunt aici). RO nu cred ca are nici o lege de tipu asta, sa ai acordul sotului sa faci ce vrei cu banii tai.
2. Este o suma mare de bani, daca ii fac transfer pur si simplu si mentionez "Donatie", exista risc de impozitare? Sau imi trebuie neaparat contract de donatie?
3. Daca imi trebuie contract la notar, se poate face o imputernicire cumva? Pentru ca nu ma pot deplasa in tara, ar trebui ceva online... Stiu ca se poate cu um fel de "Power Of Attorney", nu stiu ce avem echivalent in RO...
1. Dacă prin "banii mei", va referiți la veniturile din muncă, conform Codului civil român, acestea sunt bunuri comune. Nu proprii ale dvs.
2. Nu se plătește impozit, dar s-ar putea ca banca sa ceara un document justificativ al provenienței banilor și al trasferului.
3. Power of attorney înseamnă împuternicire sau procură.
Dacă nu puteți sa veniți în țară, trebuie sa mergeți personal la Ambasadă sau Consulat în tara unde va aflați și sa faceți o procura prin care sa împuterniciți pe altcineva din România (nu pe mama), sa doneze mamei dvs suma respectiva și sa încheie la notar contractul de donație.
După ce obțineți procura de la Ambasada sau Consulat, trebuie sa o trimiteți în original în România.
Donatie
emanuellen
Doresc sa donez un apartament copiilor mei,dar fiul meu traieste in Chicago,nu e posibil sa vina in Ro,pentru semnarea actelor,poate sa imputerniceasca pe ... (vezi toată discuția)