avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre parinti

Va rog ajutati-ma cu un sfat, am plecat din tara de ceva vreme si nu mai stiu care sunt procedurile.
Sunt maritata in alta tara, lucrez aici de ceva ani.
------
Vreau sa donez o suma de bani mamei, via transfer bancar.

1. Fiind banii mei, banuiesc ca pot face orice cu ei (aici ramane sa ma documentez eu, sa vad ce legi sunt aici). RO nu cred ca are nici o lege de tipu asta, sa ai acordul sotului sa faci ce vrei cu banii tai.

2. Este o suma mare de bani, daca ii fac transfer pur si simplu si mentionez "Donatie", exista risc de impozitare? Sau imi trebuie neaparat contract de donatie?

3. Daca imi trebuie contract la notar, se poate face o imputernicire cumva? Pentru ca nu ma pot deplasa in tara, ar trebui ceva online... Stiu ca se poate cu um fel de "Power Of Attorney", nu stiu ce avem echivalent in RO...

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:20, 6 Ianuarie 2025
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Dacă prin "banii mei", va referiți la veniturile din muncă, conform Codului civil român, acestea sunt bunuri comune. Nu proprii ale dvs.
2. Nu se plătește impozit, dar s-ar putea ca banca sa ceara un document justificativ al provenienței banilor și al trasferului.
3. Power of attorney înseamnă împuternicire sau procură.
Dacă nu puteți sa veniți în țară, trebuie sa mergeți personal la Ambasadă sau Consulat în tara unde va aflați și sa faceți o procura prin care sa împuterniciți pe altcineva din România (nu pe mama), sa doneze mamei dvs suma respectiva și sa încheie la notar contractul de donație.
După ce obțineți procura de la Ambasada sau Consulat, trebuie sa o trimiteți în original în România.
7 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfatul meu este sa discutati in concret problema dvs cu un avocat. Depinde si de suma /Depinde si de interes.
Generalitati de genul „lucrez in alta tara”, nu ajuta pentru un raspuns temeinic. Alta tara care? Sunt 194 in afara de RO.
Mai mult, UE este o situatie juridica si in afara UE este alta, ma refer in sensul legii aplicabile. Conteaza si cetatenia dvs., dar si multe altele.
De asemenea, cum s-a spus si mai sus, conteaza si sursa banilor. De unde provin banii. Nu vreti ca mama dvs sa fie acuzata de spalare de bani nu doar pentru ca este pedeapsa mare, dar in primul rand este infractiune (s-au vazut destule situatii).
De asemenea, aceste donatii atipice, de cele mai multe ori ascund in spate altceva decat vointa declarata.
Sens in care, daca suma este consistenta, apelati la un avocat cu actele pe masa, iar daca suma este neimportanta atunci nu mai conteaza. Exempli gratia, pana in 25000 lei ar fi dar manual, adica un cadou.
@trandafir2
Tara - SUA
Cetatenie - RO + MD, rezidenta permanenta in US
Sursa banilor - Economii pur si simplu, nimic provenit din surse dubioase, doar salariu si o vanzare de masina.
Transfer - Ar fi de tip donatie, mentionand ca maica mea trebuie sa foloseasca banii doar pentru a-si cumpara casa unde doreste. Motiv - este abuzata de taica meu constant si nu are unde sa se duca. Are cateva zeci de rapoarte de la politie, judecatorie si ce se mai face in cazuri de genu. Deci banuiesc ca ar fi ok.
Suma este mult mai mare de 25k lei, da.

@raluk0207
Multumesc pt raspuns! Super utile informatiile referitoare la procura.
1. Da, salariu + o vanzare de masina... Contul este doar pe numele meu, taxele ni le declaram separat. Super dubios sa fie bun comun tinand cont ca eu am mereu am avut cate 2-3 joburi si in momentul de fata sotul nu lucreaza, fiind student momentan. Dar banuiesc ca multe legi sunt aiurea...
2. E ok, am justificare pentru tot.
Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce e dubios? Se presupune ca un cuplu se căsătorește din dragoste și atunci implicit veniturile sale merg pentru casa și familie.
Art.341 Cod civil:
"Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii."
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema ta nu este in România,ci este in USA...Din cate știu exista o limită de 10.000 dolari pe an...Ar trebui sa studiezi legislația din USA...Știu că au ceva restricții

Alte discuții în legătură

Mostenire matusa decedata sua Inaind Inaind Buna ziua Am avut o matusa in SUA care a decedat in anul 2021 si mi a lasat ca mostenire banii dintr un plan de pensie (annuity).Cand verisoara mea a mers la ... (vezi toată discuția)
Sotia si eu sintem casatoriti legal in usa cu doua fetite minore. pgretty pgretty casatoriti legal de 6 ani in USA . amindoi cetateni US si cetateni RO. Exista vreo posibilitate pentru ea sa-mi \\" FURE\\" copii pentru totdeauna si sa nu ma ... (vezi toată discuția)
Declaratie venit din vanzare actiuni americane andreikaid andreikaid Cand trebuie platit impozitul pe venit provenit din vanzarea de actiuni? (Mentionez ca este vorba de actiuni pe burse americane, iar tranzactiile sunt ... (vezi toată discuția)