avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre parinti

Va rog ajutati-ma cu un sfat, am plecat din tara de ceva vreme si nu mai stiu care sunt procedurile.
Sunt maritata in alta tara, lucrez aici de ceva ani.
------
Vreau sa donez o suma de bani mamei, via transfer bancar.

1. Fiind banii mei, banuiesc ca pot face orice cu ei (aici ramane sa ma documentez eu, sa vad ce legi sunt aici). RO nu cred ca are nici o lege de tipu asta, sa ai acordul sotului sa faci ce vrei cu banii tai.

2. Este o suma mare de bani, daca ii fac transfer pur si simplu si mentionez "Donatie", exista risc de impozitare? Sau imi trebuie neaparat contract de donatie?

3. Daca imi trebuie contract la notar, se poate face o imputernicire cumva? Pentru ca nu ma pot deplasa in tara, ar trebui ceva online... Stiu ca se poate cu um fel de "Power Of Attorney", nu stiu ce avem echivalent in RO...

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:20, 6 Ianuarie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,cel mai bine cumparati casa sau apartament pe numele dumneavoastra unde sa locuiasca mama dumitale.Trebuie sa ginditi si in viitor. .Nu numai atit,apartamentul sau casa sa fie 200-300 km de sotul Ei .Fiind tot in zona sotul violent la bautura dupa un timp poate sa vina chiar sa o omoare....In Romania si in lume nu e saptamina in care un sot bataus cu interdictie sa nu treaaca la nivelul urmator ,,crima,,Acum poate o duceti bine sau super bine cu bani in SUA.Dar peste 10...20 ani propietatea din Romania sa conteze financiar. iar fiind dintotdeuna pe numele dumneavoastra nu mai trebuiesa faceti succesiune si sa pierdeti timp si bani.. Sotul agresiv daca afla ca mama dumneavoastra primeste bani sa cumpere o propietate poate rapid sa se schimbe o vreme si sa puna mina pe bani.Deci ca sa fiti protejata cumparati propietatea pe numele dumneavoastra.Cine stie poate va intoarceti in Romania la pensie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Privitor la legislația din România atâta vreme cât banii sosesc in bancă din altă bancă prin transfer nu vor fi probleme. Nu e treaba statului român sau a băncii din România de unde au provenit banii acolo. Pt acea țară fac verificările banca și instituțiile de acolo. Iar acolo e simplu, nu cred să își bată capul văzând că banii au plecat intr-o țară UE la o rudă din bancă in altă bancă nu retragere.
În ceea ce privește situația banilor din România, în cazul în care este o sumă mare ( cam peste 30.000€ ) dacă banii vor fi retrași Cash ulterior banca sau ANAF pot întreba ce s-a făcut cu ei si cere acte doveditoare. Dacă achizițiile se fac cu cardul sau transfer bancar nu întreabă nimeni nimic.
Domnii avocati care nu stiu ce să răspundă aici dar vă sfătuiesc să consultați un avocat nu prea au habar. Ar fi bine să se limiteze la sfaturi pe penal/civil nu sfaturi financiare.
Succes
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e treaba statului român sau a băncii din România de unde au provenit banii acolo.

Asta o credeți dvs.

Pt acea țară fac verificările banca și instituțiile de acolo. Iar acolo e simplu, nu cred să își bată capul văzând că banii au plecat intr-o țară UE la o rudă din bancă in altă bancă nu retragere.

Practic nu se face nicio verificare :))
Bine, americanii fiind și foarte cunoscuți în ceea ce privește siguranța și procedura actelor juridice :))

Dacă achizițiile se fac cu cardul sau transfer bancar nu întreabă nimeni nimic.

Doar ca în momentul achiziției, mama e căsătorită cu tata.
Cum dovedește ca banii sunt bunuri proprii, proveniți dintr-o asa zisa donație, în lipsa unui contract expres?
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2025
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire matusa decedata sua Inaind Inaind Buna ziua Am avut o matusa in SUA care a decedat in anul 2021 si mi a lasat ca mostenire banii dintr un plan de pensie (annuity).Cand verisoara mea a mers la ... (vezi toată discuția)
Sotia si eu sintem casatoriti legal in usa cu doua fetite minore. pgretty pgretty casatoriti legal de 6 ani in USA . amindoi cetateni US si cetateni RO. Exista vreo posibilitate pentru ea sa-mi \\" FURE\\" copii pentru totdeauna si sa nu ma ... (vezi toată discuția)
Declaratie venit din vanzare actiuni americane andreikaid andreikaid Cand trebuie platit impozitul pe venit provenit din vanzarea de actiuni? (Mentionez ca este vorba de actiuni pe burse americane, iar tranzactiile sunt ... (vezi toată discuția)