avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre parinti

Va rog ajutati-ma cu un sfat, am plecat din tara de ceva vreme si nu mai stiu care sunt procedurile.
Sunt maritata in alta tara, lucrez aici de ceva ani.
------
Vreau sa donez o suma de bani mamei, via transfer bancar.

1. Fiind banii mei, banuiesc ca pot face orice cu ei (aici ramane sa ma documentez eu, sa vad ce legi sunt aici). RO nu cred ca are nici o lege de tipu asta, sa ai acordul sotului sa faci ce vrei cu banii tai.

2. Este o suma mare de bani, daca ii fac transfer pur si simplu si mentionez "Donatie", exista risc de impozitare? Sau imi trebuie neaparat contract de donatie?

3. Daca imi trebuie contract la notar, se poate face o imputernicire cumva? Pentru ca nu ma pot deplasa in tara, ar trebui ceva online... Stiu ca se poate cu um fel de "Power Of Attorney", nu stiu ce avem echivalent in RO...

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:20, 6 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate Kosty40
Daca știți cu certitudine ca ar exista acea restricție de transfer de 10k USD/an, ne-ați putea lumina si pe noi de unde ati scornit-o?
Tacerea ar fi fost de aur....

Stimata doamna Viatrix
Atita timp cat banii dvs din cont sunt castigati legal, nu aveti nimic a declara nimanui...nu este nevoie de nici o procura
Tot ce trebuie sa faceti este sa ii trimiteti banii din contul dvs in contul mamei. Daca suma este considerabila, s-ar puta ca IRS-ul sa intre pe fir (desi nu cred, fiind deja bani declarati/impozitati in US).
Nu va trebuie nici un fel de contract notarial ori alt act....doar sa scrieti la detaliile transferului ce reprezinta suma (imprumut, donatie etc). Si atit...
Am locuit si in State si in Canada... si am efectuat asemenea tranzactii catre familie/apropiati. Nu aveti de dat nimanui socotela (nici macar sotului), nici in US si nici in RO atita timp cat banii provin din fonduri legal castigate de catre dvs.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai sănătos, discutați cu un avocat american, chestiunea e în primul rând una ce ține de dreptul din statul în care rezidați, apoi de legislația federală și abia apoi de România sau Republica Moldova (depinde unde transferați de fapt banii). Donația se efectuează în SUA, deci forma ei este supusă legislației de acolo. Mama are de verificat ce obligații de declarare are în România/RM cu un avocat sau un fiscalist local.
Știam de la cineva care a lucrat in USA în urma cu vreo 5 ani...Poate s-a mai schimbat ...

tomaion a scris:

Stimate Kosty40
Daca știți cu certitudine ca ar exista acea restricție de transfer de 10k USD/an, ne-ați putea lumina si pe noi de unde ati scornit-o?
Tacerea ar fi fost de aur....

Stimata doamna Viatrix
Atita timp cat banii dvs din cont sunt castigati legal, nu aveti nimic a declara nimanui...nu este nevoie de nici o procura
Tot ce trebuie sa faceti este sa ii trimiteti banii din contul dvs in contul mamei. Daca suma este considerabila, s-ar puta ca IRS-ul sa intre pe fir (desi nu cred, fiind deja bani declarati/impozitati in US).
Nu va trebuie nici un fel de contract notarial ori alt act....doar sa scrieti la detaliile transferului ce reprezinta suma (imprumut, donatie etc). Si atit...
Am locuit si in State si in Canada... si am efectuat asemenea tranzactii catre familie/apropiati. Nu aveti de dat nimanui socotela (nici macar sotului), nici in US si nici in RO atita timp cat banii provin din fonduri legal castigate de catre dvs.

Da, banii sunt realmente salariu (sau ce a mai ramas din el de-a lungul timpului :)) ), taxati la momentul respectiv.
Multumesc pentru perspectiva! O sa incerc saptamana viitoare sa ma duc la un avocat in SUA, sa vad ce perspectiva au si ei, si o postez aici, in caz ca o sa mai fie cineva intr-o situatie similara.

tomaion a scris:

Stimata doamna Viatrix

Multumesc pentru info! O sa intreb si aici cum se poate face mai bine astfel incat sa nu fie probleme pe viitor.
Stiu ca in SUA au multe legi idioate referitor la bun comun si toate astea.

Alexandru Surcel a scris:

Cel mai sănătos, discutați cu un avocat american, chestiunea e în primul rând una ce ține de dreptul din statul în care rezidați, apoi de legislația federală și abia apoi de România sau Republica Moldova (depinde unde transferați de fapt banii). Donația se efectuează în SUA, deci forma ei este supusă legislației de acolo. Mama are de verificat ce obligații de declarare are în România/RM cu un avocat sau un fiscalist local.

Alte discuții în legătură

Mostenire matusa decedata sua Inaind Inaind Buna ziua Am avut o matusa in SUA care a decedat in anul 2021 si mi a lasat ca mostenire banii dintr un plan de pensie (annuity).Cand verisoara mea a mers la ... (vezi toată discuția)
Sotia si eu sintem casatoriti legal in usa cu doua fetite minore. pgretty pgretty casatoriti legal de 6 ani in USA . amindoi cetateni US si cetateni RO. Exista vreo posibilitate pentru ea sa-mi \\" FURE\\" copii pentru totdeauna si sa nu ma ... (vezi toată discuția)
Declaratie venit din vanzare actiuni americane andreikaid andreikaid Cand trebuie platit impozitul pe venit provenit din vanzarea de actiuni? (Mentionez ca este vorba de actiuni pe burse americane, iar tranzactiile sunt ... (vezi toată discuția)