Pe ideea "sa nu crezi in greci nici cand vin cu cadouri", am mari rezerve in cadourile facute de stat... mai ales daca nici nu ma lasa sa vad ce au pus in "cadou" si mi se cere doar sa am incredere ca "e de bine"... O fi de bine pentru moment, dar reabilitarea e o lucrare care presupune si intretinere pe viitor si nu e chiar atat de mica amploarea, incat sa desconsideram costurile viitoare, daca lucrarea de baza e facuta de slaba calitate...
Oi parea carcotas, dar... nu stiu cati contabili o sa gasim, care sa creada in cadourile facute de stat... ;)
Nu-i bai, nu e cazul de scuze! In lumea virtuala multe se pot intelege un pic altfel decat sunt si, asa cum ati zis si Dvs., fiecare dintre noi ducem povara propriilor experiente si vrem-nu vrem filtram prin ele...
Eu nu m-as fi agitat atat de tare incat sa ajung sa fac publica povestea asta, daca gaseam raspunsuri acolo unde ele ar trebui sa existe si sa fie la-ndemana fiecaruia dintre noi, fara sa avem nevoie sa facem "facultatea de asociatii" pentru ca sa fim corecti unii cu altii intr-o comunitate cum e asociatia de proprietari... Dar, cum raspunsurile nu sunt acolo unde ar trebui sa fie, le cautam in experienta celorlalti care au bunavointa sa ne-o impartaseasca... :) Si, step-by-step, poate ajungem sa vedem luminita de la capatul tunelului...
Inca o goanga: azi am intrebat cativa vecini daca atunci cand si-au dat acordul pentru reabilitarea termica, li s-au prezentat si conditiile in care se va face aceasta lucrare si daca cunosc si conditiile de dupa... TOTI au avut acelasi raspuns: "nuuuu, nu ne-a aratat nimic! Dar NE-A SPUS ca nu ne costa nimic." Si, i-am mai intrebat: "Dar, ati cerut DE LA ASOCIATIE sa vedeti aceste conditii ?" Toti au ramas blocati, si nu erau toti la un loc, ci separat: "Pai, trebuia sa cerem?"... "Da, trebuia sa cereti sa si cunoasteti ceea ce semnati si pentru ce va dati acordul, pana la ultima litera si cifra!"... "Aaaaa, n-am stiut, ca, daca ne-au spus ca nu ne costa nimic, ce mai conteaza?!"... In rest, no comment... Si, sunt persoane ce se vor a fi oameni "cu pretentii"... Vedeti, asa se face: simplu si eficient! Si hotarasc in stilul acesta pentru noi toti... :((
@elga50
Daca m-ati cunoaste, ca om si nu virtual, ati sti ca nu sunt genul de persoana care se baga in treburile altuia si nici sa calific persoane pe care nu le cunosc... Asa, aici, e destul de usor sa aluneci prin cateva cuvinte si sa lasi o impresie gresita...
Si, am pretentia - daca se poate numi pretentie - ca asa cum tratez oamenii, cu decenta, sa fiu macar lasat in pace si sa traiesc in linistea mea, nu sa intre unul si altul cu picioarele in viata mea si a familiei mele doar pentru ca are impresia ca i se cuvine acest drept, prin simplul fapt ca face parte din celebrul comitet...
Si nu ma ataca aspecte de genul sa-i numar maturile femeii de serviciu. Apropo de acest aspect, pe femeia de serviciu si multe altele, eu le-am adus in asociatie in urma cu vreo trei ani, cand in asociatie era un haos de nedescris si cand mi-am dedicat o mare parte a vietii mele acestei asociatii, i-am facut carte de munca, ca sa fie bine si pentru ea si sa aiba si stabilitate pentru ca este o femeie de treaba. Iar acum, staful asociatiei se chinuie s-o dea afara pentru ca le sta in gat, vor sa aduca pe altcineva si ii invoca motivul ca... este de etnie rroma... Doamne-Dumnezeule! Ce are a face etnia cu faptul ca femeia isi vede de treaba si nu cred ca sunt multe scari de bloc atat de curate si feretstre spalate de cateva ori pe an in multe blocuri din Buc... cu atata sarguinta... De factura asta sunt indivizii mei...
Din pacate, nu am putut face acest oficiu locatarilor, sa continui activitatea pentru asociatie, din motive personale foarte obiective si care nu au deloc de-a face cu comoditatea si am fost nevoit sa las pe mana unui vecin presedintia si comitetul, situatie care a durat, iarasi, destul de putin deoarece omul a plecat din bloc. Atunci s-a produs marea revolutie mult-asteptata de escrocii mei si au intrat cu picioarele in ceea ce pusesem la punct... Iar munca mea in afara Bucurestiului zilnic nu mi-a mai permis sa stau pe langa aceasta treaba si... s-au asezat foarte bine si nestingheriti si si-au batut joc de tot, de regulamente, de acte, au adus aceasta administratora care i-a "invatat" cum se pot face multe mismasuri daca e dezordine, etc...pana am ajuns sa nu mai pot suporta situatia tocmai pentru ca stiu cum si ce trebuie... si VAD.
Nu de numarat maturile e vorba aici... Hai sa mai zic de problema REABILITAREA TERMICA... pt care sunt impotriva din simplul motiv ca nu este necesara si pentru ca stiu cum se face, stiu ce rezulta si stiu ce inseamna asta pentru buzunarele noastre si conditiile post-reabilitare... Iar presedintele si administratora tin mortis sa se faca, in conditiile in care, cand am vrut sa cumpar UN AVIZIER de 1,5 mil in urma cu 3 ani, pentru afisarea facturilor de utilitati, au facut revolutie, pentru ca e suma mare si..."nu avem nevoie". Iar o reabilitare inseamna incarcarea la plata per apartament cu ZECI de milioane... In plus, NU VOR sa aduca la cunostinta CONDITIILE reabilitarii, iar locatarii NU REALIZEAZA ca trebuie sa le si cunoasca inainte sa-i mandateze pentru semnarea documentelor oficiale...
Iar acum, acestor indivizi, aceiasi care acum 3 ani se dadaeau de ceasul mortii pentru 1,5 mil. impartiti la 40 de apartamente, nu le mai pasa de nivelul sumelor. De ce, oare? Ghici-ciuperca?! Ati inteles foarte bine, sunt convins... Mai mult, la sugestia administratorei-minune s-a reziliat contractul de intretinere tehnica (care era gratuit, dar se percepeau sume la interventie si erau mici fata de preturile de piata, dar exista un numar de telefon acolo, la care raspundea cineva 24 ore din 24 si veneau imediat daca erau solicitati!), pentru ca ii lua ei din bani aspectul acesta si acum fiecare alearga pe banii lui, umbla cheile de la subsol pe la toti, fiecare inchide si deschide cum are chef robinetele, le uita deschise pe alocuri, fac interventii dupa capul fiecaruia... Deci, despre ce dimensiuni de incarcare la plata vorbim cand va spun ce fac indivizii mei?...
@thran:
...pai, daca va "pierdeti" timpul facand evidente si fluturasi, e simplu pentru ei de tras concluzia ca nu va mai ramane timp sa si furati... Deci, "avantaj proprietar"!
:giggle:
@johnpescar
Va multumesc pentru buna intentie, dar problema vine de dinainte de lista de plata.
Problemele membrilor unei asociatii nu vin numai din calcule gresite a ceea ce se pune in listele de plata, asa cum cei mai multi dintre noi se uita in listele de plata si daca calculeaza ei si le iese socoteala pe linia orizontala si pe coloana verticala, se cheama ca "asociatia sta bine" si, implicit, si drepturile lor le sunt respectate... :rolleyes:
Problemele despre care marea majoritate nu discuta intre ei - ba din lipsa de timp, ba din nestiinta - vin din ABUZURI ale comitetelor, presedintilor si administratorilor (care ciugulesc si ei maruntel pe margine), abuzuri pe care le fac agitandu-ne tuturor prin fata cu cinism si tupeu, acel cuvant COLOSAL ca importanta, introdus in lege: "MANDATAREA COMITETULUI", prin care caracterele mizerabile inteleg ca pot dispune de drepturile celorlalti dupa cum au chef.
In lipsa unor reglementari mult mai precise si care sa restranga si sa sanctioneze faptele comitetului, presedintelui si administratorului, acest cuvant ajunge sa aiba puteri MONSTRUOASE, iar indivizii nostri sa isi umfle muschii si sa se creada "Highlander-i" cu titlu de LEGIUITORII tuturor celor din asociatie.
Iar acest fapt ajunge sa se intample tocmai pentru ca acestia se simt necontrolabili in ceea ce fac, intrucat legile aplicabile nu le ingradesc prea mult aceste actiuni, iar proprietarul nu are cui se plange, intrucat la un moment dat, conjuncturile + legile + institutiile statului care isi declina responsabilitatile si nu numai atat, fac ca tot dreptul proprietarului sa se infunde si sa-si inghita toata dreptatea.
Dezastrul se poate intampla prin simplul fapt ca sunt alesi, pentru ca imediat sunt si MANDATATI sa dispuna de resurse din avutul proprietarilor, sa puna in carca acestora sume de plata din actiuni de care e foarte greu sa dovedesti ca nu are nevoie majoritatea asociatiei, sa dispuna de linistea fiecaruia ascunzandu-se dupa niste prevederi legale neclare (umbla pe la usi, te spioneaza si iti fac graficul de deplasari al familiei, motivand ca "vegheaza la linistea blocului" si daca ti se violeaza casa el e primul pe care il banuiesti ca a vandut pontul hotului, dar nu ai cum sa dovedesti). Se ascund in spatele drepturilor comitetului si trec la treaba. De obligatii uita imediat, pentru ca acelea sunt atat de reduse ca importanta si atat de nesanctionate de lege nerespectarea lor, incat ii umfla rasul pe cei care vor sa faca rau si mai stiu si cum, daca au caractere mizerabile si mai dau si peste un administrator escroc, care stie cum sa manevreze banul NUMERAR de care dispune foarte usor. Iar un membru care realizeaza ce se intampla, intr-un bloc in care ceilalti dupa ce ca sunt nestiutori, mai sunt si usor manevrabili si CUMPARABILI (fiecare in parte), NU ARE (APROAPE) NICI O SANSA SA INTRERUPA sau sa actioneze impotriva. Pe inteles, e ca la vot: daca marea masa alege in necunostinta de cauza - ca sa nu zic mai mult - personaje cu caractere deschise catre a face rau celorlalti si catre ilegalitati greu de dovedit, acestia ajung sa dispuna de posibilitatea de a baga mainile pana la gat in buzunarele TUTUTROR, restul nu mai ramane decat... ceea ce se vede.Eu ma refer la Asociatia mea, la escrocii mei MANDATATI, la nepasatorii, nestiutorii, cumparatii si manevrabilii mei, evident! ;)
Dar, cum e aproape de imposibil sa schimbam legile, sa incercam sa-i aducem pe escroci acolo unde trebuie...! :) Partea nu doar grea, ci foarte grea, e traseul care trebuie urmat si ca acest traseu nu este deloc usor si nici la indemana multora dintre cei care simt abuzurile...
Da, asa este, Legea 230 si Normele ii obliga sa raspunda. Uitasem. Va multumesc ca mi-ati amintit. Numai ca nu ii obliga sa si raspunda concret si la obiect... Dar, de asta voi avea grija eu. Iar, indivizii mei nu se aliniaza la nici o lege. Ei sunt legea pt noi. Se comporta ca intr-un mic parlament... Pt ei nu exista decat varianta „si ce, da-ne in judecata daca poti!”... Da, am sa-i dau in judecata, pt ca... pot. Pana acum, nu putinta sau neputinta m-au tinut, ci, i-am lasat din lipsa de timp sa se balaceasca in ignoranta lor, ca mai toti ceilalti. Nu si din necunostinta de cauza... Acum, nu ca as avea mai mult timp, dar au reusit sa ma "activeze" pe acest subiect si cred ca tocmai au intrat in top ten atentie... Magulitor pt domniile-lor, as zice, dar... s-ar putea sa-i coste aceasta maguilire mai mult decat isi inchipuie in ignoranta lor...
Va multumesc tuturor pentru promptitudinea si calitatea raspunsurilor si imi sunt de mare ajutor.
Am o nelamurire in legatura cu obligativitatea asociatiei (presedinte, comitet si cenzor) de a raspunde solicitarilor membrilor asociatiei. Nu stiu ce act normativ as putea invoca in demersurile mele.
Va intreb acest lucru deoarece nu cunosc daca exista prevederi care sa-i oblige sa raspunda unei adrese, in Codul civil, intrucat OG 22/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor se refera la reglementarea modului de exercitare de catre cetateni a dreptului de a adresa autoritatilor publice petitii formulate in nume propriu.
In speta, doamna cenzor este o singura persoana fizica, pensionara de foarte multi ani, care locuieste in bloc si este singura persoana care verifica... (pe naiba, verifica!).
In urma cu un an mai erau (de gura mea alesi) doi cenzori dar au fost alesi doar cu numele, pentru ca in fapt nu au verificat efectiv nimic, nici macar nu au semnat vreodata vreun proces-verbal sau vreun raport.
Ceea ce se semneaza de cenzorul-unicat e un raport unilateral, facut pe sarite si din Joi-in Pasti, si acela pentru ca am tot intrebat eu daca scrie ceva si am cerut sa vad, dar nu mi-au aratat decat o singura data unul de trei randuri in care nu scria nimic concret, si, evident, nu se constata nimic in neregula. Doamna cenzor este remunerata cu 2,5 mil/luna, iar domnul presedinte cu 5 mil. Dar nu remunerarea este interesul...e lesne de inteles...
Cat despre membrii asociatiei, mare-parte din apartamente sunt inchiriate, chiriasii nu au nici o tragere de inima sa se intereseze ce si cat li se pune la plata - daca platesc o chirie de 300 de euro, nu se mai uita ca intretinerea la 2 camere e 4 mil la 2 persoane...iar proprietarii sunt complet dezinteresati. Ceilalti membri ai asociatiei sunt foarte pasivi, pana la indolenta, majoritatea pensionari foarte usor de manevrat si nu raspund nici unei actiuni de schimbare a comitetului sau administratprului, intrucat li se spun aspectele la un mod care sa-i faca sa nu se implice, iar cei 10-15 membri care sa poata shimba ceva, sunt si aceia grabiti intotdeauna si aproape imposibil de cooptat sa se constituie intr-un comitet, deoarece nu au cunostinta despre legislatia aplicabila si au impresia ca se baga in probleme daca fac acest lucru...
Deci, cred ca nu-mi ramane decat sa ma lupt singur, sau cel mult cu inca 3-5 altii ca mine, dar care sunt insuficienti ca numar penbtru orice schimbare. Sau, sa urmez exemplul vecinului care a cedat neputincios si si-a urmat linistea familiei, mutandu-ma, dacainstitutiile sunt sublime doar ca definitie, iar legislatia este insuficienta si schioapa pentru a putea pune la zid asemenea tampenii facute cu o rea-credinta evidenta, dar greu sau imposibil de dovedit, abuzuri care ajung a afecta cu zambetul pe buze si cinic stabilitatea caminului... Dar pe nervii si pe cheltuiala, CUI?
Va adresez rugamintea de a ma ajuta in problema pe care o am fata de intocmirea corecta a evidentei contabile (si nu numai atat!) a Asociatiei de proprietari in care sunt membru.
Mai exact, trebuie sa aflu daca pot solicita ca membru, fara a initia o actiune in instanta (deocamdata!), o expertiza contabila asupra modului de calcul al darilor, dar si asupra modului in care Presedintele si Comitetul isi indeplinesc atributiile si pun in aplicare hotararile, precum si asupra altor indatoriri pe care acestia le au fata de prevederile legale in materie si fata de membrii asociatiei.
Aspectele sunt destul de multe si "schioape", in timp ce Presedintele si Comitetul iau decizii in cel mai aberant mod isi poate imagina cineva.
Procesele-verbale contin aspecte ce nu tin de responsabilitatile pe care acestora li le confera legea si se erijeaza in legiuitori si executori asupra dreptului de proprietate al membrilor asociatiei, fac politie pana la hartuire, pe la usile cui nu le este pe plac, motivand ca "sunt indreptatiti sa observe cine intra si cine iese din apartamente", au izgonit efectiv un membru al asociatiei care a vandut apartamentul si aplecat fiin hartuit permanent si agresiv de presedinte si de familia acestuia pana ce le-au speriat copilul cu atatea scandaluri si au decis - in linistea lor omeneasca, de altfel - sa se mute din bloc etc., etc. etc..., in timp ce neglijeaza pana la ignorare ceea ce este cu adevarat necesar a fi realizat in beneficiul real al membrilor Asociatiei.
Nu se afiseaza niciodata facturile de utilitati la aviziere, ci niste preturi cosmetizate si introduse in listele de plata, care nu corespund facturilor ci unor calcule "conform regulamentului", regulamente ce nu au fost aduse la cunostinta nici o data membrilor asociatiei ci "numai daca cereti!", se fac cheltuieli "conform vointei comitetului" care nu mai ajung a avea utilitate (studii de fezabilitate, proiectare bransamente, etc, care apoi nu au mai ajuns a se realiza, procesele verbale de sedinte se afiseaza prin "rezumare" dupa cenzurare si fara sa se vada care au fost membrii de comitet care au participat la sedinte, multe altele similare, toate facute cu scopul de a stoarce bani de la membrii asociatiei prin listele de plata, simplu si fara a simti necesitatea de a oferi vreo justificare, nici macar la cerere, nu raspund la nici o adresa pe care personal le-am inaintat prin posta cu confirmare de primire, pe motiv ca "eu sunt barbat (nota: barbatul este dl. presedinte - mecanic de profesie, pe santier) si nu ma sperii de functiile voastre" (de care nu a facut nimeni uz, ci doar frustrarea din el il face sa-si inchipuie vreun uz de acest gen, care chiar nu are nici un rost in semenea situatii... Multe, multe...
Alt exemplu, au luat hotararea in comitet sa puna in carca unor membri ai asociaitiei care detineau chei de la fostele usi ale uscatoriior, toate costurile legate de inlocuirea usilor de acces in aceste uscatorii (4 la numar), intrucat unii proprietari "au refuzat sa predea cheile catre asociatie" o data ce aceste spatii au fost inchiriate unor terti din afara asociatiei, in scop de utilitate comerciala.
Mai mult, prin inchiriere, comitetul a pus in carca membrilor asociatiei cheltuielile de schimbare a usilor cu unele pe placul chiriasilor (care sunt firme ce apartin unor membri ai comitetului), predand astfel spatiile "la cheie", dar... cu usi cu tot proaspat inlocuite... Dupa ce le-au platit din banii asociatiei, au impartit cheltuiala catre membrii asociatiei care nu au predat cheile "la timp", motivand ca datorita faptului ca nu au avut toate cheile, au fost nevoiti sa schimbe usile... fapt ce e de-o inocenta dezarmanta, avand in vedere ca fiecare putea sa faca cate copii avea chef, daca membrii cu pricina ar fi fost escroci si puteau sa-si pastreze chei si sa violeze spatiile dupa inchiriere...
Printre acestia, ma aflu si eu, care imi pastram intr-un colt al unei uscatorii anvelopele de schimb de la masina... Altii aveau cate-un dulapior cu scule, etc...
Cheltuielile nu sunt deloc de neglijat, avand in vedere ca s-au ales usi "pe spranceana membrilor din comitet" care se afla in spatele firmelor ce au inchiriat spatiile pe sume derizorii, plus alte ghene de pe scara, inclusiv spatiile destinate ghenelor de gunoi de la ultimul etaj, in scop de depozitare a diverse materiale, la pretul de ... 10 lei/luna/ghena... si... au incuiat ghenele de gunoi incat locatarii duc acum gunoiul la alt etaj, vrand-nevrand...
Comitetul minunat a luat hotararea de a inchiria aceste spatii fara a anunta - macar in spiritul bunului-simt - membrii asociatiei sa-si ridice obiectele personale aflate in aceste spatii. Din fericire, bunurile au fost scoase pe scara blocului si macar au putut fi recuperate... Sper ca de toti...
Actiunea minune se vrea a fi motivata prin faptul ca presedintele a pus biletele in cutiile postale cu privire la faptul de a fi predate cheile, biletele care - nici macar asa! - nu au existat. Pueril si... de te umfla rasul, daca nu plansul...
Asta, foarte pe scurt fiind spus. (Pe naiba, pe scurt - dar chiar sunt mult mai multe desi e greu de crezut ca mai sunt posibile asa tratamente si mentalitati la 22 de ani de la caderea "raposatului si a odioasei"!)
In acest sens, va rog sa-mi spuneti daca inainte de a inainta o actiune in justitie, pot plati personal aceste verificari, pentru ca... chiar m-au adus in stare!
In fapt, consider ca se impune alaturi de verificarea contabila si o verificare similara cenzoratului, intrucat atributiile administratorului, presedintelui, comitetului si cenzorilor nu se includ unele pe altele.
Va multumesc anticipat pentru atentia acordata (fiind constient ca numai simpla parcurgere a subiectului va solicita timp si nervi!) si astept cu mare interes raspunsurile Dvs.!
ps. De precizat un aspect de-o importanta colosala: serviciul Asociatii de proprietari din Primarie a mai efectuat doua verificari in urma reclamatiilor unor membri ai asociatiei - in urma cu 2 ani - cazuri in care... "nu s-a constatat nici o deficienta", totul a fost perfect dirijat gratie cunostintelor "de specialitate" ale doamnei administrator, care cunoaste multe usi de acces... Usi din Asociatie - evident! A nu se confunda cu vreun fapt ce poate compromite calitatea cuiva... :innocent:
Multumesc mult, xerxes. Lamurit.
Toate cele bune!
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa inteleg o speta in situatia in care o persoana juridica achizitioneaza un teren de la doua persoane fizice (sot-sotie). Teren intravilan, pe care nu se afla nici o constructie. Vanzatorii, persoane fizice, vand conform contract vanzare-cumparare, unul dintre soti factureaza intreaga suma si aplica la aceasta TVA, fiind inregistrat ca persoana fizica cu cod de TVA.
TVA a fost platit la fisc.
Fiscul de pe partea de juridice zice ca nu e in regula faptul ca in contract vand doua persoane, iar factura a fost intocmita doar de unul dintre soti (si, de asemenea, TVA-ul a fost platit de aceeasi persoana) si nu da drept de deducere la TVA din aceasta tranzactie persoanei juridice care a achizitionat terenul. Dar nici nu spune cum ar fi fost corect... :wassat:
Ar fi trebuit ca ambii soti sa detina cod de TVA, fiecare si sa factureze separat? Nu mi se pare normal dat fiind ca terenul este bunul familiei si nu s-a definit o limita de proprietate a fiecaruia dintre soti. Cat sa factureze fiecare? Jumatate, fiecare? In fond, statul a primit TVA aferent intregii valori a terenului...
Trebuia sa se inregistreze fiecare dintre soti cu cod de TVA?
Va multumesc anticipat.