avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Activitate ikasve

Activitate ikasve

Nici la noi nu este suma mare dar nici de neglijat si este din oct 2012 - ian 2013. Pe calea instantei imi este teama ca trebuie sa cheltuiesc cam cat am de recuperat daca nu mai mult.
Tocmai de aceea incerc sa ma documentez inainte.
Buna ziua,
Am multe intrebari legate de aceasta problema:
1. unde se incadreaza aceasta speta: la litigii de munca, administrativ, comercial, fiscal ....?
2. in functie de aceasta incadrare, inainte de actiunea in instanta, ce este obligatoriu sa faci mai exact ? informarea la mediere numai, sau toata procedura de mediere care in ce consta mai exact ?
etape, documente intocmite, costuri, cat dureaza ? (cca)

Aici fac o paranteza: av. ce ne reprezinta spune ca invitatia la mediere (este acelasi lucru cu informarea ?) a avut loc si costa taxa mediator 50 lei !? (eu am inteles tot de pe net ca informarea la mediere este gratuita), ca s-au intalnit cu cei de la casa de sanatate dar nu s-a intocmit nici un document care sa consemne aceasta intalnire (atunci care mai este rostul?) si ca li s-a spus ca ne vor plati suma datorata luna viitoare - ca sa aflu de la casa de sanatate in "luna viitoare" ca nu ne mai gasesc dosarul, sa le aducem altul ca sa ne faca plata !
Am facut aceasta paranteza pt ca nu mi se pare in regula ceea ce mi s-a spus.
Asa este ? Asta inseamna informarea/invitatia la mediere ? (av. ce ne reprezinta nu mi-a raspuns la multe intrebari concret si de aceea am apelat la bunavointa dvs)

3. cam care sunt costurile medierii (in jur de) si daca se pot recupera de la casa de sanatate in acest caz in instanta ?
4. pt sumele pe care le au de plata casele de sanatate platesc dobanzi si actualizarea sumei la inflatie ? daca da care este dobanda si unde se prevede asta ?
5. la actiunea in instanta deci ce trebuie sa am de la mediator ? sip e langa onorariu av. ce se mai plateste in acest caz ? se mai plateste timbru ? cat ? si ce altceva ?

Va multumesc anticipat pt bunavointa.
da, nu am depasit plafonul, prestez servicii din activitati independente.
dar am crezut ca neplatitor de TVA este una, iar scutit de TVA cu totul altceva.
deci sa inteleg ca cele 2 sintagme ca sa spun asa, "neplatitor de TVA" si "regimul special de scutire" sunt la fel ?
multumesc pt efortul dvs de a ma lamuri
Multumesc pt raspuns, dar nu inteleg.
Eu nu aplic regim special de scutire. Sunt neplatitor de TVA de la infiintare. Ce regim special de scutire ?
Multumesc mult pt raspunsuri.
ce trebuie sa fac mai exact ? Sa merg unde la judecatorie ca sa cer actele depuse pt certificare ? Iar pt teza probatorie sa mai scriu odata ce am scris in plangere ?
Redau mai jos pe scurt ceea ce am solicitat si probat:
"Plangere impotriva procesului-verbal de contraventie .... prin care solicit:
In principal:
- prescrierea executarii sanctiunii contraventionale stabilita in procesul verbal susmentionat constand in amenda contraventionala in valoare de 250 lei:
In subsidiar:
- anularea titlului executoriu din dosar de executare nr. ... emis de MFP ? ANAF
MOTIVARE

In fapt (in ordine cronologica)
In octombrie 2013 am primit la domiciliul din X somatie si titlu executoriu emise de MFP ? ANAF pentru suma de 25 lei.
Nestiind despre ce este vorba m-am deplasat la institutia respectiva ca sa aflu ca este vorba despre o amenda. Pentru a vedea despre ce fel de amenda sunt bun de plata si pentru a intra in posesia unei copii a procesului verbal de constatare a contraventiei, am facut o cerere inregistrata la registratura institutiei sub nr. .. /.....
Am primit in cutia postala raspunsul, adica o copie dupa acest proces verbal de constatare a contraventiei ......., impreuna cu procesul verbal de indeplinire a procedurilor de comunicare, in care, am constatat ca adresa de domiciliu la care s-a facut afisarea este gresita, adica Y.

In drept
Nerespectarea procedurilor de comunicare a Procesului Verbal de constatare a contraventiei prin afisare la domiciliul contravenientului - conform art. 27 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prin afisarea la alta adresa, fapt ce a dus la neinformarea mea asupra procesului verbal de constatare a contraventiei seria ........ si imposibilitatea de a beneficia de plata la jumatate a amenzii in 48 ore de la data comunicarii, asa cum rezulta din art. 28 al (1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa dispuneti admiterea plangerii formulata de subsemnatul si, pe cale de consecinta, sa dispuneti prescrierea executarii sanctiunii contraventionale stabilita in procesul verbal susmentionat, constand in amenda contraventionala in valoare de 250 lei, ca urmare a nerespectarii procedurilor de comunicare a procesului verbal de constatare a contraventiei prin afisare la domiciliul contravenientului si depasirii termenului legal de prescriere prevazut la art 14 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare si de asemenea sa dispuneti anularea titlului executoriu din dosar de executare nr. ...emis de MFP ? ANAF......

In probatiune, anexez la prezenta:
- Copie proces verbal de constatare a contraventiei;
- Copie proces verbal de comunicare procesului verbal de constatare a contraventiei a contraventiei;
- Copia actului de identitate;
- Copie somatie si titlu executoriu ANAF........
- Copie cerere nr .../...... depusa la registratura DFP........
- Copie adresa de raspuns a DFP........ impreuna cu copie plic

Baza legala:
Ordonanţa Guvernului nr. 2 / 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor - actualizată
?ART. 27
Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată de face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.?
?ART. 14
(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
(2) Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.?
?ART. 28
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.?

Deci sa mai depun o hartie intitulata cum ? ca sa mai solicit odata
prescrierea executarii sanctiunii contraventionale stabilita in procesul verbal mentionat, constand in amenda contraventionala in valoare de 250 lei, ca urmare a nerespectarii procedurilor de comunicare a procesului verbal de constatare a contraventiei prin afisare la domiciliul contravenientului si depasirii termenului legal de prescriere prevazut la art 14 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor ?

Va multumesc.

Ca sa completez, CNADR a afisat PV la o adresa de domiciliu de acum peste 15 ani. Eu am demult CI pe adresa actuala.
Va multumesc inca odata pt amabilitatea dvs.
Buna ziua,
Am depus o plangere impotriva unui proces verbal de contraventie la judecatorie impreuna cu copii dupa documentele ce-mi sustin cauza, cu solicitarea de judecare in lipsa mea.
Am primit o comunicare prin care se solicita plata taxa timbru 20 lei. Este in regula ?
si exact asa: "Nota: Certificati pentru conformitate copiile inscrisurilor depuse si indicati teza probatorie a acestora." Adica ce trebuie sa fac mai exact ? cum sa certific pt conformitate ? si cum adica indicati TEZA probatorie ?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca pfa cu venituri din activitati independente, neplatitor de TVA, trebuie sa depuna decl 392B ?
Sunt nedumerita pt ca stiu ca daca esti neplatitor de TVA nu ai obligatia tinerii unui jurnal de vanzari-cumparari, iar evidenta contabila fiind in partida simpla, adica se inregistreaza numai incasari si plati, documentele justificative fiind chitantele / bonuri fiscale. Facturile poti sa le ai sau nu la achizitii.
Deci cum intocmesc D392B la achizitii daca nu mai am facturile ?
Va multumesc.
Buna ziua,
Ne-am gandit si noi sa platim o profesoara de germana, dar sa nu mai inceapa si cu franceza.
Si ceea ce ma deranjeaza iar mai mult, este sa faca franceza copii amestecati incepatori de la zero cu avansati de 4 ani franceza. Eu sunt sigura ca cei incepatori vor fi intr-un mare dezavantaj, nu mi se pare nici corect nici eficient d.p.d.v. educational.
Si daca ar fi o problema de profesoara de germana (financiara), sa zicem, de ce copiilor admisi la colegiu in clasa a 5 anul acesta li se ofera sa faca si gemana ?, ca apoi la liceu (aceeasi insitutie de invatamant care este si colegiu si liceu) nu mai ofere posibilitatea de a CONTINUA cu germana ? pt cei care au facut aceasta limba tot la ei ?
Da si franceza este o limba de circulatie internationala, n-am nimic impotriva, dar de ce le-a mai introdus germana in clasa a 5-a ? la aceeasi institutie de invatamant !!!!!
Probabil ca, nu creau sa fiu ironica, dar nu pot sa ma abtin, la facultate o sa se apuce de rusa care este tot de circulatie internationala !
Baiatul meu nu are inclinatie si n-o sa faca limbi straine, dar ne doream ca pe cele 2 limbi cu care a inceput sa le stie f. bine ceea ce nu stiu daca se mai poate atunci cand incepi si o a treia limba fara voie.... pregatirea in particular la 3 limbi straine nu se justifica ....
dar cred ca nu fac decat "sa bat apa-n piua" cum se spune.
Scopul dorit era sa continue cu germana pe care o stie bine la nivelul si momentul acesta, si este pacat pt ca daca nu continua se va uita mare parte (o sa continue in particular) si sa nu mai inceapa o alta pt ca efortul nu se justifica, mai ales ca la acest liceu sunt clase care fac gemana incepand cu a 5-a pana la 12, mai putin clasa 9 de anul acesta pt ca nu se "vrea ?".
Cand s-a inscris la cest liceu nici nu mi-a trecut prin cap ca din cele 2 cls 9-a una n-o sa faca germana, mai ales ca in anii anteriori au fost si cate 2 cls 9 cu germana !
Va multumesc pt interventii. La noi ca la nimeni ?!!!!
Multumesc pt raspuns.
Alte licee cu germana nu mai sunt din cate stiu eu, si in orice caz nu asa de bun ca acest liceu. Nu inteleg de ce se renunta la germana. Daca la scoli se face aceasta limba la liceu de ce se elimina ? La fel ca si noi presupun ca vor pati si copiii din celelalte clase de 5-8 care in prezent fac germana, chiar daca sunt putine. Programele astea scolare nu au nici o continuitate ? Iar cu franceza mi se pare discriminare sa o predai pt copii avansati si pt copii incepatori - la ce nivel ?
Inainte de revolutie la liceu eu am facut spaniola. La orele de limbi straine fiecare se ducea la cele pe care le stia. La spaniola stiu ca se adunau copii de la clasele IX-XII.
Sunt convinsa ca daca nu gasim ceva legal nu avem sorti de izbanda nici la inspectorat.
Este o totala bataie de joc fata de acesti copii !
Deci sa inteleg ca legal nu exista nimic care sa ne sustina intr-un demers in acest sens....
o indrumare macar ? unde sa ne mai interesam ?