avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Activitate ViorikPatraucean

Activitate ViorikPatraucean

Multumesc foarte frumos pentru rabdarea de a raspunde la intrebarile mele. Prin cadru legal ma refeream la o forma de contract prin care firma sa poata plati chiria catre persoana fizica in lipsa unei facturi. Dar da, voi discuta direct si cu actualul chirias sa vad cum se poate incheia contractul.
Multumesc din nou!



Adrian Dimitriu a scris:

Exista Codul Civil, care are un mare capitol despre contracte. Cum spunea un avocat aici, contractul este legea partilor. Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti cadru legal. Vremurile comunismului, cand aveai voie sa faci ce e permis au trecut. Acum ai voie sa faci orice, cu exceptia a ce e interzis. E o mare diferenta. O persoana juridica poate face tot felul de plati fara sa primeasca factura. Intrebati un contabil care stie.
Dar poate consultati un avocat specializat, din lista website-ului. Oricum, indiferent daca faceti act aditional sau contract nou, acesta va fi negociat fiindca ambele parti trebuie sa fie de acord.
Cu chiriasul n-ati vorbit? Fiind vorba de o firma, ar trebui sa stie cam cum stau lucrurile. Sau poate vrea un discount?
Bineinteles, la final, nu uitati sa inregistrati contractul la ANAF, fiindca in acel moment el devine executoriu.. Succes!

Am inteles. Ar exista un cadru legal prin care o persoana fizica sa inchirieze un spatiu comercial unei persoane juridice? O persoana juridica va avea nevoie de factura sa plateasca chiria, dar persoana fizica nu poate emite asta. Ar fi vreo alta cale?
Din nou, multumesc frumos de raspuns, este foarte util!

Adrian Dimitriu a scris:

nimeni nu poate impiedica proprietarul sa dispuna de proprietatea sa.
contractul de inchiriere este momentan intre actualul proprietar si chirias. noul proprietar va prelua contractul de inchiriere, care ramane valabil in clauzele esentiale (pret, responsabilitati, etc). iar clauzele ce tin de formalizare se rezolva cu chiriasul printr-un act aditional.

Multumesc de raspuns. Daca in contractul de inchiriere se prevede necesitatea facturii, asta inseamna ca actualul proprietar nu are drept sa vanda unei persoane fizice de fapt? Sau se poate face act aditional sa se inlature necesitatea facturii?

Adrian Dimitriu a scris:

persoanele fizice, daca nu sunt inregistrate (PFA, de ex.) nu emit factura

Sunt persoana fizica si intentionez sa cumpar un spatiu comercial de la o persoana juridica. Spatiul este in prezent inchiriat unei alte persoane juridice, si prin contract se prevede obligativitatea ca locatorul sa emita factura (fara tva) lunar catre locatar pentru plata chiriei. Avand in vedere ca eu sunt persoana fizica, daca achizitionez acel spatiu, cum as putea sa emit factura necesara?
Răspuns la discuția Act aditional contract de munca
Ramane valabil contractul de munca semnat initial ?
Răspuns la discuția Act aditional contract de munca
In contractul semnat initial se precizeaza ca in cazul nerespectarii contractului din partea mea, trebuie sa restitui o anumita categorie de cheltuieli. Prin actul aditional se adauga o noua categorie de cheltuieli pe care trebuie sa le restitui in caz de neresepectare a contractului.
Sunt angajata ca urmare a unui contract de munca semnat in 2003, contract ce are la baza o lege din 1995. Prin acel contract, am beneficiat de scolarizare gratuita, si in schimb, m-am angajat sa lucrez o anumita perioada pentru partea cu care am incheiat contractul. Legea a fost modificata in 2011, si atrage modificarea contractului de munca printr-un act aditional. Eu nu sunt de acord cu noile prevederi, intrucat acestea maresc raspunderea materiala pe care o am fata de angajator in cazul in care eu nu-mi respect contractul. Este legala intocmirea unui asemenea act aditional ? Ce se intampla daca nu-l semnez ? Va multumesc.