avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Activitate Teodora_S

Activitate Teodora_S

Răspuns la discuția Am dreptul la șomaj?
Multumesc pentru promptitudine! O zi frumoasa!
Răspuns la discuția Am dreptul la șomaj?
Da. Norma intreaga in perioada 11.02.2010-19.04.2012, la firma care e si acum in insolventa. Deci, teoretic toate "hartiile pentru somaj" nu mai am de la cine sa le cer.:">
Multumesc pentru raspuns!
În perioada 11.02.2010-19.04.2012 am lucrat cu norma intreaga pentru firma X. Începând cu 19.04.12 mi s-a suspendat contractlul pentru ca am intrat în concediu pentru creșterea copilului(mai exact 2 copii, născuți în 20.01.12 și 25.06.13). Mi-am reluat activitatea începând cu 20.03.15 la firma Y cu jumătate de norma, deoarece firma era în insolventa, intre timp. Am fost anunțați toți angajații "neoficial" ca data de 25.03.16 va fi ultima zi de muncă deoarece "nu avem profit"și ca nu ar fi "indicat " sa cerem "hârtii pentru somaj" și ca ultimultimul salariu se dă după semnarea demisiei. Am citit pe net ca angajații cu jumătate de normă beneficiază de șomaj în anumite condiții. Ce drepturi am în cazul meu? Mulțumesc anticipat!
Multumesc! Toti fostii mei colegi au intrat in somaj, din toate filialele din tara. Au mai ramas anul trecut cativa salariati, pentru o perioada scurta de timp, care se ocupau de acte, dar in alt judet, unde era sediul firmei. Eu mai am de recuperat o parte din banii pentru concediul maternal (postanatal). Am tot sunat si mi s-a spus ca o sa-i primesc in momentul in care o sa reinceapa activitatea. Asta aud de mai bine de un an." Nu se stie" exact cand. De la Casa de asigurari de sanatate mi s-a zis sa-i dau in judecata, ca sa-mi recuperez banii pentru concediu. De parca imi si permite-am bani pentru un avocat, dupa ce ca primii bani din indemnizatie au venit dupa 3 luni. Din acest motiv eu ma interesez de toate variantele. Cu angajatorul meu oricum m-am lamurit. Ma indoiesc ca o sa-mi faca cineva acte pentru somaj pentru o luna. O sa renunt la o luna de indemnizatie si o luna de concediu, dac asa se aplica legea in Romania: descurca-te singur sau platesti. Asta inseamna sa motivezi tatii sa petreaca timp cu copiii? O fi legislatie europeana, dar nu prevede si sanctionare, ca in Romania.
Multumesc mult pentru lamuriri! Firma pentru care am lucrat a intrat in insolventa dupa ce am nascut primul copil. De asta mi se pare totul complicat. Daca sotul isi ia luna respectiva de concediu, eu ce fac, cer o luna somaj? Pentru ca job-ul mau nu mai exista., chiar daca vreau sa ma intorc. Si culmea mai pierd si bani. :D
Stiam ca tatal poate sa-si ia concediu pentru cresterea copilului in timpul celor doi ani cat stau eu cu el, iar eu sa ma intorc la serviciu pentru o luna (?!). Am auzit astazi la stiri ca altfel as pierde indemnizatia pentru o luna. Ce lege e asta? Cum sa ma intorc la serviciu pentru o luna? Ce face angajatorul cu persoana care e deja in locul meu? La sotul meu se fac concedieri, cum sa ceara concediu? Si cate hartii trebuie facute pentru incetare, reincepere la fiecare dintre noi? Si iar dosare de depus pentru obtinerea indemnizatiei doar pentru o luna. In plus eu sunt iar insarcinata. Nasc peste doua luni, cum sa ma primeasca angajatorul, abia ma misc? Cand voi naste al doilea copil, primul va avea un an si jumatate. Tatal cate luni trebuie sa stea? O luna sau doua-pentru ambii? Consecutiv se poate daca tot e "obligatoriu"? Se pot cumula la o luna pentru ambii dupa ce il nasc pe al doilea?
Si cand? Pana implineste primul 2 ani sau al doilea? Sper ca am fost coerenta in exprimare. De la serviciu nu stiu ce sa-mi zica, doar ca mai mult ii incurc cu hartii. Multumesc anticipat.
Multumesc mult!
Am si eu o intrebare legata de acest subiect. Pentru calculul concediului medical postnatal (85 %) cele 6 luni sunt de fiecare data anteriaore lunii acordarii concediului? Eu am lucrat pana pe 15 decembrie 2011 si am nascut pe 20 ian 2012 si banii pe care i-am primit pentru ianuarie sunt mai putini decat cei pt decemrie, cei pentru februarie sunt mai putini decat pentru ianuarie. Sa inteleg ca pt martie si aprilie vor fi si mai putini? E corect? Nu se calculeaza folosind aceeasi periada lucrata: iulie-decembrie? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Multumesc mult!
Incetez raoportul de munca pe 29.02 la prima firma. Ma pot angaja la a doua firma cu 01.03 chiar daca urmeaza sa le duc Concedii medicale pana in aprilie? Ei pot face legal asta?