1. Tatal nu este obligat sa intre in CCC dar daca nu intra cel putin o luna atunci se reduce CCC pentru dvs. cu o luna asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
3. Tot din OUG 111/2010:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art.2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
4. - Deoarece al doilea copil se naste inainte de a se termina CCC1 atunci veti intra in CCC2 imediat ce se termina CCC1.
- Pe perioada de la nasterea celui de al doilea copil si pana se termina CCC1 veti primi 600 lei lunar, pe langa indemnizatia pentru CCC1 (pentru asta trebuie sa mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si sa faceti o cerere in acest sens), dupa care veti oprimi indemnizatie pentru CCC2 (si pemntru acaesta trebuie sa mergeti la Primarie sa completati cererea tip, celalate acte de la CCC1 raman valabile).
- Fata de cele de mai sus tatal poate cumula cele doua luni minime pentru CCC1 si CCC2 dar asta trebuie sa o discutati cu cei de la Primarie sau de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Multumesc mult pentru lamuriri! Firma pentru care am lucrat a intrat in insolventa dupa ce am nascut primul copil. De asta mi se pare totul complicat. Daca sotul isi ia luna respectiva de concediu, eu ce fac, cer o luna somaj? Pentru ca job-ul mau nu mai exista., chiar daca vreau sa ma intorc. Si culmea mai pierd si bani. :D
Multumesc! Toti fostii mei colegi au intrat in somaj, din toate filialele din tara. Au mai ramas anul trecut cativa salariati, pentru o perioada scurta de timp, care se ocupau de acte, dar in alt judet, unde era sediul firmei. Eu mai am de recuperat o parte din banii pentru concediul maternal (postanatal). Am tot sunat si mi s-a spus ca o sa-i primesc in momentul in care o sa reinceapa activitatea. Asta aud de mai bine de un an." Nu se stie" exact cand. De la Casa de asigurari de sanatate mi s-a zis sa-i dau in judecata, ca sa-mi recuperez banii pentru concediu. De parca imi si permite-am bani pentru un avocat, dupa ce ca primii bani din indemnizatie au venit dupa 3 luni. Din acest motiv eu ma interesez de toate variantele. Cu angajatorul meu oricum m-am lamurit. Ma indoiesc ca o sa-mi faca cineva acte pentru somaj pentru o luna. O sa renunt la o luna de indemnizatie si o luna de concediu, dac asa se aplica legea in Romania: descurca-te singur sau platesti. Asta inseamna sa motivezi tatii sa petreaca timp cu copiii? O fi legislatie europeana, dar nu prevede si sanctionare, ca in Romania.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire.
In situatia in care tatal lucreaza - mama nu, cum se va proceda? Tatal nu doreste sa beneficieze de CCC. Doreste sa stie daca in situatia aceasta mai poate beneficia doar de acea luna, care este prevazuta in OUG 111/2010. Cand isi poate lua aceasta luna de concediu? Ce indemnizatie va primi?