Stiam ca tatal poate sa-si ia concediu pentru cresterea copilului in timpul celor doi ani cat stau eu cu el, iar eu sa ma intorc la serviciu pentru o luna (?!). Am auzit astazi la stiri ca altfel as pierde indemnizatia pentru o luna. Ce lege e asta? Cum sa ma intorc la serviciu pentru o luna? Ce face angajatorul cu persoana care e deja in locul meu? La sotul meu se fac concedieri, cum sa ceara concediu? Si cate hartii trebuie facute pentru incetare, reincepere la fiecare dintre noi? Si iar dosare de depus pentru obtinerea indemnizatiei doar pentru o luna. In plus eu sunt iar insarcinata. Nasc peste doua luni, cum sa ma primeasca angajatorul, abia ma misc? Cand voi naste al doilea copil, primul va avea un an si jumatate. Tatal cate luni trebuie sa stea? O luna sau doua-pentru ambii? Consecutiv se poate daca tot e "obligatoriu"? Se pot cumula la o luna pentru ambii dupa ce il nasc pe al doilea?
Si cand? Pana implineste primul 2 ani sau al doilea? Sper ca am fost coerenta in exprimare. De la serviciu nu stiu ce sa-mi zica, doar ca mai mult ii incurc cu hartii. Multumesc anticipat.
1. - Legea nu obliga pe nimeni sa intre in CCC.
- CCC se acorda numai la cerere.
2. Deoarece mama nu a putut beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si nu poate beneficia nici de CCC atunci tatal are doua posibilitati:
- sa ia el tot CCC;
- sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, incepand cu data nasterii copilului si pana va implini copilul 2 ani.
3. - Daca opteaza pentru stimulentul de insertie atunci nu va mai intra in CCC, va lucra si va primi salariu iar de la stat va mai primi 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Pentru aceasta trebuie sa mearga la Primarie sa solicite lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie si apoi sa le depuna tot la Primarie.