avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Activitate sabrina_ionescu

Activitate sabrina_ionescu

Am inteles.

Va multumesc mult inca o data pentru ajutor, domnule Manea!

O seara buna,
Sabrina Ionescu
Va multumesc frumos, domnule Manea, pentru raspuns.

Cred ca totusi voi opta (cel putin la inceput, in primele cateva luni) pentru un contract de prestari servicii cu dansii.

Asadar, sa inteleg ca impozitul pe venit (10%) il pot declara eu aici, si nu este retinut la sursa?

Daca il declar eu aici, ce declaratie trebuie sa depun, Declaratia 205, cumva, care trebuie depusa la Fisc?

Mai am cumva obligatia de a plati si asigurarea de sanatate pentru acest contract? sau alte obligatii de plata din partea mea, afara de impozitul pe venit si asigurarea de sanatate?


Va multumesc anticipat,
Sabrina Ionescu
Buna ziua,

Ma puteti ajuta, va rog frumos, cu un sfat referitor la cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie:

Vreau sa incep o colaborare cu o companie din Olanda, obiectul colaborarii fiind transmiterea de mine a unor texte si lucrari de grafica, care vor fi folosite pe site-ul lor.

Acestia mi-au propus infiintarea unui PFA, dar eu nu imi doresc sub nicio forma sa imi deschid un PFA, mai ales ca banii pe care i-as primi sunt de ordinul a 250-300 de euro si nici nu stiu daca, cum sau cat timp vom colabora.

Compania nu are sediu in Romania, iar locul prestarii activitatii este in Romania.
M-am gandit la un “Contract de prestari servicii - conventie civila”, insa in acesta scrie ca “Angajatorul se obligă să reţină şi să vireze impozitul prevăzut de lege pentru venitul realizat de prestator”.

Imi pot retine ei impozitul pe venit sau il pot plati eu aici? Daca da, cum pot proceda?

Am cautat Tratatul de evitare a dublei impuneri Romania-Olanda, iar la Art. 14 scrie:
ART. 14 Profesii independente
1. Veniturile realizate de o persoana fizica, care este un rezident al unui stat contractant, din exercitarea unei profesii independente sau a altor activitati cu caracter independent sunt impozabile numai în acel stat, daca aceasta nu dispune în mod obisnuit în celalalt stat contractant de o baza fixa pentru exercitarea activitatilor sale. Daca dispune de o astfel de baza fixa, veniturile pot fi impuse în celalalt stat contractant, dar numai acea parte care este atribuibila acelei baze fixe.
2. Expresia profesii independente cuprinde, în special, activitatile independente de ordin stiintific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum şi exercitarea independenta a profesiilor de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist şi contabil.”

De asemenea, mentionez ca am o alta colaborare pe drepturi de autor si aceasta firma imi opreste si imi vireaza toate asigurarile (CAS, etc), deci din acest punct de vedere sunt asigurata si nu ma mai intereseaza plata acestor contributii.

Intrebarea mea este ce fel de contract ar trebui sa inchei cu dansii, pentru a fi in regula din punct de vedere legal, atat pentru ei, dar si pentru mine, ca persoana fizica care nu are statutul de angajat dar care ar avea o colaborare temporara (deocamdata)?

Ma puteti ajuta, va rog, cu un sfat din punct de vedere legal, referitor la aceasta colaborare?

Va multumesc anticipat,
Sabrina Ionescu


Va multumesc foarte mult pentru raspuns, domnule avocat Munteanu!

O seara buna va doresc!

Sabrina Ionescu
Buna seara,


Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema in privinta inchierii unei locuinte.

Contractul de inchiriere a fost facut pe o perioada de 1 an, urmand ca acesta sa expire (sau sa ajunga la termen, nu stiu exact termenul specific) in 3 luni.
In contract, la "Clauze speciale", scrie astfel:

"Prelungirea sau rezilierea contractului, intetinerea locuintei inchiriate, evacuarea chiriasului, etc., se fac in conformitate cu prevederile legii nr. 144/96, cu modificarile ulterioare celorlalte reglementari in materie".


Eu vreau sa nu mai continue sau sa prelungesc contractul, vreau doar sa ajunga la termen si sa plece apoi chiriasii, fara sa-mi imputeze vreo clauza.

Intrebarea mea este: fiind contract pe perioada determinata, cum trebuie sa procedez pentru a nu mi se spune apoi ca nu doresc sa plece sau sa ma oblige in vreun fel sa le prelungesc contractul?

Trebuie sa le fac o notificare in scris sau verbala, cu 60 de zile inainte cum am gasit in noul cod civil sau conform legii 114/96, avand in vedere ca e contract pe perioada determinata? Daca da, aceasta trebuie semnata de ambele parti?

Ce se intampla daca , chiriasii nu sunt de acord sa semneze notificarea?


Va rog mult sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez, pentru a fi totul in ordine din punct de vedere legal.


Va multumesc anticipat,

Sabrina Ionescu