avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Activitate geoiv

Activitate geoiv

Am nevoie de parerea dvs. Pana acum cateva zile am fost angajata unei anume banci - sa ii spunem "Z" deoarece am decis sa demisionez. Am contractat de la aceasta banca un credit de nevoi personale cu ipoteca in CHF pentru care am avut o dobanda de 4.25% (preferentiala, fiind STAFF). Am avut colege care au plecat anul trecut in luna ianuarie si lor nu li s-a schimbat dobanda. In contract scrie ca la data incetarii calitatii de salariat, vor deveni imediat aplicabile (fara necesitatea semnarii unui act aditional) costurile standarad in vigoare la momentul la care acestea vor deveni aplicabile (se subintelege ca acest moment este cel in care nu mai esti angajatul lor, nu?)si ca vor fi aduse la cunostinta imprumutatului prin intermediul unei notificari.
Avand in vedere ca acest produs - creditul in CHF nu mai exista in oferta bancii colegelor mele plecate nu li s-a schimbat nimic la rata dobanzii. Acelasi lucru am crezut ca se va intampla si la mine, insa surpriza in ultima zi m-am trezit ca departamentul de credite imi da sa semnez un act aditional in care mi se impunea o rata a dobanzii variabila LIBOR 3M + marja bancii de 6%. Bineinteles ca am refuzat sa il semnez.
Ma deranjeaza si mai tare faptul ca altor colegi care au plecat cu acordul partilor, si nu prin demisie li s-a propus LIBOR 3 M +4% (de fapt acestia au fost obligati sa plece si au plecat cu mare scandal, pe cand eu am decis de bunavoie si fara a supara pe nimeni.)
Acum eu nu inteleg care e treaba, cum pot ei sa impuna asa ceva cand in acest moment nu exista fisa de produs, nu exista costuri standard? Ba si mai mult ei singuri propun doua variante de cost (cea cu marja 6% si cealalta cu 4%), deci asta mai e standard?
De asemenea se cunosc clienti care prin negocieri, avocati, etc au reusit sa aiba o rata a dobanzii mai mica decat cea pe care o aveam eu ca si STAFF.
Acum astept sa vad ce notificare imi vor transmite acasa.
Problema este ca am aflat ca ar exista o hotarare de Directorat data in acest sens - adica referitor la cei ce pleaca din banca. Nu cunosc insa ce scrie in aceasta Hotarare, vreau sa stiu daca este posibil ca printr-o astfel de hotarare sa mi se impuna o asa rata a dobanzii, adica ce valoare juridica are aceasta hotarare, astfel incat sa stabileasca niste conditii standard pentru un produs ce nu mai exista, ba mai mult, sa stabileasca diferentiat aceste costuri stanbdard in functie de modul in care pleci din banca "Z" (prin demisie sau acordul partilor).
Ma intereseaza foarte mult deoarece daca aceasta Hotarare trebuie respectata intocmai si poate prevala peste contractul meu, as incerca sa ma interesez si sa accept macar varianta cu marja 4% daca se poate aplica si la mine, desi nu as vrea sa fac asta deoarece efectiv simt ca dupa atatia ani isi bat joc de noi muuult mai rau decat de clienti, sa stiti, desi eu am fost o simpla casierita, care nu a mancat din comisioanele lor grosolane.

P.S. Desi am o rata in jur de 500 CHF iar salariul meu a fost mult mai mic decat rata de mult timp incoace, nu am avut niciodata intarzieri, nu am solicitat reesalonare/restructurare, (asta deoarece intre timp m-am casatorit si m-a sprijinit sotul in achitarea ratelor, pe langa parinti), deci sunt un client bun platnic, ba mai mult sotul meu are si depozite la aceasta banca.


Va multumesc mult si as avea mare nevoie de dumneavoastra, pentru a sti daca as avea macar o sansa la un eventual litigiu.
Mi-am dat demisia, cf art.81 cu respectarea preavizului de 20 zile lucratoare dintr-o banca, la care am un credit in CHF. Acum ei imi impun semnarea unui act aditional cu o dobanda mai mare cu 50%. Eu le-am spus ca nu il semnez atata timp cat :
1. in contract este stipulat ca in momentul in care nu voi mai fi salariata a bancii, mi se vor aplica conditiile standard fara necesitatea semnarii vreunui act aditional (ideea e ca acum nu mai exista acest produs in oferta bancii), ci cu o notificare din partea bancii
2. am colege care au plecat fara sa li se faca vreo modificare la dobanda
3. exista clienti cu dobanzi mai mici decat cea pe care am avut-o eu in tot acest timp deoarece au negociat sau au dat banca in judecata, de asemenea si eu am sanse foarte mari de reusita in cazul vreunui litigiu la care nu imi doresc sa ajung (exista si cazuri de fosti angajati care au castigat in instanta)

Acum intrebarea mea este daca se poate sa mi se refuze eliberarea notei de lichidare deoarece eu am nevoie de aceasta in vederea angajarii la un alt loc de munca. Va rog mult sa ma ajutati cu aceasta informatie, eu oricum sunt in asteptarea raspunsului lor referitor la dobanda creditului, insa deja este ultima zi lucratoare.