Buna ziua,
Nu stiu ce trebuie sa fac in vederea solutionarii unei probleme legata de o mostenire. Suntem 3 frati, tatal nostru a murit, mama este in viata. Am facut dezbaterea succesorala dupa moartea tatei, mama noastra are 1/2 + 1/4 din a doua jumatate, iar noi, fratii, avem fiecare 1/4 din casa (doar aceasta face discutia mostenirii dupa tata). Terenul apartine mamei. Unul din fratii mei si mama vor sa-mi vanda mie partea lor. Celalalt frate nu vrea, doreste sa ramana proprietar pe bucata lui din casa. Mama este dispusa sa-mi vanda mie tot terenul-adica si cel de sub casa, si cel din curte-gradina, dar nu stiu daca este posibil dat fiind faptul ca unul din frati va ramane in continuare proprietar pe particica lui de casa.
Problemele mele sunt urmatoarele:
- fratele si mama imi pot face act de vanzare cumparare pe cota lor de mostenire? Trebuie sa fie de fata si celalalt frate, sau se poate face actul independent de el?
- pt ca celalalt frate ne creeaza mari probleme (nu vrea sub nici o forma nici sa discute despre mostenire, nici sa fie despagubit, nici sa stabilim o impartire echitabila), cum pot iesi din indiviziunea cu el, daca vom ramane doi proprietari pe casa? Adica cum stabilim care parte este a lui si care a mea, astfel incat sa pot investi si eu in renovarea casei batranesti?
- pt ca fratele meu nu vrea sa vina nici la intalnirile familie pt a discuta, nici la notar, nicaieri, cum pot rezolva problema aceasta a mosteniiri, astfel incat sa intru si eu in posesia a ceea ce este al meu? De 5 ani ma chinui sa aflu ce vrea, daca accepta macar sa il despagubesc, daca vrea o anume parte din casa, orice, dar nu vrea sa spuna nimic. Asteapta sa moara mama si sa imparta totul la 3. Viata mea trece si deja am imbatranit, nu voi mai fii in putere multa vreme. Practic, prin atitudinea lui, imi obstructioneaza dreptul meu la proprietate. Cum sa procedez? Rezolv daca mergem la un mediator? Il poate constrange sa ia o decizie? Exista alta cale decat cea judecatoareasca de a rezolva problema? pe aceasta din urma as evita-o pt ca va dura pana vom muri noi, cu totii....
Ce as putea sa fac?
Multumesc mult celor doi prieteni care m-au ajutat cu un raspuns. Va rog insa, mergeti cu ajutorul pana la capat. :)
In regulamentul intern (daca exista - pt ca nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut) nu cred sa fie specificat ceva legat de termenul limita in care trebuie sa emita un raspuns la o solicitare. De aceea va cer acum un sfat : nu stiu cum sa procedez pentru a-mi recupera un bonus pe care trebuie sa-l primesc de la firma la care am lucrat.
Am lucrat 4 luni la aceasta firma ca unit manager si raspundeam, printe altele, de rezultatele economice pe care le obtineau magazinele aflate in subordinea mea. In acest interval am avut rezultate economice foarte bune, cele mai bune de la infiintarea firmei.
Conform unei proceduri interne trimisa prin email sub forma de pps, angajatii primeau lunar sau trimestrial bonusuri, in functie de functia avuta si de rezultatele economice obtinute. Eu trebuia sa primesc trimestrial acest bonus. Documentul pps trimis pe mail era insa fara antet sau semnatura electronica (ne foloseam mailurile personale pentru corespondenta in cadrul firmei - nu exista alt tip de email) Pe baza acestui document insa in toata firma se calculau lunar bonusurile angajatilor, deci era cat se poate de oficial.
Dupa circa 4 luni, am renuntat la colaborarea cu aceasta firma si am cerut, evident, bonusul care mi se cuvenea pentru cele 3 luni lucrate. Am depus solicitarea atat pe mail cat si in scris, cu numar de inregistrare. Evident, nu am primit nici un raspuns pana acum si nu stiu cum sa procedez mai departe. Sa-i dau in judecata, am vreo sansa? As vrea sa evit aceasta cale dar nici nu vreau sa renunt la bonsul meu pentru ca este munca mea si este dreptul meu legal. Daca in contractul de munca nu era specificat ceva legat de acest bonus dar in interiorul firmei era aceasta procedura interna pe baza careia lunar calculam salariile oamenilor, am vreo sansa sa-mi primesc acesti bani? Cum sa procedez, ce sfat imi dati?
Va multumesc mult !
Bun gasit !
Am si eu o intrebare: institutiile private (firmele private) sunt, la randul lor, obligate de vreo lege sa raspunda unei solicitari a angajatului intr-un anumit termen? Daca da, in cate zile ar trebui sa formuleze un raspuns?
Pe scurt - am depus o solicitare in scris conducerii firmei la care am lucrat pana de curand, pentru solutionarea unei probleme legata de atribuirea unui bonus. Se implinesc aproape 30 de zile de la depunerea solicitarii scrise si nu am primit inca un raspuns. Firmele private au, asemenea institutiilor de stat, aceeasi obligatie de a raspunde solicitarilor scrise in termen de 30 de zile sau in cazul lor nu exista prevederi legale?
De asemenea, in cazul unui proces, instanta de judecata ia in considerare corespondenta electronica purtata intre un angajat si superior sau coleg?
Multumesc mult !