avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire cu probleme

Buna ziua,

Nu stiu ce trebuie sa fac in vederea solutionarii unei probleme legata de o mostenire. Suntem 3 frati, tatal nostru a murit, mama este in viata. Am facut dezbaterea succesorala dupa moartea tatei, mama noastra are 1/2 + 1/4 din a doua jumatate, iar noi, fratii, avem fiecare 1/4 din casa (doar aceasta face discutia mostenirii dupa tata). Terenul apartine mamei. Unul din fratii mei si mama vor sa-mi vanda mie partea lor. Celalalt frate nu vrea, doreste sa ramana proprietar pe bucata lui din casa. Mama este dispusa sa-mi vanda mie tot terenul-adica si cel de sub casa, si cel din curte-gradina, dar nu stiu daca este posibil dat fiind faptul ca unul din frati va ramane in continuare proprietar pe particica lui de casa.
Problemele mele sunt urmatoarele:
- fratele si mama imi pot face act de vanzare cumparare pe cota lor de mostenire? Trebuie sa fie de fata si celalalt frate, sau se poate face actul independent de el?
- pt ca celalalt frate ne creeaza mari probleme (nu vrea sub nici o forma nici sa discute despre mostenire, nici sa fie despagubit, nici sa stabilim o impartire echitabila), cum pot iesi din indiviziunea cu el, daca vom ramane doi proprietari pe casa? Adica cum stabilim care parte este a lui si care a mea, astfel incat sa pot investi si eu in renovarea casei batranesti?
- pt ca fratele meu nu vrea sa vina nici la intalnirile familie pt a discuta, nici la notar, nicaieri, cum pot rezolva problema aceasta a mosteniiri, astfel incat sa intru si eu in posesia a ceea ce este al meu? De 5 ani ma chinui sa aflu ce vrea, daca accepta macar sa il despagubesc, daca vrea o anume parte din casa, orice, dar nu vrea sa spuna nimic. Asteapta sa moara mama si sa imparta totul la 3. Viata mea trece si deja am imbatranit, nu voi mai fii in putere multa vreme. Practic, prin atitudinea lui, imi obstructioneaza dreptul meu la proprietate. Cum sa procedez? Rezolv daca mergem la un mediator? Il poate constrange sa ia o decizie? Exista alta cale decat cea judecatoareasca de a rezolva problema? pe aceasta din urma as evita-o pt ca va dura pana vom muri noi, cu totii....
Ce as putea sa fac?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:35, 28 Martie 2016
Buna ziua.
se poate face un partaj succesoral, mama dvs si fratele cu care va intelegeti , urmand sa va doneze dvs cota lor parte.
ulterior, puteti cere iesirea din indiviziune. aceasta problema se poate rezolva doar in instanta, avand in vedere atitudinea celuilalt frate al dvs.

cam exagerati in ce priveste rezolvarea litigiilor pe cale judecatoreasca ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Partajul intre frati, despagubirea cum se poate face? xallinax xallinax Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu un sfat: Este vb de o succesiune facuta in urma decesului socrului meu care a avut doi baieti, soacra fiind in viata. S-a ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament Ombla Ombla Va salut! Cu 2 intrebari va deranjez: 1. mama a dat un apartament cu 3 camere la schimb cu o garsoniera + o suma de bani intrebarea e cine plateste actul de ... (vezi toată discuția)