avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... o firma privata este obligata de vreo lege sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

o firma privata este obligata de vreo lege sa formuleze raspuns la o solicitare intr-un termen anume?

Bun gasit !
Am si eu o intrebare: institutiile private (firmele private) sunt, la randul lor, obligate de vreo lege sa raspunda unei solicitari a angajatului intr-un anumit termen? Daca da, in cate zile ar trebui sa formuleze un raspuns?
Pe scurt - am depus o solicitare in scris conducerii firmei la care am lucrat pana de curand, pentru solutionarea unei probleme legata de atribuirea unui bonus. Se implinesc aproape 30 de zile de la depunerea solicitarii scrise si nu am primit inca un raspuns. Firmele private au, asemenea institutiilor de stat, aceeasi obligatie de a raspunde solicitarilor scrise in termen de 30 de zile sau in cazul lor nu exista prevederi legale?
De asemenea, in cazul unui proces, instanta de judecata ia in considerare corespondenta electronica purtata intre un angajat si superior sau coleg?
Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 15 Martie 2012
Raspunsul la prima intrebare a Dvs. ar trebui sa-l gasiti in Regulamentul intern al societatii angajatoare.
Lege este numai pentru institutiile si autoritatile publice , nu si pentru cei din sectorul privat ...

De asemenea, in cazul unui proces, instanta de judecata ia in considerare corespondenta electronica purtata intre un angajat si superior sau coleg?

Potrivit legii 455/2001 inscrisul sub semnatura electronica este considerat mijloc de proba asemenea inscrisului sub semnatura privata daca i s-a atasat sau asociat logic o semnatura electronica bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice.

In numeroase situatii, se trec pe suport de hartie continutul email-ului si se prezinta in instanta sub aceasta forma. Doctrina considera ca acesta poate constitui un inceput de dovada scrisa ce poate fi completat cu martori, prezumtii sau poate fi supus recunoasterii partii adverse cu ajutorul interogatoriului .
Multumesc mult celor doi prieteni care m-au ajutat cu un raspuns. Va rog insa, mergeti cu ajutorul pana la capat. :)
In regulamentul intern (daca exista - pt ca nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut) nu cred sa fie specificat ceva legat de termenul limita in care trebuie sa emita un raspuns la o solicitare. De aceea va cer acum un sfat : nu stiu cum sa procedez pentru a-mi recupera un bonus pe care trebuie sa-l primesc de la firma la care am lucrat.
Am lucrat 4 luni la aceasta firma ca unit manager si raspundeam, printe altele, de rezultatele economice pe care le obtineau magazinele aflate in subordinea mea. In acest interval am avut rezultate economice foarte bune, cele mai bune de la infiintarea firmei.
Conform unei proceduri interne trimisa prin email sub forma de pps, angajatii primeau lunar sau trimestrial bonusuri, in functie de functia avuta si de rezultatele economice obtinute. Eu trebuia sa primesc trimestrial acest bonus. Documentul pps trimis pe mail era insa fara antet sau semnatura electronica (ne foloseam mailurile personale pentru corespondenta in cadrul firmei - nu exista alt tip de email) Pe baza acestui document insa in toata firma se calculau lunar bonusurile angajatilor, deci era cat se poate de oficial.
Dupa circa 4 luni, am renuntat la colaborarea cu aceasta firma si am cerut, evident, bonusul care mi se cuvenea pentru cele 3 luni lucrate. Am depus solicitarea atat pe mail cat si in scris, cu numar de inregistrare. Evident, nu am primit nici un raspuns pana acum si nu stiu cum sa procedez mai departe. Sa-i dau in judecata, am vreo sansa? As vrea sa evit aceasta cale dar nici nu vreau sa renunt la bonsul meu pentru ca este munca mea si este dreptul meu legal. Daca in contractul de munca nu era specificat ceva legat de acest bonus dar in interiorul firmei era aceasta procedura interna pe baza careia lunar calculam salariile oamenilor, am vreo sansa sa-mi primesc acesti bani? Cum sa procedez, ce sfat imi dati?
Va multumesc mult !
Sanse aveti de recuperare a sumelor respective de bani... solutia viabila ar fi actionarea in instanta a angajatorului ... la cerere atasati procedura trimisa pe mail de catre angajator (chiar daca nu este semnata), copii de păe solicitarea trimisa angajatorului .... solicitati proba cu interogatoriu si cu martori ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-mi dea adeverinta de vechime ComN ComN Ma numesc C.N. din Constanta iar urmatoarea mea problema este urmatoarea: in anul 2015 in lunile ianuarie si februarie am lucrat la SC ..... cu sediul in ... (vezi toată discuția)
Consecinte email calomnios matache-m matache-m Buna ziua. Am o intrebare referitoare la un email trimis catre fostul angajator. Dar sa incep cu inceputul. Am lucrat timp de 6 luni la o anumita firma. ... (vezi toată discuția)
Neplata drepturi salariale si retineri nejustificate din salariu mariuspe mariuspe Buna ziua, Firma la care lucrez activeaza in domeniul industrial si plateste un salariu fix plus un comision la vanzari si un bonus la cifra de afacere ... (vezi toată discuția)