avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Activitate RaduBejenaru

Activitate RaduBejenaru

Un pensionar gradul II a lucrat cu conventie civila. Nu a stiut ca nu are voie sa lucreze cu gradul II de pensionare. A fost descoperit si vrea sa depuna contestatie.
Am intrebat pe colegele de la Serviciul Juridic daca are sanse sa nu restituie pensia din 2010. Mi s-a spus ca au fost cazuri cand instanta a acceptat acest lucru, adica a dat castig de cauza pensionarului, care a contestat, de a nu restitui pensia.
Am intrebat dar sub ce motiv a scris pensionarul contestatia ? Aici nu mi s-a mai raspuns, desi motivul exista. Caci altfel cum ar fi hotarat instanta in unele cazuri sa accepte contestatia pensionarului ? Daca stiti vreun motiv ? . Va rog mult sa ma ajutati, pentru ca vineri este ultima zi in care pensionarul trebuie sa depuna contestatia. A promis ca in caz ca va plati pensia inapoi ma va da in judecata ca sa-si recupereze paguba. Va rog mult de tot. Eu am fost contabilul care a preluat contabilitatea de la o fosta contabila si nu m-am uitat ce grad are pensionarul. Va rog mult de tot !!!

Lucrez la Casa de Pensii si am intrebat pe colegele de la Serviciul Juridic daca are sanse sa nu restituie pensia din 2010. Mi s-a spus ca au fost cazuri cand instanta a acceptat acest lucru, adica a dat castig de cauza pensionarului, care a contestat, de a nu restitui pensia.
Am intrebat dar sub ce motiv a scris pensionarul contestatia ? Aici nu mi s-a mai raspuns, desi motivul exista. Caci altfel cum ar fi hotarat instanta in unele cazuri sa accepte contestatia pensionarului ? Daca stiti vreun motiv ? Daca nu, va rog mult sa o contactati pe Gabriela Pintea, care a lucrat la Casa de Pensii intr-o perioada, ma cunoaste pe mine si, poate le va intreba pe colegele ei, care acum sunt in Casa de Pensii la Serviciul Juridic pentru care motive instanta ar putea sa dea castig de cauza pensionarului de gr. II care a lucrat, si nu a stiut. Va rog mult sa ma ajutati, pentru ca vineri este ultima zi in care pensionarul trebuie sa depuna contestatia. A promis ca in caz ca va plati pensia inapoi ma va da in judecata ca sa-si recupereze paguba. Va rog mult de tot. Eu am fost contabilul care a preluat contabilitatea si nu s-a uitat ce grad are pensionarul. Va rog mult de tot !!!
Buna ziua !
Scriu pentru un pensionar de invaliditate gradul II, care a iesit la pensie din 2008.
El a muncit, (desi nu avea dreptul) cu conventie civila la o administratie de bloc. El nu stia ca nu are acest drept (de munca). Contabila care s-a ocupat de situatia lui nu a stiut nici ea, ca el nu are drept de munca. Contabila a cedat treburile contabile in septembrie 2009, ea fiind bolnava. Ea a murit in august 2011. Noul contabil a preluat contabilitatea dar, mergand pe incredere, nu a observat ca pensionarul are gradul II si deci nu are dreptul sa lucreze.
Acum la sfarsitul lui 2012 i-a venit pensionarului o hartie precum ca are de dat pensia inapoi pe 2010. Legea pensiilor nu permite ca sa se dea banii inapoi decat cu 3 ani in urma de la data constatarii prejudiciului.
Pensionarul fost sfatuit sa faca contestatie, stiind ca sunt cazuri cand instanta accepta contestatiile si pensionarul nu are de platiti nimic.
Doua intrebari as vrea:
1. Daca stiti vreun motiv valabil ca pensionarului sa-i fie acceptata contestatia si astfel sa nu plateasca.
2. Daca, neconoscand ca pensionarul are gradul II de pensie, caci contabilul cel nou (cel din septembrie 2009) nu s-a uitat in actele lui (adica in decizia de pensionare), are vreo vina.
Cu stima
Bejenaru
In cazul conventiilor civile as dori sa stiu cum se calculeaza impozitul (16%) si contributiile (C.A.S., C.A.S.S. si somaj) adica la ce se aplica procentele lor 10,5%, 5,5 % si 0,5%.
Cum se calculeaza venitul net adica ceea ce incaseaza angajatul ? Din brut se scad care anume pentru a ajunge la "net" ?