avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru Manole

Activitate Alexandru Manole

elena138 a scris:

Domnule avocat, vorbim aici de despagubiri. In acest cadru s-a desfasurat dezbaterea. Bineinteles ca se pot cere despagubiri, iar cercetarile, in cazul unei plangeri penale, nu le face organul de cercetare penala? Despagubirile si cuantumul lor sunt stabilite de instaanta de judecata.
Sigur ca se atrage raspunderea parintilor pentru pagubele produse de copiii minori, evident, urmand procedura.
Ca nu raspunde penal, asta e altceva, nimeni n-a zis ca va fi condamnat cineva penal.


Există o diferență între răspunderea penală și răspunderea civilă delictuală. Răspunderea penală are ca temei legea penală, cea delictuală, legea civilă. existența despăgubirilor are CA UNIC TEMEI LEGEA CIVILÃ care instituie răspunderea părinților pt fapta minorului.

Vă rog să rețineți că răspunderea penală ATRAGE NUMAI PEDEPSE PENALE (care conform codului penal sunt limitativ: Detențiunea pe viață, pedeapsa închisorii sau amenda ) SAU ADMINISTRATIVE, NU REPARARAEA PREJUDICIILOR. Repararea prejudiciilor, chiar și într-un proces penal, are la bază Codul Civil, iar nu cel penal
elena138 a scris:

Pot sa va faca rau, de aceea zic sa discutati. La scoala ati fost? O discutie cu dirigintele si directorul, ar fi indicata.
Daca i-a produs o leziune majora si ramane cu sechele, cred ca e destul de rau.. Oricum, nu e normal sa suporte cheltuielile de tratament oricine altcineva, dat fiind ca vina apartine copilului dv. Poate va intelegeti cumva.
Parintii acelui copil pot depune plangere penala. Cine, cum si cat va suporta apoi e greu de spus.


Minorii sub 14 ani nu pot niciodată răspunde penal! Iar părinții nu răspund penal pentru minori, acest tip de răspundere fiind exclusiv personală.
THEODORA30 a scris:

O puteti inregistra pentru santaj si cu acele probe depuneti o plangere la politie



Nu există șantaj dacă folosul urmărit este unul just. În cauza de față, dacă copilul a pricinuit o pierdere a auzului cf. codului civil răspund părinții (sau pers. car ar grijă de minor).
Nu există șantaj dacă folosul urmărit este unul just. În cauza de față, dacă copilul a pricinuit o pierdere a auzului cf. codului civil răspund părinții (sau pers. car ar grijă de minor).
Conform codului civil din 2009 (ce ai intrat in vigoare in 2010) răspunderea pentru minor o are părintele oriunde s-ar afla acesta, minorul. Spre deosebire de codul civil din 1864 comuniunea de locuință nu mai este cerută pentru a se antrena răspunderea părintelui pentru fapta minorului. Deci oriunde s-ar afla acesta răspundeți Dvs. de faptele lui. însă răspunderea Dvs. va fi împărțită cu cadrele didactice, care răspund și ei pt minorii aflați în grija lor. Acum rămâne să vă înțelegeți cu părinții copilului si să vedeți în ce măsură suflatul în ureche i-a provocat problema copilului. Oricum pe lângă chitanțe vă sfătuiesc să vb. Dvs cu un ORL-ist și să vedeți care e posibilitatea ca fapta copilului Dvs. să fii produs această problemă. Astfel dacă copilul ar fi avut problema anterior incidentului, iar fapta copilului Dvs. doar i-a agravat starea atunci Dvs. va trebui să răspundeți doar pentru ”auzul pierdut” prin fapta copilului, iar nu pentru întreaga pierdere. Mai mult, dacă copilul vătămat ar fi avut o problemă ce cu siguranță ar fi dus la pierderea auzului indiferent de existența incidentului atunci ați putea să nu fiți deloc răspunzătoare. Eu vă recomand să vorbiți cu un ORL-ist și în funcție de ce vă spune acesta să vb încă o dată cu părinții copilului și poate nu aj6ngeți șsă plătiși întreg tratamentul! Succes!
Răspuns la discuția Vrea sa plece de acasa
cazacuioana a scris:

Prietenul minor si parintii sai vor raspunde penal pentru relatii sexuale cu o minora, sechestrare etc .


Actul sexual cu un minor are ca subiect pasiv (adica "victima") un minor de pana la 15 ani!

Din punct de vedere penal nimeni nu pateste nimic

Cat privește situația de fond poate vb cu un consilier scolar sau unul dintre psihologii de la un spital public.

Răspuns la discuția legea 221/2009
@marinc Conform legii nu, însa acest drept este unul patrimonial, iar nu personal astfel dacă soțul Dvs. a decedat și acesta era descendent gr. I acest drept vi s-a transmis prin succesiune. Dacă aveți copii atunci şi Dvs, şi ei pot promova aceasta actiune.

@signyourname... Conform art. 4 alin. (4) Cererea este imprescriptibila, deci o puteți introduce oricând, dacă respectați condițiile legale.