avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate spooker

Activitate spooker

3.
Exemplu:

Daca mama beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pana la 1 an, iar tatal nu solicita concediul sau de crestere a copilului, atunci se scade o luna din cele 12 luni de concediu la care mama ar fi avut dreptul. Asadar, mama are dreptul la numai 11 luni de concediu, ea trebuind sa se intoarca la serviciu cel tarziu in ziua urmatoare celei in care copilul implineste 11 luni.


Nu inteleg un lucru... asa cum e scris si in exemplu de mai sus citat de pe pagina mentionata anterior, in ce situatie poti sa iei 11 sau 12 luni de concediu de crestere copil? Din moment ce mama e obligata la concediu postnatal de 42 de zile dupa nastere si tatal e obligat si el sa ia o luna din cele 12 de c.c.c. atunci mama ramane in realitate cu o perioada maxima de 9,5 luni de c.c.c.... nu?
As mai avea cateva nelamuriri...

1. La calculul indemnizatiei de crestere copil, prima luna (din cele 12 care se calculeaza) se considera cea in care se naste copilul sau luna anterioara nasterii?
2. Dupa ce au trecut cele 42 de zile dupa nastere in care mama este obligata sa ia concediu postnatal, se poate lua in continuare concediu maternal ramas sau se intra in concediu de crestere copil? Adica e obligata sa ia toate cele 126 de zile de concediu maternal sau ia minimul de 42 postnatal si apoi poate intra in c.c.c.?
3. Concediul de crestere copil este pana la implinirea varstei de 1 an al copilului? sau pana la implinirea a 11 luni? Stiu ca era data o lege prin care obliga si tatal sa isi ia o luna de c.c.c....
4. Daca mama nu isi ia toate cele 126 de zile de concediu maternal, zilele care raman neluate se pot lua la sfarsitul concediului de crestere copil?

Multumesc.
Multumesc.
O sa trimit o solicitare catre CASMB sa vedem ce pot rezolva.
In primul rand multumesc pentru raspunsurile prompte.
Acum ca am lamurit aceste aspecte, vin cu o alta intrebare: cota de 0.85% pt concedii si indemnizatii o poate plati angajatul (ma refer la venitul din drepturile de autor)? daca da, in ce conditii si unde? se poate plati si retroactiv pe 6 luni in urma?
Adica ma gandesc ca sotia sa isi plateasca singura acel procent de 0.85% din drepturile de autor pt ca la calculul concediului maternal sa fie adaugate si aceste venituri.

Si o alta nelamurire ar fi ca nu stiu de la care casa de pensii iau adeverinta de cotizatie, intrucat domiciliul este pe Ilfov iar locul de munca este in Bucuresti. Casa de pensii judeteana Ilfov sau casa de pensii Bucuresti?
Buna ziua,

Am si eu cateva intrebari la care nu prea gasesc raspunsuri... Sotia este angajata la o firma unde este platita cu salariu fix + drepturi de autor. In curand vom deveni parinti si incercam sa calculam cat va fi indemnizatia pentru concediul maternal si concediu crestere copil.
Ideea este ca nu stim daca se iau in considerare drepturile de autor, la calculul acestor concedii.
Ce stiu pana acum este ca la concediul maternal se aduna venitul brut obtinut in ultimele 6 luni, se calculeaza zilele lucratoare din aceste 6 luni, din raportul acestora se stabilieste media zilnica. Apoi media zilnica se inmulteste cu numarul de zile din luna pe care o calculez, din care scad CAS.
Acum ideea este ce inseamna venitul acesta brut... doar salariu de baza? sau si bonuri de masa sau drepturi de autor?


Multumesc anticipat.
Are cineva idee daca angajatorul care are ca angajat un programator (care nu plateste impozit) are vreun beneficiu pentru acest lucru? Adica e vreo taxa care nu o plateste sau care o plateste mai putin?
Răspuns la discuția Calculare salarii
Nu calcularea deducerilor ma interesa. Stiu cum se calculeaza deducerile.
Pe mine ma interesa sa calculez salariul brut in conditiile in care stiu doar salariul net.
Răspuns la discuția Calculare salarii
Nu cred ca m-ati inteles in totalitate.
Pe langa necunoscuta SB exista si necunoscuta DED (care poate avea aproape orice valoare intre 0 si 650 ron). Daca era doar o problema de ciclul primar cu siguranta nu as fi intrebat asemenea prostii...
Răspuns la discuția Calculare salarii
In primul rand multumesc domnului Iulian Manea pentru raspunsul anterior.

Si acum as mai avea o intrebare, ceva mai complicata...
Se da: Salariu net, daca este sau nu functie de baza, nr de persoane in intretinere.
Se cere: Salariu Brut.

Ma intereseaza cum se pune problema matematic pe hartie, nu vreun program automat care imi da rezultatul.
Daca exclud deducerea personala, calculul ar fi foarte simplu, dar pentru un calcul corect trebuie sa iau in vedere si deducerea, si atunci totul devine complicat.

Multumesc anticipat.
Am si eu o intrebare referitoare la calcularea salariului si a contributiilor platite de angajator pentru un angajat:

La totalul costurilor care le plateste un angajator pentru un angajat este inclusa si valoarea bonurilor de masa (se presupune ca angajatul primeste si bonuri de masa)? Adica asa:
Cost total angajator = Venit brut(acordat angajatului) + Contributii angajator(acordate statului) + Valoare tichete de masa(acordate tot angajatului)

Sau este gresita presupunerea mea?

Multumesc anticipat.