avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1671 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Scutire impozit salarii programatori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Scutire impozit salarii programatori

Referitor la ordinul 748/2004 privind scutirea de impozit pe salarii a programatorilor:

Eu am absolvit facultatea de Automatica,Electronica si Calculatoare,sectia Mecatronica.Aceasta specializare nu se regaseste in cele din anexa 2 a ordinului 748 si desi meseria cu care sunt incadrat este cea de programator nu pot beneficia de scutirea de impozit pe salariu.Mi se pare discriminatoriu atat timp cat facultatea pe care am absolvit-o se numeste Automatica,Electronica si Calculatoare aceste sectii aflandu-se implicit in anexa 2 a ord.748.
As dori sa va intreb daca stiti cumva cui as putea sa ma adresez in acest caz?
Cel mai recent răspuns: spooker , utilizator 20:54, 5 Aprilie 2013
Salut!

Care este titulatura ta in momentul de fata? Inginer ... si mai cum?
Ma refer la faptul ca poti termina facultatea de Limbi Straine... pe specializarea Chineza, iar tu vrei sa fii incadrat ca specialist pe Turkmena. Ai terminat Limbi Straine... amandoua sunt limbi straine, nu? E cam acelasi lucru.

Am si eu o intrebare legata de subiect:

Daca sunt deja angajat ca programator. Am un salariu brut (B) ...in mana iau salariul net (N)... iar anul acesta termin sectia calculatoare ca inginer IT (mie mi se aplica legea), impozitul cum se calculeaza? Imi intra mie in cont? -> CRESTE netul (N+) meu. Sau.. este virat in contul firmei la care lucrez... iar netul meu ramane acelasi (N). In conditiile in care nu exista modificari salariale. Salariul ramane fix, acelasi.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
freespace, utilizator
@ diego
pentru clarificari te poti adresa MINISTERULUI MUNCII cel care a emis acest Ordin ....

@ freespace
Pentru a beneficia de aceasta scutire trebuie sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1 la Ordin;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
@freespace

Sunt angajat ca si programator...pe diploma scrie "inginer diplomat" iar la specializare Mecatronica.Problema mea vine din faptul ca acel ordin n-a fost revizuit niciodata,iar in cadrul facultatilor s-au tot schimbat denumiri de specializari, denumirea specializarii mele,Mecatronica, negasindu-se in anexa 2 desi fac acelasi lucru pe care-l fac cei care beneficiaza de ordinul 748/2004 iar sectiile sunt sensibil asemanatoare, diferentiindu-se prin 2-3 cursuri pe an, in functie de ceea ce se aprofundeaza mai mult in cadrul sectiei.

Referitor la intrebarea ta...tie ti se aplica ordinul iar banii o sa ti se adauge la Net in sensul ca la "impozit retinut" o sa ai 0 iar la Net o sa primesti mai mult cu suma care reprezenta impozitul de 16%.Brutul nu se modifica.

@freeelis

M-am adresat si Ministerului Finantelor si Ministerului Comunicatiilor si Ministerului Muncii...si toti plimba pisica de la unul la altul...spunand acelasi lucru,in speta dandu-mi textul ordinului...si aruncand responsabilitatea pe angajator care la randul lui spune ca nu are suport legal sa-mi acorde scutirea.
Mi s-a sugerat sa iau o adeverinta de la facultate in care sa scrie un fel de "echivalenta" intre specializari...dar acest lucru nu cred ca va fi posibil,pt ca daca ar putea scrie asa, atunci n-ar mai avea sens sa fie sectiile separate, ar fi una si aceeasi sectie.

Vreau sa va intreb daca aveti cunostinte juridice,cum ar putea suna o astfel de adeverinta?...ca sa le pot sugera celor de la facultate ce sa scrie in ea.

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Diego, utilizator
@ diego

Cred ca cei de la facultate in adeverinta pot specifica ca specializarea x este echivalenta cu specializarea y ...
@freeelis

Multumesc pentru promptitudine,

In caz ca imi refuza actiunea cu adeverinta, crezi ca se poate actiona statul in judecata pentru un caz ca asta pentru a obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens?

Alte discuții în legătură

Scutire impozit system30 system30 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: daca un absolvent de Facultate are inscrisa la specializare: \"Telecomunicatii\" si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)
Impozit programatori nica_ramona2002 nica_ramona2002 Buna ziua, Am terminat facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică in anul 2003, Sectia de Statistica si previziune economica(5 ani); ... (vezi toată discuția)