avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Impozit programatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Impozit programatori


Buna ziua, Am terminat facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică in anul 2003, Sectia de Statistica si previziune economica(5 ani); Inteleg acum de la firma de la care lucrez ca nu pot beneficia de reducerea de impozit de 16% pe salariu, deoarece sectia mea nu este trecuta in nu stiu ce 'Anexa 2'. Firma unde am lucrat anterior mi-a dat aceasta reducere de impozit. Pot face ceva sa obtin aceasta reducere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 23 August 2013
Pentru a beneficia de scutirea de impozit trebuie indeplinite anumite conditii, care probabil nu sunt complete in cazul dvs. sau al firmei.
Cautati Ordinul nr.250/2004 si cititi mai multe despre conditii.

Ord. nr.250/2004:

Art. 1. - Angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Art. 2. - Prin activitatea de creatie de programe pentru calculator, in sensul art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, se intelege activitatile mentionate in anexa nr. 1.
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2012
ana-cer, moderator
@ nica_ramona2002

Specializãrile care dau dreptul la a benefcia de scutirea de impozit alaturi de alte conditii prevazute de lege sunt:
1. Automaticã şi informaticã industrialã
2. Calculatoare, Inginerie electricã şi calculatoare
3. Electronicã, Electronicã aplicatã, Electronicã şi telecomunicaţii, Comunicaţii
4. Matematicã, Matematicã informaticã
5. Informaticã, Informaticã economicã, Informaticã aplicatã
6. Ciberneticã şi informaticã economicã, Ciberneticã şi previziune economicã, Contabilitate şi informaticã de gestiune.

Încadrarea unei persoane în categoriile de activitãţi sau de ocupaţii, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevãzutã de Codul Fiscal, constituie responsabilitatea angajatorului.

Pentru a sti mai excat daca va incadrati sau nu puteti adresa o intrebare Ministerului Muncii, in acest sens.
Am pus intrebarea la Ministerul Muncii. Gasiti mai jos raspunsul . La secretariat mi s-a spus ca noi tb sa facem o petitie catre ministerul muncii, cei de la minister cer o adeverinta de la facultate cu ocupatiile pe care le pot practica.Am scris azi si decanului de la facultate si astept raspuns.

Referitor: aspecte privind Ordinul nr. 250/748/2004


Stimată doamnă,

Cu privire la adresa dumneavoastră prin care solicitaţi clarificarea aspectelor privind prevederile Ordinului nr. 250/748/2004 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, vă comunicăm următoarele :

Urmare necesităţii de actualizare a prevederilor Ordinului comun nr. 250/748/2004, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a demarat în anul 2012, procedura de actualizare a prevederilor ordinului în concordanţă cu prevederile legale în vigoare, şi respectiv de avizare interinstituţională.

Totodată, precizăm că, procedura de avizare interinstituţională a variantei actualizate a Ordinului nr. 250/2004 elaborată de către grupul de lucru format din specialiştii de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstice, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Educaţiei Naţionale urmează a fi reluată, în scurt timp, datorită modificărilor intervenite prin O.U.G. nr. 96/2012.

Referitor la aspectele semnalate, vă recomandăm să vă adresaţi facultăţii absolvite pentru a vă elibera o adeverinţă din care să rezulte ocupaţiile pe care le puteţi practica.

Menţionăm că, am verificat Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS), iar la specializarea Statistică şi previziune economică nu am găsit informaţii privind ocupaţiile care pot fi practicate de absolvenţii acestei specializări.

Faţă de cele de mai sus, vă adresăm rugămintea de a ne comunica cât mai repede posibil punctul de vedere al facultăţii, pentru a putea actualiza lista specializărilor prevăzute în anexa la Ordinul comun nr. 250/748/2004.

Cu deosebită consideraţie,

Mi se pare un raspuns destul de inteligent .. daca in adeverinta respectiva sunt prevazute ocupaţiile care pot fi practicate de absolvenţii acestei specializări, ocupatii care se regasesc in anexa 1 la Ordinul nr.250/2004 , atunci veti putea beneficia de scutirea de impozit.
Buna ziua,

Puteti va rog frumos sa mi spuneti cum ati trimis petitia catre Ministerul Muncii?Am un caz asemanator, am terminat Cibernetica economica.

Alte discuții în legătură

Scutire impozit system30 system30 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: daca un absolvent de Facultate are inscrisa la specializare: \"Telecomunicatii\" si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Nu beneficiez de deducere impozit pe venit chiar daca am terminat ac mercutio25 mercutio25 Am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare(Politehnica Gh. Asachi Iasi) promotie de 5 ani. De cand ma stiu au existat 3 sectii in cadrul acestei ... (vezi toată discuția)