avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1723 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Scutire impozit salarii programatori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Scutire impozit salarii programatori

Referitor la ordinul 748/2004 privind scutirea de impozit pe salarii a programatorilor:

Eu am absolvit facultatea de Automatica,Electronica si Calculatoare,sectia Mecatronica.Aceasta specializare nu se regaseste in cele din anexa 2 a ordinului 748 si desi meseria cu care sunt incadrat este cea de programator nu pot beneficia de scutirea de impozit pe salariu.Mi se pare discriminatoriu atat timp cat facultatea pe care am absolvit-o se numeste Automatica,Electronica si Calculatoare aceste sectii aflandu-se implicit in anexa 2 a ord.748.
As dori sa va intreb daca stiti cumva cui as putea sa ma adresez in acest caz?
Cel mai recent răspuns: spooker , utilizator 20:54, 5 Aprilie 2013
Salut,
@Diego sau oricine altcineva care poate clarifica.
Tu spui "Referitor la intrebarea ta...tie ti se aplica ordinul iar banii o sa ti se adauge la Net in sensul ca la "impozit retinut" o sa ai 0 iar la Net o sa primesti mai mult cu suma care reprezenta impozitul de 16%.Brutul nu se modifica."

16% sunt din ce? Asta nu am inteles. Poate un exemplu folosind [ link extern ]
la un salariu net de 2000 RON ne-ar clarifica.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
sanien, utilizator
Salut,
In principiu,salariul brut este salariul tau total(include inclusiv cu contributiile sociale),iar salariul net este ceea ce primesti pe card efectiv. Din salariul brut se scad contributiile sociale, se scade deducerea personala si alte retineri deductibile pentru impozit formandu-se apoi Venitul impozabil.La acest venit impozabil se aplica 16% ceea ce reprezinta impozitul pe salariu.Daca beneficiezi de ordinul 250/2004 atunci nu se mai aplica aceasta retinere de 16%(impozitul) care s-ar duce la stat, banii astia revenindu-ti tie.
Deci, daca te uiti pe stat(cu ordinul 250 aplicat) vei avea la Salariu brut aceeasi suma pe care ai negociat-o, la impozit vei avea 0, iar la Salariu net vei avea salariul net existent pana atunci + impozitul care se retinea pana atunci.
Sper ca am reusit sa te lamuresc.

Daca cineva mai are informatii despre actualizarea ordinului 250/2004 l-as ruga sa ne informeze si pe noi.

Multumesc
O zi buna,
Are cineva idee daca angajatorul care are ca angajat un programator (care nu plateste impozit) are vreun beneficiu pentru acest lucru? Adica e vreo taxa care nu o plateste sau care o plateste mai putin?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit system30 system30 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: daca un absolvent de Facultate are inscrisa la specializare: \"Telecomunicatii\" si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)
Impozit programatori nica_ramona2002 nica_ramona2002 Buna ziua, Am terminat facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică in anul 2003, Sectia de Statistica si previziune economica(5 ani); ... (vezi toată discuția)