Buna ziua, va deranjez cu o problema destul de delicata. Locuiesc in Spania impreuna cu fratele meu, iar pentru ca el sa solicite ajutorul de somaj aici, i s-a cerut, din tara, Atestat de venituri (formularul E 302). Am luat legatura prin e-mail cu Agentia de ocupare a fortelor de munca si persoana responsabila pt intocmirea atestatului ne-a explicat ca trebuie sa prezentam adeverinta de prestatii sociale (alocatie) si adeverinta de venit. Adeverinta de prestatii sociale am obtinut-o trimitand documentele scanate si o cerere semnata, prin e-mail, iar pt. adeverinta de la Finante (nu dau numele orasului) am cerut, de asemenea, informatii pe e-mail si am trimis documentele scanate si cerere semnata, insa nu ne-a raspuns. Pt ca aveam toate celelalte documente si era necesar sa prezint formularul E 302 cat mai repede, am trimis-o pe cumnata mea (sotia fratelui) sa mearga personal la Finante si sa solicite adeverinta de venit. Am ales sa cerem informatii prin e-mail pt ca, cumnata mea are copil nou-nascut si nu se putea deplasa. Ajunsa acolo i se spune (o persoana care primea documentele/cererile) ca adeverinta respectiva i se elibereaza peste o saptamana. I-a explicat persoanei respective ca are nevoie urgent de adeverinta si a acceptat ca in schimbul a 100Ron sa-i elibereze adeverinta pe loc (adeverinta era pt fratele meu si sotie, drept pt care a zis ca fiind vorba de 2 persoane, 50Ron sunt putini...). Intr-o jumatate de ora a avut adeverinta in mana. Eu m-am enervat foarte tare pt procedeul de functionare si am trimis un alt e-mail, multumind persoanei careia ii cerusem informatii pt ca i s-a eliberat adeverinta (adeverinta era semanata de persoana careia eu ii trimisesem cu cateva ore inainte e-mailul, dar nu-mi raspunsese), spunandu-i ca "sper ca banii 100ron au ajuns la dansul si nu au ramas la persoana care a primit documentele". In scurt timp am primit un e-mail prin care mi s-a multumit pentru sesizare si ca au anuntat politia. O doamna a legatura cu cumnata mea, spunandu-i ca o va suna politia pentru declaratie. Saptamana asta trebuie sa se prezinte sa dea declaratie si ii este frica pentru ca, in primul rand, actiunea nu a fost premeditata, nu are nicio dovada contra persoanei respective, va fi cuvantul ei contra cuvantului ei. Daca era ceva premeditat, lua serie, nr de la bancnota, dar ea nu are nicio dovada. In al.II- lea rand, ea n-a facut nicio plangere, sesizarea a fost facuta, in urma e-mailului trimis de mine, de cei de la finante. Ce trebuie sa faca sa iasa din problema? Astept cu nerabdare sfaturile dvoastra. Va multumesc anticipat!
Buna seara,
Sunt o viitoare mamica, traiesc in Spania si doresc sa aflu daca voi avea dreptul la indemnizatie dupa nasterea copilului. In prezent, lucrez in Spania, dar "la negru". Sotul meu a cotizat 5 ani la statul spaniol, dar este in somaj pana in luna septembrie. Vrem sa ne intoarcem definitiv in tara inainte de-a se naste copilul, in luna iulie. Vom beneficia de vreun ajutor pentru copil (in afara de alocatie)? Mai exista posibilitatea de a cotiza din urma, pt un an de zile, ca sa beneficiez de indemnizatie?
Va multumesc anticipat!