avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru mamicile care se intorc din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru mamicile care se intorc din strainatate si nasc in Romania

Buna seara,
Sunt o viitoare mamica, traiesc in Spania si doresc sa aflu daca voi avea dreptul la indemnizatie dupa nasterea copilului. In prezent, lucrez in Spania, dar "la negru". Sotul meu a cotizat 5 ani la statul spaniol, dar este in somaj pana in luna septembrie. Vrem sa ne intoarcem definitiv in tara inainte de-a se naste copilul, in luna iulie. Vom beneficia de vreun ajutor pentru copil (in afara de alocatie)? Mai exista posibilitatea de a cotiza din urma, pt un an de zile, ca sa beneficiez de indemnizatie?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:53, 14 Mai 2012
Nu veti putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pentru ca nu aveti minim 12 luni cu venituri impozitate in România.
. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
..................................................................................................................

(6) In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.

In concluzie,@Maria2012spania, poate sa ia sotul dvs acea indemnizatie crestere copil ptr ca spuneti ca sotul dvs a cotizat 5 ani la statul spaniol si in continuare e in somaj. Deci a realizat venituri pe ultimele 12 luni.

O zi buna!

Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Plata retroactiva a contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

2.Intrati pe
[ link extern ] /
si intrebati direct la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala daca sotul, fiind in somaj ij Spania, poate beneficia de indemnizatie pentru CCC si ce acte sunt necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil cristinutza02 cristinutza02 Buna ziua, Sunt Cristiana o mamica care a nascut pe 20.12.2015 in Dej(Cluj).Din anul 2006 pana in 2015 am lucrat in Spania.In oct-nov. 2015 am deciz sa ne ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuie să conțină dosarul pentru indemnizația de creștere a copilului dacă eu am lucrat în afara țării, în spania? Papu88 Papu88 Buna ziua . Doresc si eu un rapuns pentru urmatoarea intrebare: Care sunt actele care trebuiesc adaugate la dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil daca am lucrat o perioada in ue ada51 ada51 Momentan lucrez cu forme legale in Malta, contractul expira pe 31.09.2013 , dupa care voi incepe serviciul la un nou loc de munca in Romania. Voi naste pe la ... (vezi toată discuția)