avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Activitate SuziLiu

Activitate SuziLiu

Justitiarul711 a scris:

Principalul este sa locuiti efectiv in Romania.


Multumesc pt. raspuns. In ce mod se dovedeste domiciliul in Romania? Ma refer, bineinteles, nu la cazul inchirierii/achizitionarii unei locuinte ci la o situatie intermediara cum ar fi statul la rude sau la un hotel - intr-o prima faza.
In ce mod se face renuntarea la calitatea de CRDS?
Imi cer scuze ca ma "bag" in topicul altcuiva, dar fiind cam aceeasi chestiune sper ca nu deranjez:

unde se poate obtine(cel mai rapid si la ce costuri) certificatul de nastere al cuiva plecat din Romania de ~ 50 de ani. Mentionez nr. de ani avand in vedere ca cineva spunea pe un alt thread ca actele de stare civila se transfera la Arhivele Statului dupa 50 de ani.
Este o cifra "batuta in cuie" sau merita, totusi, inceputa verificarea cu Starea civila?
Care sunt costurile?
Multumesc anticipat.
Alte idei...?
Multumesc domnului APET_R pt. indrumarea catre legea relevanta.

Raspuns doamnei avocat Mihaela88:

- nu a fost depusa nicio cerere de restituire, pana in prezent;
- nu a avut loc niciun proces, abia acum s-a cristalizat dorinta de a verifica posibilitatea
unui demers, de aceea si intrebarea legat de prescriptie si diferenta intre bunuri "private" si proprietati "industriale" sau "de afaceri".

Adresarea catre un avocat este, evident, urmatorul pas insa voiam sa evit, cu ajutorul forumului, un demers steril, daca este prea tarziu dpdv al timpului util de formulare a cererii de restituire, etc. - de exemplu.
Daca credeti ca imi puteti da inca putin ajutor, este vorba de bunuri nationalizate in urma emigrarii din Romania, in anii '50-'80 dar si in urma procesului de "romanizare" de la inceputul anilor '40.
Multumesc inca odata.
Buna ziua,

Care sunt legile care guverneaza, in prezent, regimul de retrocedare al proprietatilor confiscate de diferitele regimuri politice care au trecut "peste" Romania - atat dupa 30.12.1947 cat si in perioada 1938-44?
Am sa rog, in masura posibilului, daca se poate, ca raspunsul sa contina si referiri la termenele de prescriptie (acolo unde sunt) precum si daca exista deosebiri intre bunuri gen case/apartamente particulare si proprietati industriale sau terenuri agricole.
Multumesc anticipat pt. bunavointa.
Multumesc mult pt. articolele legii! Acum, ma puteti ajuta, va rog, si cu partea procedurala/formularistica de rigoare?

SuziLiu a scris:


Daca nu rog prea mult, sunt interesata de 1) pasii de urmat+documentele necesare+taxele de platit+ termenii legali (dar si cei mai "omeneste" de anticipat) in cazul actiunii desfasurate in fata Tribunalului Sect. 1 Bucuresti.



Buna ziua,

Care este procedura de obtinere a cetateniei romane pt. copilul unui cetatean roman, nascut in strainatate? Mentionez ca este vorba de o casatorie civila oficiata intre un cetatean roman stabilit in strainatate (tara non-UE) si o cetateana a respectivei tari non-UE.

Daca nu rog prea mult, sunt interesat de 1) pasii de urmat+documentele necesare+taxele de platit+ termenii legali (dar si cei mai "omeneste" de anticipat) in cazul actiunii desfasurate in fata Tribunalului Sect. 1 Bucuresti.
M-ar bucura nespus, inclusiv, articole de lege, adrese web, link-uri spre pagini relevante si articole pe aceasta tema.

De asemenea, acelasi lucru il rog (si multumesc anticipat) si 2) in cazul nepotului unui cetatean (prezent sau fost, in cazul celor siliti sa renunte la cetatenie odata cu emigrarea in occident). Abundenta de informatie este mai mult decat apreciata si pt. aceasta intrebare.

Toate cele bune.
Imi cer scuze daca "dezgrop" un thread relativ vechi insa ma gandeam ca n-are rost sa deschid unul nou avand in vedere ca noile intrebari sunt in continuarea celor puse de mine mai sus.

O data facuta declaratia de acceptare a mostenirii in fata unui notar, se poate continua procedura in fata altui notar, avand in vedere ca primul notar a lasat o profunda impresie de partialitate si preferinta a uneia dintre parti? Daca da, in ce conditii legale?

In cazul mostenitorului rezervatar, avand in vedere ca e o persoana stabilita de peste 30 de ani in America si ultimele contacte nemijlocite(scrisori, telefoane) au fost in urma cu 10 ani iar de atunci tacere, exista o suspiciune destul de solida (desi inca nedovedita) ca ar fi vorba de un impostor (cineva din cercul de prieteni al respectivului mostenitor rezervatar) care profita de ocazie pt. a da o mica "lovitura" pe socoteala amicului sau (presupus) decedat.

Cum poate fi contracarata acceptarea de catre el a mostenirii in conditiile in care totul s-a desfasurat "prin telecomanda" (fax-uri, fotocopii ale documentelor, etc.) si de la distanta sau, cel putin, cum se poate dovedi identitatea lui dincolo de orice suspiciune ?

Multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Multumesc pt. raspuns, acum am inteles statutul testamentului - din punctul de vedere al legiuitorului.
In acest caz, cum este calculata (pe baza carei formule matematice) rezerva succesorala, aceasta "cota mai mica" - si care este aceasta rezerva, de fapt - in cazul unei bunici care isi lasa prin testament toate bunurile celor doua nepoate si, in plus, este supravietuita de o fata (alta fata decat mama celor doi nepoti) ?