avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Activitate cristinasim1409

Activitate cristinasim1409

In februarie 2012 mi-am facut un PFA. Cand m-am prezentat la CASMB sa inchei un contract de asigurari de sanatate din obligatie si nu pentru ca imi doresc asa ceva, am avut surpriza sa-mi ceara o groaza de acte cu veniturile si activitatile pe ultimii 5 ani.(2007-2012) Nu am inteles de ce dar cand m-am prezentat la ghiseu cu actele cerute am avut o surpriza de proportii – neplacuta bineinteles. Din 2008 nu am mai avut contract de munca si am stat acasa, Nu am stiut ca Legea ma obliga sa inchei un contract de asigurari de sanatate chiar daca nu am venituri. Dar in momentul cand mi-am luat adeverinta de venit pe ultimii 5 ani de la Adm Financiara am vazut trecute ca venit sumele primite in urma vanzarii unor proprietati imobiliare pentru care am platit impozitul legal la momentul vanzarii. In 2008, 2009 si 2011 am vandut in fiecare an cate un imobil pentru a-mi plati datoriile facute cu constructia casei in care locuiesc. Deci banii sunt dusi demult. Ori CASMB mi le considera venituri in lipsa altor surse de venit si ma pun sa platesc cotizatia la asigurarile de sanatate pe ultimii5 ani+majorari+penalizari in jur de 60 000 de ron (adica vreo 600 de milioane de lei vechi), bani pe care desigur ca nu ii am si nici daca i-as avea nu mi se pare corect sau normal sa-i platesc pentru ceva ce nu am beneficiat, intrucat nu numai in ultimii 5 ani pusi in discutie cand nu am avut medic de familie dar nici in ultimii 15 ani nu am folosit sistemul sanitar de stat care este intr-un colaps total cu servicii proaste si mecici prost platiti care se razbuna pe pacienti cerandu-le spaga. Cand am avut nevoie de asistenta medicala m-am adresat clinicilor private si am platit serviciile medicale.
Daca obligativitatea de a plati contributie la fondul de sanatate din momentul in care iti faci PFA il pot intelege, nu pot intelege DELOC cum sa-mi ceara sa platesc din urma pentru ceva ce nu imi doresc, nu am nevoie si mai ales nu am beneficiat. Ma simt efectiv batjocorita de Legea Asigurarilor de sanatate pe care mi-au fluturat-o in fata angajatele de la ghiseu, si consider ca imi sunt incalcate drepturile mele de om, de libertatea de a alege ce serviciu medical doresc, de libertatea de a-mi purta singura de grija si nu de a “veghea” statul la starea mea de sanatate sau bunastare.
Ce pot face in acest caz? Nu am inteles care este articolul de lege in care este prevazut ca daca nu am alte venituri atunci veniturile obtinute in urma vanzarii unui imobil este baza de calcul pentru stabilirea cotizatiei la fondul de sanatate? Unde pot cere ajutor pentru a mi se face dreptate?
Daca am contract de munca la o societate comerciala(sunt angajata) si mi-am facut si un PFA in februarie anul acesta, mai am obligatia sa ma inregistrez si sa mai inchei inca un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate(CASMB) ? Daca da as dori si niste explicatii de ce e necesar sa am 2 contracte cu CASMB, unul ca angajat si unul ca PFA . Am citit Legea Asigurarilor de Sanatate din 2006 dar nu am inteles mare lucru. Sau aceste lucruri sunt explicate in Normele de aplicare a legii?