avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Asigurari de sanatate obligatorii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Asigurari de sanatate obligatorii

In februarie 2012 mi-am facut un PFA. Cand m-am prezentat la CASMB sa inchei un contract de asigurari de sanatate din obligatie si nu pentru ca imi doresc asa ceva, am avut surpriza sa-mi ceara o groaza de acte cu veniturile si activitatile pe ultimii 5 ani.(2007-2012) Nu am inteles de ce dar cand m-am prezentat la ghiseu cu actele cerute am avut o surpriza de proportii – neplacuta bineinteles. Din 2008 nu am mai avut contract de munca si am stat acasa, Nu am stiut ca Legea ma obliga sa inchei un contract de asigurari de sanatate chiar daca nu am venituri. Dar in momentul cand mi-am luat adeverinta de venit pe ultimii 5 ani de la Adm Financiara am vazut trecute ca venit sumele primite in urma vanzarii unor proprietati imobiliare pentru care am platit impozitul legal la momentul vanzarii. In 2008, 2009 si 2011 am vandut in fiecare an cate un imobil pentru a-mi plati datoriile facute cu constructia casei in care locuiesc. Deci banii sunt dusi demult. Ori CASMB mi le considera venituri in lipsa altor surse de venit si ma pun sa platesc cotizatia la asigurarile de sanatate pe ultimii5 ani+majorari+penalizari in jur de 60 000 de ron (adica vreo 600 de milioane de lei vechi), bani pe care desigur ca nu ii am si nici daca i-as avea nu mi se pare corect sau normal sa-i platesc pentru ceva ce nu am beneficiat, intrucat nu numai in ultimii 5 ani pusi in discutie cand nu am avut medic de familie dar nici in ultimii 15 ani nu am folosit sistemul sanitar de stat care este intr-un colaps total cu servicii proaste si mecici prost platiti care se razbuna pe pacienti cerandu-le spaga. Cand am avut nevoie de asistenta medicala m-am adresat clinicilor private si am platit serviciile medicale.
Daca obligativitatea de a plati contributie la fondul de sanatate din momentul in care iti faci PFA il pot intelege, nu pot intelege DELOC cum sa-mi ceara sa platesc din urma pentru ceva ce nu imi doresc, nu am nevoie si mai ales nu am beneficiat. Ma simt efectiv batjocorita de Legea Asigurarilor de sanatate pe care mi-au fluturat-o in fata angajatele de la ghiseu, si consider ca imi sunt incalcate drepturile mele de om, de libertatea de a alege ce serviciu medical doresc, de libertatea de a-mi purta singura de grija si nu de a “veghea” statul la starea mea de sanatate sau bunastare.
Ce pot face in acest caz? Nu am inteles care este articolul de lege in care este prevazut ca daca nu am alte venituri atunci veniturile obtinute in urma vanzarii unui imobil este baza de calcul pentru stabilirea cotizatiei la fondul de sanatate? Unde pot cere ajutor pentru a mi se face dreptate?
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 08:51, 7 Iunie 2012
Toate detaliile privind obligativitatea platii asigurarilor sociale de sanatate le gasiti in Legea 95/2006 incepand cu art.211.
[ link extern ]
precum si codul fiscal
[ link extern ]
Incercati sa ajungeti cu Casa la o intelegere, deoarece din 1 iulie Anaful preia gestionarea acestora si nu stiu cat de intelegatori sunt acestia.
In instanta veti pierde, legea este aplicabila de 5 ani, necunosterea legii nu exonereaza obligatia dvs.
Cristina citeste si subiectul de mai jos, situatie asemanatoare: www.avocatnet.ro/content/for...
Cele 3 imobile vandute au fost cumva construite in regie proprie si s-a considerat ca au fost vandute ca locuinte noi? Daca v-au considerat dezvoltator imobiliar vanzarea imobilelor s-ar incadra la litera f, alte venituri.
La cei 60.000 RON cred ca cel mai bine ar fi sa va informati superficial aici dupa care sa "aprofundati" problema cu un avocat
Foloseste si butonul Cauta de sus, vezi daca gasesti ceva util (cauta CAS vanzare imobil)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinte care atesta plata cass irmapaladin irmapaladin Sunt angajat cu carte de munca la stat(unde mi se opresc contributiile din salariu) si am un cmi(nu confundati cu pfa,va rog!!!)=cabinet medical individual.Am ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa am contract de asigurare sanatate cu casmb? eugenia2 eugenia2 sunt casnica, venitul meu vine din cedarea folosintei bunurilor, nu am contract de asigurare de sanatate, nu platesc contributii si evident nu beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Pot fi scutita ce plata datoriei casmb ? aristide.elena aristide.elena Salut ! Am de plata la ANAF suma de 1100 lei in care intra si dobanzile. Este reclamata de CASMB pt asigurari de sanatate, incepand din 2011. Eu nu am avut ... (vezi toată discuția)