avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... este obligatoriu sa am contract de asigurare sanatate ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

este obligatoriu sa am contract de asigurare sanatate cu CASMB?

sunt casnica, venitul meu vine din cedarea folosintei bunurilor, nu am contract de asigurare de sanatate, nu platesc contributii si evident nu beneficiez de asistenta medicala si nici nu o cer, nefiind inregistrata la nici un medic de familie, am asigurare de sanatate la un asigurator privat de la care beneficiez de servicii.Ma intereseaza daca sunt cumva obligata de vreo lege sa imi fac contract de asigurare la stat(CASMB) si sa platesc contributii:( Multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 09:54, 9 Iulie 2012
Da, este obligatoriu conform art. 215 in legea 95/2006, Legea asigurarilor sociale de sanatate.
Contractul si contributiile sunt2 lucruri diferite. De aceea intrebarea dvs are 2 raspunsuri.

Nu sunteti obligata sa incheiati contract de asigurare cu CASMB
Sunteti obligata sa platiti contributiile la sanatate pentru veniturile obtinute, prin efectul legii mai sus mentionate.
daca merg maine (ipotetic) sa inchei un contract de asigurare de sanatate si sa incep sa platesc contributiile, voi fi obligata sa platesc si retroactiv? si de cand anume?:stunned:
De la 1 iulie trebuie sa va adresati la sectia financiara de care apartineti, pentru plata contributiei aferente cedarii folosintei bunurilor.
eugenia2 a scris:

daca merg maine (ipotetic) sa inchei un contract de asigurare de sanatate si sa incep sa platesc contributiile, voi fi obligata sa platesc si retroactiv? si de cand anume?:stunned:

In cazul dvs nu e vorba de retroactivitate, veti plati contributiile pe care trebuia sa le platiti si nu le-ati platiti - sunt doar "restante" neplatite, nu se pune problema de retroactivitate.

De cand ? - de cand ati inceput sa obtineti aceste venituri; cu maxim 5 ani in urma (perioada de prescriptie este de 5 ani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa- contributia la sanatate cristinasim1409 cristinasim1409 Daca am contract de munca la o societate comerciala(sunt angajata) si mi-am facut si un PFA in februarie anul acesta, mai am obligatia sa ma inregistrez si sa ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate de 5,5% din venitul obtinut din vanzarea unei locuinte? hellen09 hellen09 Anul trecut, in noiembrie, am vandut o locuinta. Pentru plata contributiei la sanatate, ca persoana fara venit, in luna mai 2011,mi s-a cerut o adeverinta de ... (vezi toată discuția)
Impozit la casmb - ctr inchiriere VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)