avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinte care atesta plata CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinte care atesta plata CASS

Sunt angajat cu carte de munca la stat(unde mi se opresc contributiile din salariu) si am un cmi(nu confundati cu pfa,va rog!!!)=cabinet medical individual.Am stat la coada la casmb 5 ore,ca sa platesc contributiile si pentru venitul meu din aceasta activitate independenta.Doamna de la ghiseu mi-a zis ca trebuie sa aduc adeverinte ca am platit pe ultimii 5 ani contributia la sanatate.Repet ,eu am mers sa platesc contributia strict pentru cabinetul meu,pentru ca eu ca persoana fizica sunt angajata cu carte de munca de peste 10 anisi normal ca mi se retin contributii.
Dar baza de date sa vada ca am platit nu au?Eu cartea de munca nu o pot cere de la angajator,atunci cum arat eu ca am platit,aduc fluturasii de salariu?Mi se pare ca e un abuz,nu?Atata timp cat eu vin pentru activitatea mea independenta tu ma intrebi si de ultimii 5 ani in alta functie,la alt loc de munca.
Si cred ca ei nu mai au la casmb nici un fel de baza de date,de cand li s-a blocat programul.Pentru ca altfel nu ar cere atatea acte.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 11:24, 11 Martie 2011
1. In situatia data CASMB trebuie sa verifice pe baza CNP al dvs. daca sunteti asigurata in perioada respectiva.
2. CASMB trebuie sa dovedeasca faptul ca nu ati platit deoarece ea are evidenta. Dvs. ar trebui sa duceti de la angajator toate ordinele de plata pe 5 ani!?
3. O solutie ar fi, poate, sa cereti angajatorului o adeverinta in care sa se specifice ca acesta a platit CASS pentru dvs. in ultimii 5 ani.
Sunteti intr-o confuzie care cred ca a plecat de la doamna de la ghiseu care poate nu s-a exprimat bine sau a d-nei doctor care nemultumita ca a stat la o coada imensa pentru a plati contributiile nu a inteles situatia in fapt.
Pentru ca orice casa de asigurari de sanatate sa verifice daca pe ultimii 5 ani ai platit contributiile de sanatate trebuie sa aiba de la Administratia financiara toate veniturile impozabile pe ultimii 5 ani a contribuabilului, perioada de prescriptie fiscala conform codului de procedura fiscala.Casa de asigurari nu are cum sa aiba o baza de date a veniturilor impozabile,mai ales in situatia in care multi angajatori nu depun declaratiile lunare cu angajatii, nu transmit date importante incat sa fie o evidenta clara.
Inca ceva, situatia d-nei doctor nu are legatura cu SIUI care cum spune si dansa are intreruperi de functionare.Nimeni nu spune ca SIUI este la cote optime de functionare, insa sa nu dam vina pe acest sistem pentru faptul ca nu dorim sa ne informam despre regelmentarile in sistemul asigurarilor sociale si modalitatea de a le respecta inainte de a acuza o institutie,mai ales pe un forum public.
Ne dorim democratie, dar noi ce facem sa respectam statul de drept pentru a progresa?
Nu de la angajator trebuie doamna sa aduca adeverinte, mai ales in situatia in care a fost in raporturi de munca cu mai multi angajatori, ci de la Administratia financiara, unde se vede clar acolo,ce venit a avut, ce contributii s-au platit, etc.
Doamna doctor stie bine ca daca nu este cu platile la zi la contributii, pe ultimii 5 ani nu poate participa la o noua contractare pentru CMI,fiind conditie de eligibilitate, iar faptul ca se solicita adeverinte pe ultimii 5 ani nu este o conditie a CASMB ci a codului de procedura ficala si a Legii 95/2006 cu modificari si completarile ulterioare.
Intr-adevar, si mie mi s-a solicitat aceasta dovada de la Administratia Financiara. Cred totusi ca atat timp cat exista institutii cu baze de date ar putea sa existe si comunicare intre ele, iar contribuabilul onest nu trebuie umilit in fel si chip la diverse ghisee pentru simplul fapt ca vrea sa-si plateasca darile! Oare timpul nostru nu are valoare?
Iar programul SIUI este o investitie uriasa din bani publici care nu-si justifica pretul, ii incurca pe practicieni, favorizeaza neplata consultatiiilor ( si asa insuficienta) din motive "tehnice" (programul nu accepta un anume CNP, sau considera ca pensionarii sau bebelusii sub 1 an sunt neasigurati, etc)
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
butterfly_1976, utilizator
Ne dorim cu totii un sistem informatic performant, birocratie putina, respect fata de contribuabil.Sa speram ca vom ajunge sa traim si acele vremuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea cardului european de sanatate ceass pentru persoane coasigurate sau fara venituri cyan cyan am o nelamurire legata de documentele necesare ptr obtinerea cardului european de sanatate CEASS. eu sunt asigurat ca si salariat, sotia este coasigurat ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala in perioada studiilor - emitere card de sanatate cosminnn cosminnn Buna ziua, Am o nelamurire in ceea ce priveste emiterea cardului european de sanatate. Am fost pentru a-mi depune actele necesare emiterii cardului...doamna ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratii casmb + plata contributie online ciuc143 ciuc143 Salut, am fost ieri la noul sediu din Ghe Titeica (Bucuresti) pentru a plati contributia la CASMB. Nu mi-a venit sa cred ochilor ce coada era. Eu nu am mai ... (vezi toată discuția)