avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Activitate bisisica

Activitate bisisica

Răspuns la discuția Datele din cartea de imobil
Buna dimineata,
Legea nu distinge daca sa fie barat sau nu. :) Si unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie. Parca asa era un principiu din drept?! sau ma insel?!
Deci il voi depune barat pana la proba contrarie.
La asociatie imi cere sa dovedesc ca eu sunt cumparatorul si ca am cumparat proprietatea respectiva si ca are m2 aia (pe care oricum ii are deja inscrisi de la vechiul proprietar....ca nu o fi plecat ala cu m2 in spinare...whatever).
Ma deranjeaza sa dau date financiare catre o "institutie" care stiu ca poate rasufla la colt de bloc. Cat platesc eu pe m2 de casa e doar problema mea si nu a intreg condominiului.
Ca aceleasi hartii (copii dupa c-v si CI) le depui peste tot: lumina, gaze, primarie, impozite, dar cel putin acolo e gramada mare si institutia mamut si sansele sunt infime sa "rasufle". :)
Parerea mea.
Răspuns la discuția Datele din cartea de imobil
Am cumparat si eu un apartament si m-am lovit de aceeasi solicitare a asociatiei de proprietari: sa depun copie dupa C-v si copii dupa CI.
Mi se pare putin ciudat...in contractul ala sunt si date financiare care nu cred ca pasioneaza pe altcineva decat pe mine si pe banca.
Stiu ca scrie pe undeva prin niste norme de aplicare, cred ca e vorba de HG 1588/2007, art 12, lit B, pct g ptr L 230/2007....
Oricum o sa ajung sa il depun, dar am barat datele financiare. Deabia astept sa faca gat cei de la asociatie, ca le cer temeiul legal pentru care le trebuie si datele financiare X-(
"Art. 12
Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari;
b) să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari, dacă au capacitatea deplină de exerciţiu;
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;
e) să folosească părţile comune de construcţii şi instalaţii ale condominiului conform destinaţiei pentru care au fost construite;
f) să îşi închirieze proprietatea, fără a fi afectate exercitarea drepturilor şi îndeplinirea responsabilităţilor legate de asociaţia de proprietari.
B. Obligaţii:
a) să menţină în bune condiţii proprietatea individuală, apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu;
b) să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar şi justificat să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz, conform prevederilor din statutul asociaţiei de proprietari;
c) să contribuie la constituirea mijloacelor băneşti şi materiale ale asociaţiei de proprietari şi să achite în termenul stabilit cota de contribuţie care le revine în cadrul cheltuielilor asociaţiei de proprietari;
d) să ia măsuri, în cadrul asociaţiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea termică, precum şi pentru creşterea performanţei energetice a clădirii, după caz, potrivit prevederilor legale, şi să achite cota-parte din costurile aferente. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri. În clădirile afectate de seisme, proprietarii au obligaţia de a lua de urgenţă măsuri pentru consolidare, conform prevederilor legale în vigoare; lucrările de reparaţii, intervenţii etc. se vor executa cu personal autorizat, potrivit legii;
e) să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, dacă ei sau alte persoane care acţionează în numele lor au provocat daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu;
f) la înstrăinarea proprietăţii, să transmită toate obligaţiile către dobânditor, inclusiv cele cu privire la sumele de plată către asociaţia de proprietari existente la data tranzacţiei, precum şi orice alte informaţii relevante sau având consecinţe asupra drepturilor şi obligaţiilor privitoare la proprietatea care este înstrăinată;
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;
h) să modifice instalaţiile de distribuţie a utilităţilor în interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu numai în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilităţii, în care se arată efectele modificării instalaţiei respective. Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotărî asupra efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice şi a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic menţionat;
i) nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv


Detalii: [ link extern ] "
Răspuns la discuția Revisal - noi vs ITM
Inchiderea asta nu o mai (re)activezi decat cu hotarare judecatoreasca, ceea ce nu este cazul.

Poate nu am fost explicita.

A existat un CUI al firmei mama, pe care s-au facut o parte din angajari.
La un moment dat, se infiinteza punctul de lucru. Se preiau angajatii de la firma mama si se trec pe punctul de lucru. Se face AA prin care oamenii sunt transferati pe pct de lucru si li se renumeroteza CIM (artificiu pentru introducerea in revisal a noilor angajati).Urmeaza depunerea la ITM a documentelor, ITM ne da un alt user si parola.
Urmeaza diverse modificari ale contractelor.
Apoi, la un alt moment dat, punctul de lucru devine sucursala. Singurul care se modifica este CUI (pentru plata salariilor). Se face modificare datelor angajatorului din revisal cu instiintarea ITM-ului.
Sfarsit (?)
Acum s-a schimbat doar denumirea companiei mama si implicit si a noastra.
Mi-e ca daca mai umblam inca o data la modificare data angajator mai adaugam un alt contract (fictiv) la cel deja existent la ITM.

Cum fac sa dispara primul contract activ fictiv (de pe punctul de lucru), care apare activ DOAR in inregistrarile ITM? Asta e intrebarea.
N-am avut niciun fel de erori in transmitere niciodata. La noi totul e OK. Daca nu veneau oamenii cu vechimea pentru credite (sa le trecem vechimea totala pe adeverinte) nici nu stiam de problema. ITM-ul nu s-a sesizat.
Răspuns la discuția Revisal - noi vs ITM
freeelis a scris:

Nu exista transfer in Codul Muncii si nici in REVISAL.


Poti sa inchizi cu "Alte temeiuri" si la explicatii treci art 173, al. 1
Răspuns la discuția Revisal - noi vs ITM
freeelis a scris:


- Cesionarul – in cazul dvs sucursala - :
In acest caz, Sucursala trebuie sa acceseze modulul Salariati al aplicatiei Revisal, urmand sa introduca datele angajatului, iar apoi va completa datele contractuale in vigoare la data transferului. Toate datele se preiau din contractul existent care a fost transferat noului angajator (inclusiv numarul si data contractului), cu exceptia datei angajarii. Aici in campul „Data incepere activitate” se va trece data la care s-a decis modificarea statutului juridic.

Mentionez ca , contractele de munca nu inceteaza, aceasta reprezinta o solutie pentru a evidentia in Revisal transferul salariatilor la punctul de lucru la sucursala.


Nu stiu daca asta ar fi solutia.

Daca dau transfer (pentru ca am avut caz de transfer la alta entitate juridica a firmei), la mine va figura angajat inchis. CIM se inchide.
Ce sa mai transfer? N-am buton de transfer al contractului in aplicatie.
Daca inchid si deschid CIM, va trebui in spate sa am si hartiile doveditoare: decizie de incetare si un nou CIM cu actele aferente, ca sa fie treaba corecta.

Noi acum am observat ca la ITM figureaza 2 contracte active.
Ca sa ii inchid CIM de pe CUI vechi ar trebui sa accesez baza de date veche de la momentul respectiv. Si sa zicem ca o am salvata pe undeva.
Unde o incarc? Pe un alt calculator? Alt reges?

E o situatie incalcita, la care ITM nu a oferit decat solutia de mai sus in momentul in care ne-am dus cu solicitarea. "Mi s-a spus ca este suficient sa facem o adresa catre ei ( care se poate face si prin posta cu confirmare de primire ), insotita de documentele justificative ( certificat de inregistrare fiscala), sa facem modificare pe angajator in REVISAL cu noul statut si sa trimitem datele catre ei, pe internet pe adresa [ link extern ] /,"

Deci? Cum sa procedez?
Ca la mine in sistem totul e OK, toti angajatii figureaza cu 1 CIM activ.


Later Edit:
Am intrat pe un contract care l-am inchis prin transfer - alte temei. Si singura modalitate de repunere in ACTV e prin hot judecatoareasca.
Deci si varianta asta nu e viabila.
Răspuns la discuția Revisal - noi vs ITM
Poti , te rog, sa imi dai si un temei pentru acest lucru?
Si cum faci tehnic chestia asta?
Pentru ca la mine in sistem totul e ok.
Am observat din intamplare acest lucru, cand au venit oamenii cu hartia de la ITM in care figurau cu 2 contracte active. Problema este in informatia de la ITM, aparand 2 contracte active ( unul pe CUI -ul vechi, celalalt pe CUI-ul nou)

Iar ca si procedura am facut astfel:

Dupa schimbarea statutului juridic ( din" punct de lucru" in "sucursala") am sunat la ITM ptr. a intreba care este procedura in astfel de situatie.

Mi s-a spus ca este suficient sa facem o adresa catre ei ( care se poate face si prin posta cu confirmare de primire ), insotita de documentele justificative ( certificat de inregistrare fiscala), sa facem modificare pe angajator in REVISAL cu noul statut si sa trimitem datele catre ei, pe internet pe adresa [ link extern ] /,

Pentru mai multa siguranta am mers personal la sediul ITM , unde am depus aceasta adresa, cu modicarea facuta ( baza de date am avut-o pe stick), unde am primit nr. de inregistrare si am primit o noua parola si un nou utilizator.

Astfel ca la noi, in aplicatia locala nu avem nici o problema legata de contractul unui salariat. Schimband-se CUI-ul, salariatii apar la noi cu un singur contract activ de la inceput la sfasit pe noul CUI.


Mentionez ca in cartile de munca nu se facea niciun fel de astfel de modificare. Doar se punea stampila cu noua denumire/modificare si la explicatii se trecea decizia nr... si cam atat.
Nu se inchidea si nu se deschidea nimic.

Salutare.

Va aduc si eu in atentie o problema a acestui soft minunat.

Speta:
O persoana vine se angajeaza pe punctul de lucru, adica pe un CUI, sa zicem 1234.
Intre timp, punctul de lucru se transforma in sucursala. Apare un alt CUI - 5678.
ITM este anuntat de schimbare, ne genereaza o alta parola si utilizator pentru sistemul REGES.
Noi aici am trimis toate datele, la noi in sistem figureaza totul OK.

Omul are nevoie de credit. Se duce sa reconstituie vechimea de la ITM si primeste un documentul, unde figureaza cu 2 contracte active. Unul pe punctul de lucru (punct de lucru al carui CUI tehnic nu mai este valabil ) si altul pe sucursala.

Idea e ca omul are 2 contracte active (dintre care 1 este fictiv).

Intreb ca mai avem inca o astfel de miscare de trupe in perioada urmatoare (schimbarea sediului si a denumirii firmei mama) si atunci o sa apara un al treilea contract (?) (1 bun si 2 fictive)
Cel fictiv trebuie inchis? Da sau Nu? Si cum trebuie facuta aceasta miscare?
Cu decizie de incetare? Cu act aditional de transfer (dar nu prea merge ca e doar o schimbare de statut juridic)?

Multumesc.

Astept un raspuns.