avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datele din cartea de imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datele din cartea de imobil

Buna seara. Deoarece propietarii, nu raspund solicitarii presedintelui de prezentare a cartii de identitate sau copie dupa contractul de dobandire a apartamentului, ptr. actualizare date in cartea de imobil, de unde se pot obtine aceste informatii? Sii, daca in locul rubricilor ,,locul de munca" si ,,numele parintilor" pot trece CNP-ul si nr. actului de dobandire (sau, a contractului de inchiriere)? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:27, 15 Septembrie 2015
In cartea de imobil se inscriu datele de identitate a persoanei, nu actele de dobandire a proprietatii, respectiv datele din CI, indiferent ca sunt proprietari sau chiriasi.
Rubricile - loc de munca si numele parintilor - sunt caduce si nu se mai completeaza.
E suficient sa fie inscrise CNP-ul si data intrarii in imobil.

Acte de dobandire a proprietatii - contract vanzare-cumparare, donatie, mostenire - se inscriu in acordul de asociere daca proprietarii doresc sa se inscrie in asociatia de proprietari.
gera905 a scris:
...propietarii, nu raspund solicitarii presedintelui de prezentare a cartii de identitate sau copie dupa contractul de dobandire a apartamentului...

Nu raspund astazi, maine... dar timpul le rezolva pe toate si se va ivi pentru fiecare prilejul cand vor fi nevoiti sa respecte legea.
Unii vor intelege si vor prezenta cele solicitate de presedinte de buna voie. Altii vor avea nevoie de o adeverinta, de un inscris, de un acord al asociatiei pentru ceva, ocazie cu care pot fi "stimulati" sa raspunda si solicitarii de a prezenta CI, datele tuturor persoanelor ce locuiesc in apartament si copiile actelor de proprietate.
Daca e o urgenta, presedintele poate solicita de la OCPI extras de carte funciara dar costa iar costurile se suporta de cei ce nu aduc la asociatie actele de proprietate.

Sunt presedinte de asociatie si am experimentat si eu aceiasi situatie pt mai multe luni. Luna trecuta am luat o hotarare in Comitetul Executiv de a percepe de 50 lei/luna penalitati pt toti proprietarii care nu ptrexinta la administrator Cartea de Identitate si Contractul de Dobandire.
Am reusit intr-o luna ce nu am reusit pana acum adica un procent de 75% ditre proprietari au prezentat date complete Sunt sigura ca dupe aplicarea primei penalitati vom avea 100% din date complete.
Iar dupa parerea mea si Contractul de Dobandire cat si contracxtele de inchiriere/comodat sunt extrem de importante chiar daca nu sunt cerute de Cartea de Imobil Sunt importante nu numai pt membrii asociatiei ci PT TOTI PROPRIETARII DIN CONDOMINIUM- pt ca este foarte important pt conducerea asociatiei si administratie sa cunoasca in amanunt statutul tuturor locatarilor *care sunt proprietari, chiriasi, locatari cu uzufruct viager,locatari cu contracte de comodat etc In acest fel se pot identifica mult mai usor cei care locuiesc ilegal in condominium.
Presedintele asociatiei poate solicita la Biroul de Carte Funciara pe langa Judecatoria sectorului respoectiv un EXTRAS DE CARTE FUNCIARA COLECTIIVA unde se pot vedea proprietarii intabulati (si se mentioneaza numele, provenienta proprietatii , eventuale sarcibni, ipoteci sau privilegii imobiliare sau uzufruct viager, si suprafata utila si cota indiviza a fiecarui apartament intrabulat). Este util dar nu si sufiiceint intrucat nu toate apartamentele sunt intabulate.
Oricum, din toate aceste date se poate constutui o baza de date foarte utila.
Consider o prostie sa dai copie dupa contractul casei la Administratia blocului, ce trebuie sa stie toata lumea datele mele din acel contract. Consider ca o copie dupa buletin e suficient. Eu personal nu am dat acest contract si nu o sa l dau. Sa dai 50 lei penalizare pentru un drep de cofidentialitate al fiecarui propietar, consider un abuz.
Daca cititi legislatia poate ca nu vi se mai pare o prostie sa depuneti la asociatie copia actului de proprietate.
HG 1588/2007 prevede:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
B. Obligaţii:
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;

Infiintarea unei asociatii de proprietari se face prin acordul proprieatrilor iar acest acord de asociere are la baza mai multe inscrisuri, documente, printre care si actul de proprietate in copie.

Alte discuții în legătură

Presedintele imi cere contractul si viza de flotant alopici2005 alopici2005 buna ziua am si eu o intrebare : trebuie sa prezint contractul de inchiriere si viza de flotant presedintelui de asociatie pt un apartament inchiriat ? ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc sapphy21 sapphy21 buna ziua sunt chirias la stat , si din 5 in 5 ani se face prelungire de contract. Pentru a face aceasta prelungire am nevoie de niste acte printre care ... (vezi toată discuția)
Asociatia are nevoie de informatii despre locatari Costica33 Costica33 Pentru completarea cartii de imobil si evidenta proprietarilor din bloc, a chiriasilor, am cerut prin avizier copii dupa actele de proprietate, prima pagina ... (vezi toată discuția)