avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Activitate raduandrei_75

Activitate raduandrei_75

Am inteles. Multumesc frumos Gi-Jane2
Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic.
Situatia mea, mai exact, este:
- sunt divortat de 3 ani, prin hotararea de divort programul de vizitare in care fata pe care o avem de 9 ani vine la mine este un weekend, de vineri ora 16 pana duminica ora 16, odata la 2 saptamani
- fetita a avut probleme de sanatate la nastere, a fost operata in primele zile de viata, si aceste probleme persista; in urma divortului, fosta sotie nu a mai dus-o la medic specialist, decat la medicul de familie, si a tratat-o constant ca pe niste simple raceli sau infectii urinare usoare, cu antibiotice si altele
- fetita cand vine la mine acuza dureri si probleme de mers, care comunicate de mine mamei, nu sunt recunoscute, spunand ca: "e doar in capul tau, fata nu are nimic, face infectii doar cand vine la tine, ca nu ai grija sa fie wc-ul curat, etc, etc
- in ultima saptamana nu a fost la scoala, mama nu mai raspunde deloc la telefon, pot vorbi doar cu fata pe telefonul ei, iar fata pur si simplu nu mai stie ce trebuie sa zica, ii e teama sa recunoasca ca o doare.
Eu vrea doar sa mearga cu fetita la un medic specialist, la un consult si o investigatie amanuntita. Cand reuseam sa comunic cat de cat, i-am spus ca vrea sa o duc eu la medic, in caz ca ea nu poate, sau sa mergem amandoi, sau sa mearga doar ea si eu sa contribui cu ce parte financiara ar reveni mie, numai sa mearga odata la medic.
Am fost si la medicul de familie la care e inscrisa fata, am explicat problema, medicul a fost amabil dar mi-a explicat ca nu imi poate da dosarul medical decat cu un ordin judecatoresc, totusi mi-a facut o trimitere catre un medic urolog, in urma descrierii simptomelor fetei.
Toata lumea spune sa incerc sa gasesc o cale de comunicare si nu intelege cum o mama nu vrea sa mearga cu copilul la medic.
Problema, eu cred ca e de incapatanare si sa imi arate ca face doar ce vrea ea. Dar aici copilul sufera si se poate ajunge, Doamne fereste, la lucruri care o pot mutila pe viata daca nu sunt tratate.
Concluzia: ce pot sa fac cat mai legal si corect, pt a putea duce copilul la medic, incat sa evit cat mai mult traumatizarea copilului?
Multumesc anticipat pt interesul acordat acestui caz.
interesanta ideea. practic eu trebuie sa gasesc un cumparator dispus sa plateasca o rata de 450 chf/luna (sau convertit in lei). Creditul este pe inca 30 de ani. Daca cumparatorul nu se incadreaza ca varsta de exemplu, la banca, acestia vor fi de acord sa predea creditul noului cumparatori? Soldul este de 60000 chf, in cazul in care va fi achitat maine. In rest, calculand cu 450 chf/luna, rezulta: 450*12luni*30ani=162000 chf.
Chiar si asa, exista o posibilitate legala acceptata de banca pentru un asemenea transfer de credite?
Cam ce conditii ar trebui sa indeplineasca noul creditor? (salar, varsta, garantii - ca apartamentul nu mai poate constitui singur garantie pt creditul de 60000 atat timp cat el valoreaza maxim 40000 la valoarea pietii)
deci? in concluzie? care ar fi varianta cea mai avantajoasa?
Pentru ca, cum ati spus, sa gasesc pe cineva sa preia ratele in lei, este foarte dificil. Apartamentul valoreaza 40000 chf iar soldul creditului este de 60000.
Exista solutia sa gasesc un cumparator cu 40000 chf iar banca sa imi acorde un credit fara ipoteca pe restul de 20000, cu o rata care sa nu depaseasca 1/3 din venituri?
Multumesc Gi-Jane2 pt raspuns.
O noua intrebare:
- lucrez in vanzari, salariul fix net este de 1400. La acest fix se mai adauga bonusuri variabile incat ajung la 2000. Care suma se ia in calcul? 1400 sau 2000? Daca intr-o luna totalul e de 2500 poprirea se va face automat pe 1/3 * 2500 = 825?
- poprirea se aplica si asupra diurnelor platite in deplasari?
- poprirea se face din contul bancar? sau firma se obliga sa vireze in contul bancii 1/3 din venit?
- daca spre exemplu firma imi vireaza in contul de salarii 800 lei, suplimentar fata de salariu, reprezentand deconturi (cazare, diurna, spalat masina, rechizite, etc), si aceasta suma va intra in popriri? Este un articol care precizeaza aspectul asta?
Alte intrebari:
a. aceste popriri continua pana la terminarea creditului? sau este o perioada de prescriere?
b. in cazul cand va fi data acea lege prin care dupa executarea silita a bunului cu care s-a garantat imprumutul, nu va mai fi nici un fel de urmarire, intrebarea mea e: la momentul respectiv, la mine, care mi se fac popriri pe salar, vor inceta aceste popriri? Mai exact, legea va putea fi aplicata si in cazurile mai vechi? Daca da, exista vreo sansa sa se recupereze acele popriri retroactiv?
c. prin aceste executari silite voi fi declarat rau platnic?
d. in cazul primirii unei mosteniri, aceasta va fi executata pentru recuperarea restantelor creditului executat?
Multumesc u.b.i.k pentru raspunsul extrem de documentat. In continuare as avea cateva intrebari in cazul unui exemplu numeric concret:
1. in cazul meu, venit de 2000 ron/luna, pensie alimentara 500 ron/luna, cat reprezinta suma de pe poprire?
2. in cazul fostei sotii (luand exemplu rational de mai sus cu 30000 euro valoarea apart, si 35000 ipoteca, deci neexecutarea acestui imobil), cat este poprirea aplicata ei. Mai exact:
- venit de 2000 ron, rata de 900 ron, cat va reprezenta poprirea?
O alta intrebare:
3. Sotia poate cere in instanta partajul prin care apartamentul comun sa revina doar mie (practic datoria de la acest apartament)? Tribunalul poate acorda acest partaj, luand in considerare faptul ca are un copil de intretinut si o rata la apartamentul actual?
Astept raspuns. Multumesc.
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri competente (eventual cu numarul articolului din codul civil) la situatia mea.
Mai exact, sunt divortat de 3 ani, si impreuna cu fosta sotie avem un credit ipotecar de cca 60000 chf, pe care initial mi l-am asumat doar eu, eu ramanand in apartament, ea ulterior divortului a reusit sa faca un alt credit ipotecar doar pe numele ei pt un apartament mai mic unde locuieste acum impreuna cu copilul nostru.
In ultimii 3 ani toate cheltuielile cu acest credit si cu apartamentul nostru le-am suportat doar eu.
Din pacate, rata a depasit cu mult posibilitatile mele de plata si nu voi mai continua plata ratelor, fiind dispus la pierderea bunului ipotecat.
Din ce am inteles pasii urmatori vor fi:
- executarea imobilului de catre banca (vinderea la licitatie, probabil in maxim 35000 chf)
- urmarirea executarii tuturor bunurilor pt recuperarea diferentei (25000 chf)
In cazul meu, nu mai am alte bunuri, deci se va aplica poprirea din salar.
Intrebarile mele sunt:
- dintr-un salar de 2000 ron, avand obligativitatea de plata a pensiei alimentare (25%=500 ron), care este poprirea maxima ce o poate aplica banca? (30% din 1500?)
- in cazul fostei sotii, vor trece la executarea noului apartament obtinut cu credit ipotecar la alta banca, sau ii vor face la fel popriri pe salar, din care vor scade rata celui de al doilea credit (intelesesem ca la 2 credite, poprirea e in maxim 50% din salar, adica rata ei si cu poprirea sa nu depaseasca jumate din salar. Am inteles eu bine ??)
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru interesul acordat acestui subiect.
multumesc pt raspunsul promt
o sa incerc cat de curand varianta asta si o sa va tin la curent cu evolutia cazului meu
Eu vorbesc efectiv de injumatatirea ratei de credit.



super interesant ce spuneti. cam care ar fi pasii de urmat pt a obtine aceasta reducere a ratei?
O solutie ar fi sa incercati sa va intelegeti cu banca. Sunt banci care au redus la jumatate ratele la creditele in franci, si banci care sunt obligate in Instanta sa restituie tot comisionul de risc incasat ilegal.

e interesant ce spuneti. problema e ca banca ne-a acordat acea reducere la aproape jumatate a ratei timp de 2 ani. Anul trecut a oprit aceasta reducere. Deocamdata banca nu stie oficial de divortul meu. Eu platesc constiincios ratele (cu eforturi mari) si nu am avut intarzieri mai mari de 10-15 zile.
Iar cei de la banca au fost foarte obtuzi legat de problema mea.
As vrea o solutie care sa ma poate amana macar pana o sa ajunga apartamentul la o valoare apropiata de creditul de rambursat