Am primit urmatorul raspuns de la un expert topograf. Il postez aici ca poate va avea si altul nevoie de acest raspuns. Din pacate se pare ca va trebui sa cer expertiza judiciara si cu ea sa incerc fie o mediere cu oficiul de cadastru fie sa-i dau in judecata.
La mine nu este vorba de suprapunere ci doar de o repozitionare, dar din ce mi s-a spus intregul cartier de case apare inca pe harta digitala ca fiind un singur teren, cel de dinainte de dezmembrare. Raspunsul este mai jos:
In principiu, s-ar putea face o lucrare de intabulare pe gardurile existente, persoana autorizata specifica in memoriu ca exista o suprapunere si se procedeaza conform prevederilor art. 116 din ord. 700/ 2014
Art. 116. (1) Suprapunerea virtuală există doar în baza de date grafică a oficiului teritorial, imobilul nefiind afectat de suprapunere în teren şi este generată de erori de măsurare, prelucrare a datelor şi integrare în baza de date.
(2) Suprapunerea virtuală se soluţionează prin operaţiunea de repoziţionare.
(3) Dacă documentaţia de repoziţionare nu este realizată de către persoana autorizată în termenul stabilit de inspector, din motive nejustificate, aceasta este sancţionată conform prezentului regulament.
(4) Dacă rectificarea coordonatelor imobilului implică modificarea suprafeţei cu un procent care depăşeşte +/- 2%, persoana autorizată întocmeşte documentaţia de actualizare informaţii tehnice.
(5) Dacă la întocmirea documentaţiei de actualizare informaţii tehnice, proprietarul imobilului poziţionat greşit refuză să îşi exprime acordul sau nu este găsit, persoana autorizată dă o declaraţie cu privire la aceste aspecte, în termenul stabilit de inspector. În baza declaraţiei persoanei autorizate şi a referatului de constatare întocmit de inspector, aprobat de inginerul şef, inspectorul completează fişierul .cpxml din baza de date cu precizarea, la rubrica Menţiuni, “Imobil înregistrat în planul cadastral fără formă şi localizare corectă”. Această menţiune se va face şi pe planul de 48 amplasament şi delimitare din arhiva oficiului teritorial şi nu constituie piedică la recepţia altei documentaţii cadastrale poziţionate corect.
(6) Referatul de constatare descrie suprapunerea virtuală, se înregistrează în registrul general de intrare, are anexate documentele menţionate anterior şi se transmite serviciului de publicitate imobiliară în vederea emiterii încheierii de carte funciară, care se comunică părţilor.
Din pacate acest articol este aplicat neunitar in tara si - la acelasi OCPI - de diversi inspectori.
Daca suprapunerea e considerata a fi reala se poate rezolva situatia doar adresandu-va instantei care va numi un expert judiciar.