avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Activitate raduflor2002

Activitate raduflor2002

Am primit urmatorul raspuns de la un expert topograf. Il postez aici ca poate va avea si altul nevoie de acest raspuns. Din pacate se pare ca va trebui sa cer expertiza judiciara si cu ea sa incerc fie o mediere cu oficiul de cadastru fie sa-i dau in judecata.
La mine nu este vorba de suprapunere ci doar de o repozitionare, dar din ce mi s-a spus intregul cartier de case apare inca pe harta digitala ca fiind un singur teren, cel de dinainte de dezmembrare. Raspunsul este mai jos:

In principiu, s-ar putea face o lucrare de intabulare pe gardurile existente, persoana autorizata specifica in memoriu ca exista o suprapunere si se procedeaza conform prevederilor art. 116 din ord. 700/ 2014

Art. 116. (1) Suprapunerea virtuală există doar în baza de date grafică a oficiului teritorial, imobilul nefiind afectat de suprapunere în teren şi este generată de erori de măsurare, prelucrare a datelor şi integrare în baza de date.
(2) Suprapunerea virtuală se soluţionează prin operaţiunea de repoziţionare.
(3) Dacă documentaţia de repoziţionare nu este realizată de către persoana autorizată în termenul stabilit de inspector, din motive nejustificate, aceasta este sancţionată conform prezentului regulament.
(4) Dacă rectificarea coordonatelor imobilului implică modificarea suprafeţei cu un procent care depăşeşte +/- 2%, persoana autorizată întocmeşte documentaţia de actualizare informaţii tehnice.
(5) Dacă la întocmirea documentaţiei de actualizare informaţii tehnice, proprietarul imobilului poziţionat greşit refuză să îşi exprime acordul sau nu este găsit, persoana autorizată dă o declaraţie cu privire la aceste aspecte, în termenul stabilit de inspector. În baza declaraţiei persoanei autorizate şi a referatului de constatare întocmit de inspector, aprobat de inginerul şef, inspectorul completează fişierul .cpxml din baza de date cu precizarea, la rubrica Menţiuni, “Imobil înregistrat în planul cadastral fără formă şi localizare corectă”. Această menţiune se va face şi pe planul de 48 amplasament şi delimitare din arhiva oficiului teritorial şi nu constituie piedică la recepţia altei documentaţii cadastrale poziţionate corect.
(6) Referatul de constatare descrie suprapunerea virtuală, se înregistrează în registrul general de intrare, are anexate documentele menţionate anterior şi se transmite serviciului de publicitate imobiliară în vederea emiterii încheierii de carte funciară, care se comunică părţilor.

Din pacate acest articol este aplicat neunitar in tara si - la acelasi OCPI - de diversi inspectori.

Daca suprapunerea e considerata a fi reala se poate rezolva situatia doar adresandu-va instantei care va numi un expert judiciar.
Buna ziua

Am cumparat un teren in 2012 pe care s-a construit o casa, cu toate actele legale, inclusiv ridicarea topografica, intabularea terenului, etc. Acum la intabularea imobilului in cartea funciara s-a gasit ca un colt de gard al vecinului (gard cu grosime de 20 cm) ar intra, dupa noile coordonate electronice, cu 20 cm in interiorul terenului meu. Pe partea cealalta se potriveste deoarece vecinul si-a construit un gard provizoriu din plasa cu grosime neglijabila si s-ar potrivi coordonata la limita. Pentru intabulare mi s-a cerut sa aduc de la vecin o declaratie ca este de acord cu imprejmuirea existenta, dupa care si-au dat seama ca este posibil ca toate curtile pe acea latura sa fie alunecate cu cate 20 cm si mi-au cerut sa fac un plan parcelar general pentru intreaga regiune care sa ateste ca toate curtile au suprafetele corecte. De jur imprejurul meu toate terenurile au deja constructii intabulate, doar curtea mea de la mijloc a ramas neintabulata. Planul parcelar de la dezmembrari este facut acum 10 ani, dar nu este electronic. Nu accepta sa ia situatia de fapt si nici nu inteleg ce s-ar castiga la final daca s-ar vedea ca intr-adevar toate curtile sunt "alunecate" pe o latura cu cate 20 cm. Ma indoiesc ca toti vecinii ar accepta demolarea si mutarea gardurilor plus reintabularea terenurilor pe noile coordonate. Plus ca la capetele tarlalei sunt alte terenuri, deci o alta "distractie". Am inteles ca este posibil ca aceasta diferenta sa vina de la modalitatea de masuratoare de acum 10 ani, cand nu se utilizau coordonatele GPS. Dar ma intreb de ce ar trebui sa platesc eu acest plan general, care ar costa o gramada de bani. Este vorba de cateva zeci de curti la care ar trebui masurate colturile de imprejmuire si verificate pentru fiecare daca se respecta sau nu coordonatele si suprafetele de la cadastru. Este legal sa se ceara asa ceva? Am inteles ca in 2009 s-a dat o lege prin care astfel de inconsistente se rezolva din oficiu de cei de la cadastru (rotirea terenurilor pana ajung sa se potriveasca cu planul lor electronic).
Va multumesc.
Multumesc pentru explicatii. Din cate inteleg, din punct de vedere legal este permis sa cumpar o astfel de casa care are CF-ul perfect valid, dar nu este actualizat cu o adresa valida. De asemenea banca va putea pune ipoteca de gradul 1, doar ca va trebui sa le cer sa se informeze la legistul propriu. De asemenea am inteles si ca pot teoretic invoca articolele 1073,1077-1079 din Codul civil pentru a muta responsabilitatea actualizarii actelor in grija firmei vanzatoare, fara a fi obligat sa platesc pentru acestea. Notarul pe care l-am contactat pentru o consultatie m-a sfatuit sa nu incep procedura de cumparare pana ce CF-ul nu reflecta noua adresa, dar acum sunt presat de firma vanzatoare si nu stiu cum sa procedez in continuare, din punct de vedere legal sa fiu acoperit.
Dar in acelasi timp ma tem ca noua adresa stradala nu va fi acordata prea curand (sau chiar deloc, strada ramanand a fi una privata, la fel ca multe altele ramase intr-un astfel de stadiu de ani de zile). Ori acest lucru ar insemna ca nu voi mai putea avea nici o actualizare a actelor personale, nici a actelor copilului care in curand va avea CI, nimic; voi fi probabil ca un homeless. Eu as dori sa pot amana cumpararea pana cand se va stabili daca adresa (numele strazii) se poate acorda sau nu, si daca nu sa imi pot primi avansul inapoi. Sau chiar sa imi cer acum banii inapoi si sa nu fiu nevoit sa mai astept 6-8 luni pana cand alocarea strazii ar deveni un fapt sau nu. La momentul semnarii precontractului nu am stiut ca adresa din CF nu e valabila, si nici nu s-a mentionat expres acest lucru. Nu imi permit sa-mi cumpar o casa fara adresa. Se poate obtine asa ceva, sunt indreptatit sa obtin o asfel de amanare invocand "minciuna prin omisiune" sau asa ceva, sau pur si simplu am "luat o teapa" si nu mai am ce face?
Va multumesc.
Sunt de acord cu cele pe care mi le-ati spus, dar stiu pe cineva care a semnat un contract de vanzare-cumparare in rate de la aceeasi firma, la o casa din acelasi lot, si care nu poate face o corectie in CF (suprafata si inscrierea topo este gresita) pana ce nu obtine o adresa. Ori asta ma duce pe mine cu gandul ca este totusi ceva acolo, dar nu ma pricep sa aflu de ce se poate teoretic modifica proprietarul (dupa cum scrieti mai sus) dar nu si altceva.
Buna ziua, am gasit o casa cu teren care are extrasul CF eliberat zilele trecute, dar in care se mentioneaza un nume de strada care nu mai exista, fara numar. La politie mi s-a spus ca intregul cartier este pe o strada care exista fizic, dar care nu exista in nici o evidenta. Probabil ca la data inscrierii in CF exista o propunere de strada, dar acum nu mai corespunde. Firma care vinde casele din acel cartier a depus o cerere de acceptare a donatiei strazii la primarie, dar nu s-a primit inca nici un raspuns. Intrebarea mea este urmatoarea: pot sa cumpar in siguranta aceasta casa si sa o folosesc pentru a pune ipoteca de gradul 1 pe ea la o banca in conditiile in care cei de la cartile funciare nu pot inca sa inregistreze nici o modificare pana nu are din nou o adresa valida? Este legal sa vinzi in aceste conditii? Nu ma refer daca se poate in Romania, unde se poate orice, ci daca e normal sa fie asa? La data la care am semnat un precontract de vanzare cumparare firma nu a mentionat ca CF-ul e pe o adresa care nu exista, iar acum ma forteaza sa semnez un act aditional de prelungire a primului cu inca 3 luni, sa-i mai dau niste bani si evident sa astept pana ce ei primesc un raspuns de la primarie. Probabil si sa sper ca raspunsul va fi pozitiv. Totodata ma oblig prin acest act aditional si sa actualizez toate actele pe cheltuiala mea. In caz contrar pierd banii pe care i-am dat ca garantie la semnarea precontractului initial. Mie mi se pare un abuz, dar nu sunt sigur daca exista vreo prevedere legala pe care s-o invoc pentru a forta firma fie sa-si rezolve actele pe cheltuiala proprie si sa prelungeasca durata precontractului cat e nevoie sa-si rezolve problemele, fie sa-mi restituie suma data ca garantie, deoarece nu este vina mea ca situatie este de asa natura ca nu pot cumpara casa, ci este a lor.
Va multumesc