avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Este legal sa se ceara crearea unui plan parcelar ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Este legal sa se ceara crearea unui plan parcelar general la intabularea unui teren?

Buna ziua

Am cumparat un teren in 2012 pe care s-a construit o casa, cu toate actele legale, inclusiv ridicarea topografica, intabularea terenului, etc. Acum la intabularea imobilului in cartea funciara s-a gasit ca un colt de gard al vecinului (gard cu grosime de 20 cm) ar intra, dupa noile coordonate electronice, cu 20 cm in interiorul terenului meu. Pe partea cealalta se potriveste deoarece vecinul si-a construit un gard provizoriu din plasa cu grosime neglijabila si s-ar potrivi coordonata la limita. Pentru intabulare mi s-a cerut sa aduc de la vecin o declaratie ca este de acord cu imprejmuirea existenta, dupa care si-au dat seama ca este posibil ca toate curtile pe acea latura sa fie alunecate cu cate 20 cm si mi-au cerut sa fac un plan parcelar general pentru intreaga regiune care sa ateste ca toate curtile au suprafetele corecte. De jur imprejurul meu toate terenurile au deja constructii intabulate, doar curtea mea de la mijloc a ramas neintabulata. Planul parcelar de la dezmembrari este facut acum 10 ani, dar nu este electronic. Nu accepta sa ia situatia de fapt si nici nu inteleg ce s-ar castiga la final daca s-ar vedea ca intr-adevar toate curtile sunt "alunecate" pe o latura cu cate 20 cm. Ma indoiesc ca toti vecinii ar accepta demolarea si mutarea gardurilor plus reintabularea terenurilor pe noile coordonate. Plus ca la capetele tarlalei sunt alte terenuri, deci o alta "distractie". Am inteles ca este posibil ca aceasta diferenta sa vina de la modalitatea de masuratoare de acum 10 ani, cand nu se utilizau coordonatele GPS. Dar ma intreb de ce ar trebui sa platesc eu acest plan general, care ar costa o gramada de bani. Este vorba de cateva zeci de curti la care ar trebui masurate colturile de imprejmuire si verificate pentru fiecare daca se respecta sau nu coordonatele si suprafetele de la cadastru. Este legal sa se ceara asa ceva? Am inteles ca in 2009 s-a dat o lege prin care astfel de inconsistente se rezolva din oficiu de cei de la cadastru (rotirea terenurilor pana ajung sa se potriveasca cu planul lor electronic).
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2015
raduflor2002, utilizator
Cel mai recent răspuns: raduflor2002 , utilizator 15:13, 7 Octombrie 2015
Am primit urmatorul raspuns de la un expert topograf. Il postez aici ca poate va avea si altul nevoie de acest raspuns. Din pacate se pare ca va trebui sa cer expertiza judiciara si cu ea sa incerc fie o mediere cu oficiul de cadastru fie sa-i dau in judecata.
La mine nu este vorba de suprapunere ci doar de o repozitionare, dar din ce mi s-a spus intregul cartier de case apare inca pe harta digitala ca fiind un singur teren, cel de dinainte de dezmembrare. Raspunsul este mai jos:

In principiu, s-ar putea face o lucrare de intabulare pe gardurile existente, persoana autorizata specifica in memoriu ca exista o suprapunere si se procedeaza conform prevederilor art. 116 din ord. 700/ 2014

Art. 116. (1) Suprapunerea virtuală există doar în baza de date grafică a oficiului teritorial, imobilul nefiind afectat de suprapunere în teren şi este generată de erori de măsurare, prelucrare a datelor şi integrare în baza de date.
(2) Suprapunerea virtuală se soluţionează prin operaţiunea de repoziţionare.
(3) Dacă documentaţia de repoziţionare nu este realizată de către persoana autorizată în termenul stabilit de inspector, din motive nejustificate, aceasta este sancţionată conform prezentului regulament.
(4) Dacă rectificarea coordonatelor imobilului implică modificarea suprafeţei cu un procent care depăşeşte +/- 2%, persoana autorizată întocmeşte documentaţia de actualizare informaţii tehnice.
(5) Dacă la întocmirea documentaţiei de actualizare informaţii tehnice, proprietarul imobilului poziţionat greşit refuză să îşi exprime acordul sau nu este găsit, persoana autorizată dă o declaraţie cu privire la aceste aspecte, în termenul stabilit de inspector. În baza declaraţiei persoanei autorizate şi a referatului de constatare întocmit de inspector, aprobat de inginerul şef, inspectorul completează fişierul .cpxml din baza de date cu precizarea, la rubrica Menţiuni, “Imobil înregistrat în planul cadastral fără formă şi localizare corectă”. Această menţiune se va face şi pe planul de 48 amplasament şi delimitare din arhiva oficiului teritorial şi nu constituie piedică la recepţia altei documentaţii cadastrale poziţionate corect.
(6) Referatul de constatare descrie suprapunerea virtuală, se înregistrează în registrul general de intrare, are anexate documentele menţionate anterior şi se transmite serviciului de publicitate imobiliară în vederea emiterii încheierii de carte funciară, care se comunică părţilor.

Din pacate acest articol este aplicat neunitar in tara si - la acelasi OCPI - de diversi inspectori.

Daca suprapunerea e considerata a fi reala se poate rezolva situatia doar adresandu-va instantei care va numi un expert judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu teren intravilan Octav5 Octav5 Buna seara, Am cumparat acuin anul 2002 ani un teren intravilan (teren cu destinatie agricola - trecut in intravilan). Terenul a fost cumparat cu cadastru ... (vezi toată discuția)
Modificare coordonate teren sorin_mocuta sorin_mocuta In ce conditii se pot modifica coordonatele unui teren, cu mentinerea suprafetei acestuia de catre Primarie, fara a avea acordul sau consulta proprietarul si ... (vezi toată discuția)
Probleme la cadastru ili47 ili47 Avem Titlu de Proprietate ,am dori CF nou.Am semnat contract cu firma de topograf autorizat,am depus actele necesare ,PLAN PARCELAR vizat de Primarie ,extrase ... (vezi toată discuția)