avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... litigiu teren intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

litigiu teren intravilan

Buna seara,

Am cumparat acuin anul 2002 ani un teren intravilan (teren cu destinatie agricola - trecut in intravilan). Terenul a fost cumparat cu cadastru si a fost intabulat pe numele meu avand o suprafata de 1000 mp - avand respectiv 12.50 m deschidere si 80 m lungime.
Anexat la contractul de vanzare cumparare am dosarul cadastral cu planul parcelar emis de primarie si schitele terenului si dimensiunile. In actul de proprietate sunt mentionate dimensiunile terenului si vecini pe toate laturile.
Mentionez ca terenul nu este ingradit.

Actualmente cand am intentionat sa-mi imprejmuiesc terenul - unul dintre vecini nu e de acord cu pozitia de amplasarea gardului pe care doresc sa o fac.
Respectiv verificand la primarie constat ca s-au modificat planurile parcelare si proprietatea mea are actualmente alte dimensiuni 12.10 m deschidere si 86.50 m lungime conform noului plan parcelar emis de primarie si inregistrat la Agentia Nationala de Cadastru. (Mentionez ca pe noua lungime de 86.50 metri - respectiv pe cei 6.50 metri in plus un alt vecin are cadastru conform vechiului plan parcelar si are suprafata respectiva ingradita).

In schimb vecinul care nu este de acord cu amplasarea gardului (nu are cadastru si nu este intabulat) apare pe noul plan parcelar cu o deschidere de 13.10 m deschidere in loc de 12.50 cat avea anterior.
Contactand servicul cadastru de la primarie am fost informat ca problema este intre mine si vecinul meu - si la mentiunea mea de ce au modificat planul parcelar acestia sustin ca am aceasi suprafata de teren si chiar mai mult.

Am efectuat o ridicare topografica a zonei (utilizand si GPS) si am constatat ca conform cadastrului pe care il detin suprafata detinuta de mine cu acte e rototranslatata fata de situatia reala din teren.
Efectiv suprafetele din planul parcelar initial emis de primarie - de comisia fondului funciar pe baza carora am cumparat terenul exista pe teren - dar vecinului i sa marit deschiderea la drum in defavoarea mea prin noul plan parcelar.
Mentionez ca vecinul detine un titlu pentru 605 mp - si efectiv actualmente are o pe teren o suprafata de 720.50 mp - 13.10 deschidere si de 55 m lungime - suprafata pe teren e mai mare decat suprafata la care are dreptul.

In conditile in care documentele mele cadastrale au coordonatele eronate dar au precizate corect dimensiunile si vecinatatile si avand in vedere ca primaria a modificat planurile parcelare fara sa tina seama de cadastrul meu si de vechiul plan parcelar, va rog sa ma indrumati ce reglementari din legizlatia Uniuni Europene referitoare la actele de proprietate (respectiv la documentele cadastrale cu care am fost intabulat) le pot folosi in favoare mea pentru a-mi apara drepturile si pentru a putea solicita primariei modificarea noului plan parcelar emis de Primarie astfel incat sa-mi fie respectate dimensiunile din actul de vanzare cumparare.

Realizez ca in cazul in care primaria refuza solicitarea mea de a modifica noul plan parcelar pe cale amiabila, trebuie sa ma adresez instantei de judecata impotriva Primariei inainte de a ma indrepta impotriva vecinului care imi incalca dreptul de proprietate.

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Octav5 , utilizator 20:43, 7 Noiembrie 2009
Nu exista prevederi la nivel eiuropean pribgvind actele de proprietate ci numai in legislatiile nationale.
Daca primaria nu da curs solicitarii o puteti chema in judecata pentru a face rectificasrile necesare introdusind in cauza si poe vecinul dv., eventual pentru graniturie conform art. 584 cod civil pentru a-i fi opozabila hotarirea
buna ziua!
ca urmarea a modificarii palnului parcelar, trebuie sa va refaceti documentatia cadastrala astfel incata aceasta sa coincida cu pozitia planului parcelar.
Daca primaria schimba dimensiunile parcelei cumparate de mine cu cadastru si intabulata si in urma acestei schimbari eu voi avea o suprafata mai mica de teren decat cea cumparata in actul de vanzare proprietate - nu inseamna ca sunt expropiat fara titlu.

Atunci ? cum ramane cu prevederea constitutionala " Proprietatea se garanteaza " in limitele legi.

In aceste conditi, cine suporta cheltuielile de intocmire a cadastrului si de intabulare ?
Eu nu am solicitat modificarea planului parcelar - a fost facuta fara acordul meu - impotriva vointei mele, fara ca eu sa fiu anuntat ca sa pot contesta legal acest document emis care imi aduce prejudici materiale si morale.

Eu sunt cumparator de buna creditinta cu toate actele legale, cu impozitul palatit la zi si sunt expropiat in favoarea unei alte persoane fizice prin vointa primariei care nu-mi repecta dreptul la proprietate.


Deci ca concluzie, daca imi permiteti:

- orice titlu proprietate poate fi modificat si oricine poate fi expropiat fara titlu de autoritatile publice in folosul altei persoane fizice ?

Atunci pentru ce constitutia mai prevede "proprietatea se garanteaza" ?
Prin ce se garanteaza ?
Prin mica intelegere la primarie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare plan parcelar emmatei emmatei salut Supun atentiei vostre urmatorul subiect In 2005 impreuna cu sora mea am cumparat un teren ( contract de v-c cadastru intabulare...). Acum ea doreste ... (vezi toată discuția)
drept de proprietate - speta 1 SANTIER SANTIER Buna ziua! Va supun dezbaterii urmatoarea problema: 1. In PV (process verbal) de punere in posesie in cazul vecinului X este stipulate S = 1320 mp. , ... (vezi toată discuția)
Suprapunere cadastre eugen2011 eugen2011 Buna ziua , Am o problema pentru care cer sprijinul celor de specialitate sau celor care au trecut prin asa ceva.Acum patru ani ani am fost la notar pentru a ... (vezi toată discuția)