avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Vanzare casa cu extras CF pe o strada care nu mai ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Vanzare casa cu extras CF pe o strada care nu mai exista

Buna ziua, am gasit o casa cu teren care are extrasul CF eliberat zilele trecute, dar in care se mentioneaza un nume de strada care nu mai exista, fara numar. La politie mi s-a spus ca intregul cartier este pe o strada care exista fizic, dar care nu exista in nici o evidenta. Probabil ca la data inscrierii in CF exista o propunere de strada, dar acum nu mai corespunde. Firma care vinde casele din acel cartier a depus o cerere de acceptare a donatiei strazii la primarie, dar nu s-a primit inca nici un raspuns. Intrebarea mea este urmatoarea: pot sa cumpar in siguranta aceasta casa si sa o folosesc pentru a pune ipoteca de gradul 1 pe ea la o banca in conditiile in care cei de la cartile funciare nu pot inca sa inregistreze nici o modificare pana nu are din nou o adresa valida? Este legal sa vinzi in aceste conditii? Nu ma refer daca se poate in Romania, unde se poate orice, ci daca e normal sa fie asa? La data la care am semnat un precontract de vanzare cumparare firma nu a mentionat ca CF-ul e pe o adresa care nu exista, iar acum ma forteaza sa semnez un act aditional de prelungire a primului cu inca 3 luni, sa-i mai dau niste bani si evident sa astept pana ce ei primesc un raspuns de la primarie. Probabil si sa sper ca raspunsul va fi pozitiv. Totodata ma oblig prin acest act aditional si sa actualizez toate actele pe cheltuiala mea. In caz contrar pierd banii pe care i-am dat ca garantie la semnarea precontractului initial. Mie mi se pare un abuz, dar nu sunt sigur daca exista vreo prevedere legala pe care s-o invoc pentru a forta firma fie sa-si rezolve actele pe cheltuiala proprie si sa prelungeasca durata precontractului cat e nevoie sa-si rezolve problemele, fie sa-mi restituie suma data ca garantie, deoarece nu este vina mea ca situatie este de asa natura ca nu pot cumpara casa, ci este a lor.
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
raduflor2002, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:11, 24 Iunie 2012
Harta nu este teritoriul. Tineti minte asta, va rog.
Schimbarea denumirii strazii si celelalte chestiuni care tin de raportul juridic de drept administrativ nu impiedica nasterea/modificarea/stingerea raportului juridic de drept civil.
Cu alte cuvinte, puteti sa cumparati, sa ipotecati dupa cumparare sau sa vindeti imobilul cumparat indiferent daca acest imobil impreuna cu sirul de imobile alaturat care impreuna constituie o strada este sau nu este luat in evidenta la politie.
Sunt de acord cu cele pe care mi le-ati spus, dar stiu pe cineva care a semnat un contract de vanzare-cumparare in rate de la aceeasi firma, la o casa din acelasi lot, si care nu poate face o corectie in CF (suprafata si inscrierea topo este gresita) pana ce nu obtine o adresa. Ori asta ma duce pe mine cu gandul ca este totusi ceva acolo, dar nu ma pricep sa aflu de ce se poate teoretic modifica proprietarul (dupa cum scrieti mai sus) dar nu si altceva.
raduflor2002 a scris:

nu sunt sigur daca exista vreo prevedere legala pe care s-o invoc pentru a forta firma fie sa-si rezolve actele pe cheltuiala proprie

Avand in vedere ca in speta exista un raport juridic care contine termene si clauze ce trebuiesc asumate si materializate de firma care vinde casele,dvs in calitatea de beneficiar aveti dreptul sa formulati actiune sub aspectul obligatiei de a face,in temeiul disp art 1073,1077-1079 Cod civil.

ynocentta, utilizator
Multumesc pentru explicatii. Din cate inteleg, din punct de vedere legal este permis sa cumpar o astfel de casa care are CF-ul perfect valid, dar nu este actualizat cu o adresa valida. De asemenea banca va putea pune ipoteca de gradul 1, doar ca va trebui sa le cer sa se informeze la legistul propriu. De asemenea am inteles si ca pot teoretic invoca articolele 1073,1077-1079 din Codul civil pentru a muta responsabilitatea actualizarii actelor in grija firmei vanzatoare, fara a fi obligat sa platesc pentru acestea. Notarul pe care l-am contactat pentru o consultatie m-a sfatuit sa nu incep procedura de cumparare pana ce CF-ul nu reflecta noua adresa, dar acum sunt presat de firma vanzatoare si nu stiu cum sa procedez in continuare, din punct de vedere legal sa fiu acoperit.
Dar in acelasi timp ma tem ca noua adresa stradala nu va fi acordata prea curand (sau chiar deloc, strada ramanand a fi una privata, la fel ca multe altele ramase intr-un astfel de stadiu de ani de zile). Ori acest lucru ar insemna ca nu voi mai putea avea nici o actualizare a actelor personale, nici a actelor copilului care in curand va avea CI, nimic; voi fi probabil ca un homeless. Eu as dori sa pot amana cumpararea pana cand se va stabili daca adresa (numele strazii) se poate acorda sau nu, si daca nu sa imi pot primi avansul inapoi. Sau chiar sa imi cer acum banii inapoi si sa nu fiu nevoit sa mai astept 6-8 luni pana cand alocarea strazii ar deveni un fapt sau nu. La momentul semnarii precontractului nu am stiut ca adresa din CF nu e valabila, si nici nu s-a mentionat expres acest lucru. Nu imi permit sa-mi cumpar o casa fara adresa. Se poate obtine asa ceva, sunt indreptatit sa obtin o asfel de amanare invocand "minciuna prin omisiune" sau asa ceva, sau pur si simplu am "luat o teapa" si nu mai am ce face?
Va multumesc.
raduflor2002, utilizator
sfatul meu este sa incepeti deja procedurile sa va luati avansul inapoi cat mai urgent si sa cautati alta casa de cumparat. problemele expuse sunt prea complicate si rezolvarea lor se va extinde pe mai multi ani. procesele in instanta nu vor avea o durata doar de 1 -2 ani !
sunt prea multi "daca" in ecuatia dvs....si totul e pe banii dvs. Pentru mine e clar de partea cui e teapa dar in final decizia va apartine.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament ipotecat crisselena crisselena buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: am cumparat un apartament cu credit la banca pe 30 de ani, garantat cu ipoteca pe ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare-cumparare verificare acte Veras Veras Buna ziua.Doresc sa cumpar o locuinta direct de la un proprietar ,fara agentie.Pentru siguranta mea am hotarat sa merg la un notar pentru un precontract si ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa mostenita fara sa fie extras cf wolfususro wolfususro Doresc sa cumpar o casa dar am o intrebare dat fiind urmatoarea situatie. Vanzatorul este mostenitor ca unic nepot de bunic din parinte care la randul sau ... (vezi toată discuția)