avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Activitate CovaciAncuta

Activitate CovaciAncuta

Stimati domni/ doamne,
Va rog mult sa ma ajutati, deoarece iar trebuie sa duc lupte, parca nesfarsite, cu CAS-ul. Dupa ce mi-am achitat in 2012 la zi datoriile pe care am fost instiintata ca le am catre stat, am stat linistita in concediul de crestere a copilului. In decembrie 2013 am primit o noua instiintare de la CAS ca am datorii neachitate catre CAS din anul 2010, conform legii 95/2006. Acum cunosc legea respectiva, insa in 2012 eu mi-am achitat datoriile catre stat conform deciziilor de impunere de la CAS (am deciziile si chitanta) si mi s-a spus ca totul este la zi. La momentul respectiv am avut de platit o suma mult mai mica decat mi se impune acum sa platesc. Nu m-am sustras niciodata de la plata datoriilor catre stat. Sunt complet socata, nu de faptul ca CAS a facut greseli de calcul in prima faza, ci de faptul ca suma pe care am platit-o cand mi s-a spus ca sunt la zi cu datoriile nu a fost scazuta din suma pe care acum sunt acuzata ca nu am achitat-o si mai am si majorari si penalizari, de parca nu as fi platit niciodata nimic. Am inteles ca s-au facut calcule gresite, ca am platit mai putin decat ar fi trebuit, dar la momentul respectiv eu am platit totul conform deciziilor si situatiilor intocmite de CAS si am dovezi in acest sens. Suma achitata nu a fost scazuta la refacerea calculelor si nu inteleg de ce, daca nu din vina mea s-a ajuns in aceasta situatie, trebuie sa platesc si majorari si penalizari... Cand am incercat sa lamuresc problema cu una dintre functionare, in loc sa se clarifice situatia am primit urmatorul raspuns, absolut socant: ^doamna, legea va obliga sa faceti plata si va mai informez si ca ati facut o declaratie falsa, cum ca in 2012 erati gravida fara sursa de venit. Declaratia es
te falsa, deoarece sunteti PFA si nu aveati autorizatia suspendata pe anul respectiv. Adica, mai mult sau mai putin, ^doamna noi va iertam pentru declaratia falsa si dvs. taceti si faceti plata^. Ceea ce doamna functionara a omis insa este faptul ca eu din iunie 2012 am fost gravida cu sarcina cu probleme, aflata in concediu medical, si am fost in imposibilitatea de a-mi desfasura activitatea ca PFA, deci nu am avut nicio sursa de venit. Ultima factura pe anul 2012 a fost facuta in mai. In iunie am intrat in concediu medical pana cand am nascut, in septembrie. Declaratia a fost facuta dupa ce am intrat in concediu medical. Mentionez ca in 2012 am fost atat PFA cat si salariata, dar contractul meu ca salariata a incetat din motive neimputabile mie, in timpul in care eram deja in concediu medical (s-a desfiintat punctul de lucru). Voi plati diferenta de bani rezultata dupa rectificare, insa nu mi se pare normal sa platesc majorari si penalizari si sa nu mi se ia in considerare plata facuta. Cat despre acuzatia de fals, cum poate fi declaratia mea considerata un fals, din moment ce eu am dovezi ca nu am avut nicio activitate, aflandu-ma in concediu medical?

Răspuns la discuția Pensionare anticipata
Va multumesc din suflet pt. raspunsuri, amandurora! Domnule Tudor Valeriu, va multumesc pentru raspunsurile dvs. prompte, mi-ati facilitat extraordinar de mult drumul spre obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, cand, datorita cazului meu "atipic", toate usile mi-au fost inchise in nas. Daca nu aveam legile in fata, nu aveam absolut nicio sansa sa-mi obtin drepturile. Dumnezeu sa va dea sanatate si sa va rasplateasca inzecit, cel putin, ca mare bine mi-ati facut! :flowersblue:
Buna seara!

Va rog frumos sa ma ajutati cu privire la subiectul "pensionare anticipata". Tatal meu are 60 de ani si 40 de ani de cotizare si a inteles ca exista o modificare la legea pensiilor prin care i se permite sa iasa la pensie cu o penalizare de 15%. Este adevarat, s-a modificat ceva in acest sens?
Am observat in cele din urma, dupa indelungi cautari, ca in noul cod al muncii, renumerotat, litera "j" a devenit litera "i", asadar nu ar fi trebuit sa fie modificate si normele de aplicare care fac referire la vechea litera "j"? Au fost aceste norme modificate si nu gasesc eu varianta actualizata?
Multumesc mult pentru raspunsul Dvs.!

Vreau sa fac doar o precizare: in Normele de aplicare a Legii 76/2002 pe care eu le-am citit, la articolul 5. al. a) nu este inclusa nicaieri litera "i" ci doar litera "j" si nu inteleg de unde ati luat citatul de mai jos. As fi foarte fericita daca ar fi asa cum ati precizat Dvs., dar va rog indrumati-ma unde sa gasesc aceste norme actualizate, deoarece am nevoie foarte mare de ele pentru a putea structura cererea catre CJAS in baza unor articole de lege actualizate. Am cautat ore in sir normele care sa contina citatul dat de Dvs., in care sa apara si art. 56, lit. "i" ca motiv neimputabil, insa nu le-am gasit. Va rog sa ma ajutati!

Va doresc o seara frumoasa!

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

In cele din urma mi s-a acceptat plata concediului medical cu codul 01 care are continuitate pana la 31 iulie; de la 1 august voi intra in concediu prenatal, insa din nou mi s-a spus ca CASS nu-mi va plati concediul prenatal si postnatal. Eu am inteles din lege ca acest drept se acorda si femeilor care si-au pierdut calitatea de asigurat, daca acestea nasc in urmatoarele 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat, din motive neimputabile lor, fapt care trebuie dovedit printr-un act eliberat de angajator. Mi s-a spus ca faptul ca mi s-a desfacut contractul pe perioada determinata cu art. 56 lit i) nu reprezinta un motiv neimputabil salariatului si ca aceasta adeverinta nu justifica cererea mea pentru concediu prenatal si postnatal platit.

Angajatorul la care am lucrat mi-a spus ca ma ajuta, insa nici eu nici el nu stie cum ar trebui structurat un astfel de document, din care sa reiasa faptul ca acest contract terminat de drept reprezinta motiv neimputabil mie ca angajata. Oare faptul ca s-a desfiintat filiala in care lucrasem si s-a desfiintat postul meu nu reprezinta motiv neimputabil salariatului? De la CASS mi s-a spus ca faptul ca eu am stiut ca mi se va termina contractul la 30 iunie, aceasta fiind data pana la care mi s-a prelungit contractul printr-un al doilea act aditional, ma face sa pierd dreptul la aceste doua concedii platite, deoarece totul s-a intamplat prin acordul partilor. Totusi, eu stiu ca un contract pe perioada determinata inceteaza de drept la data stipulata in contract si nu este un contract care inceteaza prin acordul partilor. Cum as putea sa fac sa nu-mi pierd dreptul la concediu prenatal si postnatal platit, drept prevazut in legea 158/2005, art. 23 al. (2)? Exista vreo sansa sa obtin plata pentru aceste concedii in situatia mea? Va rog frumos sa ma ajutati, deoarece acum chiar nu mai stiu ce sa cred.
Buna ziua din nou!

Am reusit in cele din urma sa clarific situatia la CJAS si imi va fi platit concediul medical cu codul 01 in continuare de catre ei, deoarece situatia mea se incadreaza in OUG 158/2005, asa cum ati spus si Dvs. (si pe aceasta cale va multumesc pentru faptul ca mi-ati deschis ochii si pentru bunavointa cu care tratati perosanele aflate in situatia mea, fiindca d-na respectiva, pe care am mentionat-o in postarea anterioara, mi-a taiat scurt orice elan spunandu-mi ca nu se poate), insa doar pana in a 32 saptamana de sarcina, timpul maxim de acordare a concediului cu cod 01; din saptamana a 32-a CAS-ul nu mai acopera plata, nici pentru prenatal, nici pentru postnatal, deoarce acestea au cod 08 si acesta fiind un cod diferit de cel anterior nu mai este platit de catre ei - asa mi s-a spus.
Fiind in aceasta situatie, m-am documentat din nou citind diverse legi si norme de aplicare si inca nu sunt convinsa daca am inteles bine ceea ce am citit.
Dat fiind cazul meu, conform Ordin Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006, in momentul in care se implinesc 32 de sapatamani de sarcina as avea dreptul sa intru in concediu prenatal, urmand ca acesta sa fie platit cu 85 % din baza de calcul constituita din ultimle 6 luni anterioare primei zile de concediu prenatal, iar plata este in responsabilitatea Casei de pensii, unde ar si trebui sa depun dosarul pentru acest lucru, nu este asa?

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical si se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;

Daca intr-adevar imi va fi platit concediul pre si postnatal, si eu sper ca aceasta este si situatia mea, situatia in care ma aflu nu reprezinta un impediment in primirea CCC platit, asa este?

Mi se pare atat de nedrept ca o mama care trece prin suferinta si stresul de a avea o sarcina cu risc, dar nu numai o astfel de mama ci oricare mama care isi doreste atat de mult un copilas, sa fie supusa unei asemenea situatii de catre angajator, adica pentru 2 nenorocite de saptamani de care mai era nevoie pana la intrarea in prenatal, dupa nenumarate ore suplimentare si prezenta la serviciu peste program, cand legea ar fi permis program redus, sa existe atata lipsa de bunavointa. Este peste poate, insa situatia e din pacate aceasta si sper ca daca situatia mea se va lamuri si rezolva in cele din urma, aceste informatii sa fie utile si altor femei aflate in situatii similare, care necunoscand legea, inchid ochii si isi pierd acele drepturi de care ar fi putut beneficia de fapt.

Va multumesc inca o data pentru ca sunteti o persoana minunata si sper sa va ajute Dumnezeu pentru felul in care ii ajutati pe oameni!
Doresc de asemenea sa mentionez faptul ca in descrierea situatiei din prima postare, grabindu-ma sa ofer cat mai multe detalii despre situatia mea, am scris in loc de 01 iulie 01 iunie. Asadar, cel mai recent concediu medical a fost acordat in continuare pentru aceeasi afectiune de la data de 01 iulie pana la data de 14 iulie, urmand ca la data de 15 IULIE sa intru in concediu prenatal. Sper din suflet ca totusi acest lucru a fost evident din descrierea concediilor anterioare si ca acest fapt nu indreapta raspunsul Dvs. intr-o alta directie, nefavorabila pentru situatia in care ma aflu.
Astept raspunsul Dvs. si va multumesc inca o data pentru timpul pe care n-il acordati noua, persoanelor aflate in asfel de situatii disperate, in care persoane autorizate ale institutiilor publice ne priveaza de orice drept cu atata usurinta, poate din comoditate sau din ignoranta, bazandu-se tocmai pe faptul ca nu cunoastem legile sau ca aceste legi sunt supuse interpretarii, o interpretare care de cele mai multe ori este in defavoarea noastra.

Va multumesc din suflet pentru raspunsul Dvs.
O doamna de la CAS mi-a spus ca asa ceva nu este posibil, adica nu mi se achita in continuare concediul medical din fondurile lor, ca ar fi trebuit sa mi se prelungeasca contractul cu inca 2 saptamani de catre angajator, ori acest lucru nu este posibil in situatia mea, dar eu, asa cum ati prezentat Dvs. situatia si articolele din OUG 158/2005, am inteles ca legea imi permite acest lucru deoarece eu sunt in concediu medical din data de 06 iunie si acest concediu medical are continuitate chiar daca a fost acordat in transe,pentru ca asa se acorda aceste concedii (nu exista nicio zi de intrerupre intre concediile medicale primite si avizate), asadar situatia mea corespunde cu cea descrisa in Art. 62, 63 si prin urmare am acest drept de a ma prezenta la CAS cu documentele necesare pentru a putea beneficia in continuare de plata concediului medical si mai apoi de plata pre si postnatalului, fara a exista posibilitatea de a pierde dreptul de a intra in CCC.
Va rog frumos spune-ti-mi daca am dreptate si daca ma pot prezenta cu aceasta lege (OUG 158/2005 si aticolele corespunzatoare) la CAS pentru a-mi sustine cazul. Poate doamnele de aolo nu sunt familiarizate cu aceste prevederi, nu-i asa?
Va doresc o zi frumoasa!
Buna ziua!

Va rog frumos, daca se poate, sa ma ajutati cu informatii referitor la situatia pe care o voi prezenta mai jos:
Sunt insarcinata in 29 de saptamani, avand termenul pentru nastere inceputul lunii septembrie 2012. Am fost angajata cu contract pe perioada determinata incepand cu data de 17 mai 2012, contract care s-a prelungit pana la data de 30 iunie 2012. Din data de 06 iunie 2012 sunt in concediu medical pentru sarcina cu risc (cod 01) la recomandarea medicului ginecolog care mi-a spus ca am colul deschis, existand asadar un mare risc de declansare a nasterii mult prea devreme. La momentul de fata contractul meu a incetat la data de 30 iunie, insa eu am concediu medical in continuare (concediu medical care a fost acordat in 3 transe - de la data de 06.06.2012 pana la data de 20.06.2012, apoi in continuare de la data de 21.06.2012 pana la data de 30.06.2012 si in continuare de la data de 01.06.2012 pana la data de 14.06.2012, urmand ca de la data de 15 iunie sa intru in concediu prenatal, tot la recomandarea medicului si cu avizul medicului de familie. Am inteles ca in lege se precizeaza faptul ca daca am fost in concediu medical inainte de data terminarii contractului pe perioada determinata, concediul meu medical va fi platit in continuare de catre CAS, atat concediul medical cu codul 01, cat si cel prenatal/post natal cu codul 08, fara ca acest fapt sa constituie un impediment pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. Va rog din suflet lamuriti-ma daca am inteles bine legea si ce ar trebuie sa fac pentru a nu-mi pierde dreptul la indemnizatia de crestere a copilului! Dupa nenumarate telefoane date peste tot am devenit foarte confuza si acum nu mai inteleg deloc ce trebuie sa fac pentru a nu pierde indemnizatia. Sunt foarte presata de timp si fiecare zi in care nu este lamurita aceasta problema conteaza foarte mult. Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate!