1. - Incetarea contractului individual de munca (CIM) pe perioada determinata va pemite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.
2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
7. - Daca nu indepliniti conditiile legale pentru a beneficia de indemnizatie de somaj veti putea sa primiti in continuare indemnizatia pentru concediu de maternitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate unde veti duce certificatele medicale.
- Perioada aceasta este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC
- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.
- Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
Va multumesc din suflet pentru raspunsul Dvs.
O doamna de la CAS mi-a spus ca asa ceva nu este posibil, adica nu mi se achita in continuare concediul medical din fondurile lor, ca ar fi trebuit sa mi se prelungeasca contractul cu inca 2 saptamani de catre angajator, ori acest lucru nu este posibil in situatia mea, dar eu, asa cum ati prezentat Dvs. situatia si articolele din OUG 158/2005, am inteles ca legea imi permite acest lucru deoarece eu sunt in concediu medical din data de 06 iunie si acest concediu medical are continuitate chiar daca a fost acordat in transe,pentru ca asa se acorda aceste concedii (nu exista nicio zi de intrerupre intre concediile medicale primite si avizate), asadar situatia mea corespunde cu cea descrisa in Art. 62, 63 si prin urmare am acest drept de a ma prezenta la CAS cu documentele necesare pentru a putea beneficia in continuare de plata concediului medical si mai apoi de plata pre si postnatalului, fara a exista posibilitatea de a pierde dreptul de a intra in CCC.
Va rog frumos spune-ti-mi daca am dreptate si daca ma pot prezenta cu aceasta lege (OUG 158/2005 si aticolele corespunzatoare) la CAS pentru a-mi sustine cazul. Poate doamnele de aolo nu sunt familiarizate cu aceste prevederi, nu-i asa?
Va doresc o zi frumoasa!
Doresc de asemenea sa mentionez faptul ca in descrierea situatiei din prima postare, grabindu-ma sa ofer cat mai multe detalii despre situatia mea, am scris in loc de 01 iulie 01 iunie. Asadar, cel mai recent concediu medical a fost acordat in continuare pentru aceeasi afectiune de la data de 01 iulie pana la data de 14 iulie, urmand ca la data de 15 IULIE sa intru in concediu prenatal. Sper din suflet ca totusi acest lucru a fost evident din descrierea concediilor anterioare si ca acest fapt nu indreapta raspunsul Dvs. intr-o alta directie, nefavorabila pentru situatia in care ma aflu.
Astept raspunsul Dvs. si va multumesc inca o data pentru timpul pe care n-il acordati noua, persoanelor aflate in asfel de situatii disperate, in care persoane autorizate ale institutiilor publice ne priveaza de orice drept cu atata usurinta, poate din comoditate sau din ignoranta, bazandu-se tocmai pe faptul ca nu cunoastem legile sau ca aceste legi sunt supuse interpretarii, o interpretare care de cele mai multe ori este in defavoarea noastra.
Va doresc o seara frumoasa!
1. Daca ati primit un asemenea raspuns de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) acesta este incorect si ilegal.
2. Mergeti din nou la CJAS, prezentati textele de lege si daca nu se rezolva faceti o sesizare si la CNAS.
3. Aratai-le si urmatoarele texte din Codul muncii:
Art.49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
Buna ziua din nou!
Am reusit in cele din urma sa clarific situatia la CJAS si imi va fi platit concediul medical cu codul 01 in continuare de catre ei, deoarece situatia mea se incadreaza in OUG 158/2005, asa cum ati spus si Dvs. (si pe aceasta cale va multumesc pentru faptul ca mi-ati deschis ochii si pentru bunavointa cu care tratati perosanele aflate in situatia mea, fiindca d-na respectiva, pe care am mentionat-o in postarea anterioara, mi-a taiat scurt orice elan spunandu-mi ca nu se poate), insa doar pana in a 32 saptamana de sarcina, timpul maxim de acordare a concediului cu cod 01; din saptamana a 32-a CAS-ul nu mai acopera plata, nici pentru prenatal, nici pentru postnatal, deoarce acestea au cod 08 si acesta fiind un cod diferit de cel anterior nu mai este platit de catre ei - asa mi s-a spus.
Fiind in aceasta situatie, m-am documentat din nou citind diverse legi si norme de aplicare si inca nu sunt convinsa daca am inteles bine ceea ce am citit.
Dat fiind cazul meu, conform Ordin Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006, in momentul in care se implinesc 32 de sapatamani de sarcina as avea dreptul sa intru in concediu prenatal, urmand ca acesta sa fie platit cu 85 % din baza de calcul constituita din ultimle 6 luni anterioare primei zile de concediu prenatal, iar plata este in responsabilitatea Casei de pensii, unde ar si trebui sa depun dosarul pentru acest lucru, nu este asa?
ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical si se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
Daca intr-adevar imi va fi platit concediul pre si postnatal, si eu sper ca aceasta este si situatia mea, situatia in care ma aflu nu reprezinta un impediment in primirea CCC platit, asa este?
Mi se pare atat de nedrept ca o mama care trece prin suferinta si stresul de a avea o sarcina cu risc, dar nu numai o astfel de mama ci oricare mama care isi doreste atat de mult un copilas, sa fie supusa unei asemenea situatii de catre angajator, adica pentru 2 nenorocite de saptamani de care mai era nevoie pana la intrarea in prenatal, dupa nenumarate ore suplimentare si prezenta la serviciu peste program, cand legea ar fi permis program redus, sa existe atata lipsa de bunavointa. Este peste poate, insa situatia e din pacate aceasta si sper ca daca situatia mea se va lamuri si rezolva in cele din urma, aceste informatii sa fie utile si altor femei aflate in situatii similare, care necunoscand legea, inchid ochii si isi pierd acele drepturi de care ar fi putut beneficia de fapt.
Va multumesc inca o data pentru ca sunteti o persoana minunata si sper sa va ajute Dumnezeu pentru felul in care ii ajutati pe oameni!