avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Activitate Alex24alex

Activitate Alex24alex

Buna ziua
Va scriu in numele socrului in speranta aflarii informatiilor necesare pentru pensionarea lui.(sau poate primi vreun ajutor social,sau ce se poate face in situatia de fata pentru ca il intretinem noi (copii) din 2011,etc).

Socru, nascut in iulie 1955, toata viata a muncit in constructii, mai exact pana prin ~1995, ~10 ani prin afara tarii (spania), apoi ~2005-2010 in romania, +1 an - somaj. De 2 ani nu mai are loc de munca datorita varstei care o are (58ani+) dar si a problemelor asupra unui brat. A avut cateva operatii la o maina in urma cu ~10 ani in urma unei taieturi de tendoane si bratul nu s-a recuperat integral in acest timp; are probleme in a tine greutati cu maina stanga (el doar in constructii muncind ,aceast fapt constituie si el un impediment in gasirea unui job).

Rog sa ma sfatuiti cum as putea sa-l scoatem la pensie pentru a se putea intretine.
Mentionez ca nu are stagiu complet de cotizare de 35 de ani (presupun ca undeva ~15-25 ani ar fi pe cartea de munca)

Multumesc.
Am trimis email si la casa de pensie bucuresti - toate sectoarele, fara a primi vreun raspuns.
E posibil sa scap de disponibilitate?!? Mai concret ,la departamentul meu suntem 5 persoane care avem aceasi functie trecuta in contractul de munca ,din care firma la sigur stiu ca vrea sa pastreze doar una (firma face doar reduceri de personal ca urmare a crizei ,nu intra in faliment nu ne da afara din motive indisciplinare,etc). Eu sunt singurul din 5 care are copil,chiar 2.
Acum citez un articol: " Unele companii trec prin situatia in care trebuie disponibilizati o parte dintre angajatii care au aceleasi functii si atributii. „In acest caz, pentru a determina care vor fi salariati supusi concedierii, legea impune anumite criterii de selectie intre salariatii care ocupa posturile respective (de exemplu: concedierea va afecta in primul rand salariatii care nu au copii in intretinere)”, mai spune reprezentanta Moroianu si Asociatii."
Posibil sa fi scapat HR din vedere acest fapt,dar e cumva legea de partea mea? Azi am aflat pe cine vrea sa pastreze si cine ar trebui sa plece,si eu sunt in ultima varianta. Am uitat sa precizez ca articolul e din 21 Apr 2009,deci posibil sa nu mai fie valabila in 2013. Astept raspuns, multumesc.
O ultima intrebare si va multumesc anticipat: Odata cu dorinta de intrare in CCC, angajatorul are obligatia sa-mi completeze unele foi care-mi v-or fi de folos la obtinerea indemnizatiei. Aceasta obligatie este valabila chiar daca sunt deja in perioada de preaviz ca urmare a disponibilizarii ?
Multumesc de raspuns. Sa inteleg ca angajatorul poate renunta la mine chiar daca intentionez sa intru in concediu paternal sau chiar daca ma aflu deja in concediu paternal...

Dar pentru a avea indemnizatia de crestere copil (85% din salariu), eu lucrand la o firma in domeniul IT-ului, ar fi de dorit sa ma folosesc de acest drept (concediu paternal pe 1 an sau 2) decat sa ajung disponibilizat si in cautare de alt serviciu, corect? Ce parere aveti?
Datorita unor informatii precum disponibilizarea unor angajati (firma vrea sa injumatateasca nr angajatilor) ma gandesc serios la intrarea in concediu de paternitate.Am citit ca am 8 saptamani de la nasterea copilului ca sa fac acest lucru.Intrebarea este, exista ceva din partea firmei care ar putea impedica acest fapt (disponibilizarea facandu-se ori la mica intelegere cu angajatul ori legal cu 20 zile preaviz+salariu compensatoriu)??? Mai exact, pot sa intru in acest concediu (presupunand ca ma incadrez in termenul de 8 saptamani) de paternitate dupa ce primesc preavizul (daca-l primesc) ? Multumesc
Prin mai-iunie 2010 am cumparat a doua proprietate in bucuresti. Intre timp a aparut legea cu marirea impozitarii de la 2 proprietati in sus. Fara sa mai umblu pe la taxe si impozite sa declar ceva (proprietatile sunt in sectoare diferite) am platit impozitul care-mi venea an de an de la dansii in posta (2 impozite diferite pentru fiecare proprietate). Ieri mergand la taxe si impozite (sector 2) unde am prima proprietate (pentru o foaie) aflu cu stupoare ca am de platit ~340 lei datorii/penalizari... ca am 2 proprietati,nu le-am declarat,bla-bla. Intrebarea mea este, cum e posibil asa ceva? ma simt abuzat de institutiile statului. O data ce m-au gasit in baza lor cu 2 proprietati, de ce nu figureaza datoria pe foaie de impozit? De unde apare datoria respectiva si de ce nu esti informat de ea si sta sa se adune in ideea ca peste ani (cand vrei sa vinzi apartamentul) ,cei de la taxe si impozite te tzepuiesc cu o suma fabuloasa din penalizari. Ce as putea sa fac? Multumesc.
Se vrea vanzarea unui apartament, proprietari: Tata (viu) + Mama (decedata dec.2009). Copii: Frate+Sora, niciunul nu a facut la notar succesiunea dupa mama. Fratele e peste hotare,ne ajuta cu orice e nevoie de la consulatul RO in tara respectiva atata timp cat tre sa faca un drum pana acolo si sa nu fie nevoie de el in RO cand se vinde bunul. Am inteles ca (cel mai simplu) e nevoie de o declaratie de renuntare la succesiune. Cu aceasta declaratie, tatal+fiica pot vinde apartamentul (desigur+toatea actele de proprietate) ? Multumesc