Concediul paternal nu intra in categoria situatiilor pentru care concedierea este interzisa. Prin urmare, pe perioada acestuia se poate dispune concedierea salariatului respectiv.
art.60 C.mun.:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc de raspuns. Sa inteleg ca angajatorul poate renunta la mine chiar daca intentionez sa intru in concediu paternal sau chiar daca ma aflu deja in concediu paternal...
Dar pentru a avea indemnizatia de crestere copil (85% din salariu), eu lucrand la o firma in domeniul IT-ului, ar fi de dorit sa ma folosesc de acest drept (concediu paternal pe 1 an sau 2) decat sa ajung disponibilizat si in cautare de alt serviciu, corect? Ce parere aveti?
Are fi de dorit sa intrati in CCC, intrucat pe durata concediului pentru cresterea copilului este interzisa concedierea. Aceasta fiind posibila numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
O ultima intrebare si va multumesc anticipat: Odata cu dorinta de intrare in CCC, angajatorul are obligatia sa-mi completeze unele foi care-mi v-or fi de folos la obtinerea indemnizatiei. Aceasta obligatie este valabila chiar daca sunt deja in perioada de preaviz ca urmare a disponibilizarii ?
Trebuie sa va completeze o adeverinta - tipizat - cu veniturile realizate in ultimle 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Obligatia aceasta subzista si dupa incetarea c.i.m.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.