Datorita unor informatii precum disponibilizarea unor angajati (firma vrea sa injumatateasca nr angajatilor) ma gandesc serios la intrarea in concediu de paternitate.Am citit ca am 8 saptamani de la nasterea copilului ca sa fac acest lucru.Intrebarea este, exista ceva din partea firmei care ar putea impedica acest fapt (disponibilizarea facandu-se ori la mica intelegere cu angajatul ori legal cu 20 zile preaviz+salariu compensatoriu)??? Mai exact, pot sa intru in acest concediu (presupunand ca ma incadrez in termenul de 8 saptamani) de paternitate dupa ce primesc preavizul (daca-l primesc) ? Multumesc
E posibil sa scap de disponibilitate?!? Mai concret ,la departamentul meu suntem 5 persoane care avem aceasi functie trecuta in contractul de munca ,din care firma la sigur stiu ca vrea sa pastreze doar una (firma face doar reduceri de personal ca urmare a crizei ,nu intra in faliment nu ne da afara din motive indisciplinare,etc). Eu sunt singurul din 5 care are copil,chiar 2.
Acum citez un articol: " Unele companii trec prin situatia in care trebuie disponibilizati o parte dintre angajatii care au aceleasi functii si atributii. „In acest caz, pentru a determina care vor fi salariati supusi concedierii, legea impune anumite criterii de selectie intre salariatii care ocupa posturile respective (de exemplu: concedierea va afecta in primul rand salariatii care nu au copii in intretinere)”, mai spune reprezentanta Moroianu si Asociatii."
Posibil sa fi scapat HR din vedere acest fapt,dar e cumva legea de partea mea? Azi am aflat pe cine vrea sa pastreze si cine ar trebui sa plece,si eu sunt in ultima varianta. Am uitat sa precizez ca articolul e din 21 Apr 2009,deci posibil sa nu mai fie valabila in 2013. Astept raspuns, multumesc.
Nu exista niciun text delege care sa prevada asa ceva. Numai in sectorul bugetar se pot stabili prin acte normative astfel de criterii.
Pentru sectorul privat, criteriile care se au in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere pot fi prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.