Stiu si eu ca termenul legal de finalizare PROCEDURA DE INMATRICULARE este de 30 de zile numai ca, din cate stiu nu e obligatorie. Mentionez ca masina a fost inregistrata la taxe si impozite si toate darile platite. Deci a fost luata in evidenta. Numai ca nu am inmatriculat-o pentru ca intentia nu era sa o folosesc pe drumurile publice ci sa o valorific in alte scopuri: revanzare sau piese. M-ar interesa din punct de vedere strict legal daca cele doua probleme mentionate de mine mai sus sunt intr-adevar probleme. Daca ati putea sa faceti trimitere la anumite paragrafe din lege ar fi ideal. Si apoi, data fiind situatia de fapt ce se poate face in continuare pt. a o remedia. Multumesc
Am cumparat o masina veche acum aproximativ un an pe care insa nu am inmatriculat-o niciodata, dar nici nu am circulat cu ea in timpul asta. A zacut tot timpul pe trotuar, in speranta ca poate intr-o zi o voi valorifica in totalitate sau macar partial (pe componente). Nu am avut timp sa ma ocup de ea si acum cateva zile m-am trezit cu un preaviz de la primarie lipit pe ea cum ca trebuie sa fac ceva cu ea altfel va fi luata cu fortza si o sa platesc amenda undeva intre 1000 si 2000 de RON. Din pacate afisul l-am vazut destul de tarziu, adica cu vreo 2 zile inainte sa expire. Cum intre timp mi-am cumparat o masina noua iar asta veche s-a deteriorat si mai mult (practic ajunsese pe butuci), si nu aveam un alt loc unde sa o tin, si ca sa nu platesc ditamai amenda, m-am hotarat sa o duc la remat. A doua zi am tractat-o pana la remat unde am si dat-o la dezmembrat cu acte in regula. A treia zi am fost la taxe si impozite de unde am radiat-o fiscal. Dupa care am mers la politie in Pipera sa o radiez si de-acolo. Numai ca aici am avut o surpriza cum ca nu as avea toate actele in regula. Mai exact: eu cumparasem masina de la o firma, care nu-mi trecuse pe spatele talonului datele de instrainare impreuna cu stampila, si, prin urmare, nu pot sa o radiez. Mi-a zis sa ma duc si sa pun stampila pe certificat si apoi sa revin. Intre timp am aflat ca acea firma s-a desfiintat. De fapt desfiintarea a fost motivul pt. care a fost vanduta masina. Mentionez ca atunci cand am cumparat masina firma inca nu era desfiintata. Acum intrebare e: ce fac ? Banuiesc ca nu se poate sa mi se puna stampila acuma dat fiind ca firma a fost desfiintata. Pe de alta parte cautand pe net am intels ca nu ar fi obligatoriu completarea datelor de instrainare pe spatele talonului, insa daca a zis functionarul ...
O alta "neregula" pe care mi-a adus-o la cunostinta functionarul este ca eu trebuia sa inmatriculez OBLIGATORIU masina in 30 de zile de la data cumpararii,desi eu nu am circulat cu ea. Din cate stiu eu, nu e obligatorie inmatricularea. Acuma, functionarul nu mi-a spus daca voi plati amenda sau nu. Deci, o alta intrebare ar fi daca sunt obligat sa o inmatriculez chiar daca nu circul cu ea, si, dat fiind ca masina e dezmembrata, nu mai pot sa o inmatriculez: o sa platesc amenda ?
Revin cu epilogul povestii: am urmat sfatul lui Ares_3 si am contactat Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date dar nu prin telefon ci prin e-mail fara sa am macar o speranta ca se va rezolva ceva. Dupa o saptamana am fost contactat telefonic sa ma prezint la dansii sa le aduc contractul de vanzare-cumparare in original. Am fost a doua zi la ei, le-am explicat problema, dansii au fost cat se poate de deschisi, au oprit o copie si mi-au spus ca o sa-l studieze in cel mai scurt timp posibil, dat fiind ca peste o saptamana se implinea data de 05.08.2012 si nu mai avea nici un sens sesizarea dupa expirare. A doua zi am fost contactat de Biroul de Evidenta a Persoanelor din sectorul 4 unde am si fost chemat sa mi se schimbe domiciliul, operatiune care a durat 24 de ore adica pana a doua zi cand am intrat in posesie. Precizez ca am fost nevoit sa semnez o declaratie pe proprie raspundere cum ca locuiesc la adresa respectiva ceea ce mi s-a parut rezonabil (probabail asta ar fi trebuit sa mi se ceara de la inceput si nu sa fiu refuzat). Acuma nu stiu daca rapiditatea cu care s-au miscat se datoreaza referendumului sau disponibilitatii de a rezolva problema in cel mai scurt timp. Oricum, pana la urma problema s-a rezolvat. Multumesc pentru sfaturile primite.
Am fost astazi din nou la biroul de evidenta a persoanelor si am incercat sa discut cu seful de birou despre problema asta. Din pacate rezultatul e acelasi. Singurul mod prin care pot sa-mi schimb domiciliul inainte de 05.08.2012 este sa ma duc la un notar cu fostul proprietar si dansul sa dea o declaratie cum ca renunta la acea clauza. Din pacate asta presupune alti bani si timp consumati si apoi nu stiu daca va fi de acord fostul proprietar cu asta. Poate doar dupa ce se muta.
Am incercat sa am o discutie pe argumente pe fondul acelei clauze cu sefa de birou si concluzia e ca nu m-a convins in nici un fel ca nu am dreptul sa-mi schimb domiciliul, totusi dansa a ramas ferm convinsa ca are dreptate. Am incercat sa-i explic ca am tot dreptul sa locuiesc la noua adresa, ca vanzatorul are doar calitatea de tolerat, ca eu sunt propritetarul cu toate drepturile etc insa orice argument as fi adus mi se raspundea cu fraza standard: "Da, dar clauza nu ne da voie sa va schimbam domiciliul". Am avut senzatia ca vorbesc cu peretii.
Cred ca deja am clar in minte profilul functionarului de stat. Cu siguranta nu incearca sa inteleaga pe fond fiecare caz in parte. Au o practica bine incetatenita pe care o aplica mecanic dupa principiul: daca incerc sa ies din tipar o sa pun tot sistemul pe jar (adica sefi, sefii sefilor, etc. ) si atunci e mai bine sa am un conflict de cateva minute cu clientul decat sa-mi pun in pericol promovarea, cresterea de salariu, job-ul sau pur si simplu imaginea fata de subalterni.
Din pacate asta e situatia. Multumesc oricum pentru toate sfaturile pe care mi le-ati dat.
In sectorul 4 sunt 3 biroruri de evidenta persoanelor. Eu am sunat la cel mai apropiat de noua adresa si mi s-a spus ca numai acolo trebuie sa ma prezint pentru schimbare de domiciliu la acea adresa. Dupa care m-am prezentat la birou cu toate actele si originale si copii, inclusiv timbrul si taxa pt. noua carte de indentitate platite la CEC si chiar am completat si formularul pe care l-am primit pe loc. Dupa ce am completat formularul, functionara s-a uitat pe toate actele si a zis ca sunt in regula in afara de contractul de vanzare cumparare si mi-a aratat clauza care e cu probleme si pe care am redat-o mai sus in mesajul initial. Am insistat ca nu au de ce sa se lege de acea clauza insa functionara a dat de fiecare data din cap in semn de "nu" si mi-a zis doar atat: "nu se poate". Mi-a mai zis ca intr-adevar eu sunt proprietarul de drept dar ca din cauza clauzei nu se poate sa-mi schimb domiciliul pe acea adresa. Si asta a fost tot.
Banuiesc ca pentru ea inseamna ca desi sunt proprietar de drept, totusi pana la 05.08.2012 nu am voie sa locuiesc acolo ceea ce mie mi se pare incorect,mai exact ca se interpreteaza abuziv acea clauza.
Inainte sa ma deplasez la biroul de evidenta a persoanelor am dat telefon la acel birou sa ma asigur ca acolo trebuie sa merg si mi s-a spus ca doar acolo trebuie sa merg. O sa incerc la inceputul saptamanii si la alt birou dar nu cred ca am sanse. E oricum ciudat ca persoana care a avut o problema asemanatoare cu a mea din link-ul pe care mi l-ati dat a reusit sa rezolve la alta sectie. Eu o sa incerc, insa tot nu mi-e clar de ce nu mi s-a acceptat noua adresa de domiciliu.
Mi-am achizitionat recent un aparatment in sectorul 4 si vreau sa-mi schimb adresa de domiciliu. Am fost la Biroul de evidenta a persoanelor din sectorul 4 si mi s-a spus ca nu pot sa schimb domiciliul pana pe 05.08.2012 din urmatorul motiv:
In contractul de vanzare-cumparare este trecuta o clauza prin care vechiul proprietar va ocupa, in calitate de tolerat, imobilul pana la 05.08.2012. Aceasta clauza a fost introdusa de coumn acord cu vechiul proprietar pentru ca dansul sa aiba timp sa se mute la un alt domiciliu pe care il va achizitiona intre timp.
Eu nu am nici o problema legata de clauza ci problema mea este daca intr-adevar nu pot sa-mi schimb domiciliul pana la acea data desi sunt proprietar cu drepturi in regula. Din cate inteleg din acea clauza nu se spune ca eu nu am voie sa locuiesc acolo ci doar sa-l tolerez pe vechiul proprietar. Poate sa am lamureasca cineva in legatura cu problema asta ?
Pentru claritate redau literal mai jos clauza:
"Transmisiunea proprietatii cu toate atributele sale s-a facut odata cu semnarea prezentului act, vanzatorul urmand sa ocupe imobilul, in calitate de tolerat, pana la data de 05.08.2012, cand il va lasa eliberat de toate bunurile mobile ale sale si in starea in care se afla in prezent, asa cum s-a obligat mai sus."
Ideea e ca am nevoie de schimbare de domiciliu ca sa pot prelua locul de parcare de la vechiul proprietar. Sunt sanse mari sa-l pierd daca nu fac cerere la timp pentrul acel loc de parcare.